Dünya bu sempozyumu konuşacak

  • 0
  • 655
Dünya bu sempozyumu konuşacak
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

10’ncu İzmir Uluslararası Kukla Günleri kapsamında Konak Belediyesi’nin desteği ile  Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde  “Kuklanın Çağdaş Gösteri Sanatlarındaki Rolü” konulu bir sempozyum düzenlendi.

Sempozyumda, dünyadan 10, Türkiye’den 5 akademisyen 2 gün boyunca bildiriler sundular. Son yıllarda üzerinde tartışılan en önemli sanatsal konulardan biri olan “Çağdaş gösteri sanatlarında kuklanın rolü” hakkında dünyada düzenlenmiş başka bir sempozyumun olmaması oldu. 
İki gün boyunca ulusal ve uluslararası alanda çok önemli isimlerin konuşmacı olarak katıldığı konferanslarla süren ve bir tartışma paneli ile tamamlanan sempozyum süresince yapılan sunumlardan bir kitap oluşturulacak. Sempozyum aynı zamanda yerel sanatçılara kukla ve çağdaş gösteri sanatlarıyla ilgili uluslararası bir kaynak sağlayacak olması açısından da önem taşıyor.
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, “Asırlardır hemen her kültürde izlerini gördüğümüz, tarihi insanlık tarihi kadar eski sayılan kukla sanatının başkentlerinden birinin İzmir olmasının gurur verdiğini vurguladı. Pekdaş, “Bu bağlamda Konak Belediyesi olarak, bu yıl 10”uncusu düzenlenecek olan İzmir Uluslararası Kukla Günleri’ne destek olmayı çok önemsiyoruz.  Dünyanın daha iyi bir yer olması için düşlere; düşleri süslemek için sahnelere ihtiyacımız olduğunu biliyoruz ve şehrimizin, 10. İzmir Uluslararası Kukla Günleri’ne sahne olmasından kıvanç duyuyoruz”  diye konuştu.

KİMLİK ARAYIŞI
Sempozyumda “Bir Kimlik Arayışı; Güncel Gölge Tiyatrosu Hakkında Notlar” başlıklı bir bildiri sunan yönetmen ve sahne tasarımcısı Fabrizio Montecchi,  sempozyumun kendileri için çok önemli bir platform olduğunu belirtti. Montecchi, “Yıllardır gölge tiyatrosu gibi düzensiz bir ifade yönteminin günümüzdeki varlığını haklı çıkarabilecek nedenler arıyorum. Eğer gölge oyuncuları olarak kimliğimizi bulmak istiyorsak bunu anlamak kesinlikle gereklidir. Sempozyum, bu konu hakkında tartışılabilecek ve işimizin ne anlama geldiğinin, ona duyulan ihtiyacın daha derin anlamları üstünde düşünebileceğimiz önemli bir platform olacak” dedi. Şair, yazar,  Prof. Dr. Hasan Erkek ise, sempozyumda “Oyun İçinde Karagöz” başlıklı bir bildiri sundu. Erkek, “Çağdaş tiyatromuzda Karagöz’den yararlanmak, yalnız estetik bir mesele değildir. Karagöz oyunlarının içerik olarak da irdelenmesi, çağdaş değerler açısından yorumlanması ve otantik havasının kaybolmasına izin vermeden yeniden yazılması gerekir” diye konuştu.

SEMPOZYUMDA YER ALAN OLAN KONUŞMACILAR:
Dr. artes. Anne Helgesen (Norveç), Prof. Bart. P. Roccoberton, Jr.(USA), Fabrizio Montecchi (Italya), Dr. John McCormick (İrlanda),Jelena Sitar Cvetko (Slovenya), Prof. José Schlichting Neto(Brezilya), Leonard Mois Kapon (Bulgaristan), Lucile Bodson(Fransa), Luís Vieira (Portekiz), Dr. Robin Ruizendaal (Hollanda),Dr. Ayten Öğütçü, Gürol Tonbul, Hakan Dündar, Prof. Dr. Hasan Erkek, Işınsu Ersan (Türkiye)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmirliler için çizecekler

Cumhuriyet Çocuklarından 23 Nisan Konseri

İzmir Kitap Fuarı kitapseverlerin Kültürpark özlemini giderdi

Nar Mevsimi okurları ile buluştu

İzmirliler İZKİTAP Fest’e akın etti

Festivali’nde Ayhan Sicimoğlu rüzgarı

Arşiv