Dünya’da her gün 20 bin kişi sepsis nedeniyle hayatını kaybediyor

  • 0
  • 459
Dünya’da her gün 20 bin kişi sepsis nedeniyle hayatını kaybediyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Her yıl 13 Eylül günü Dünya Sepsis Günü olarak kutlanıyor.  Dünya’da her gün 20 bin kişinin sepsis nedeniyle kaybedildiği tahmin ediliyor.  Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çağrı Büke;  “Sepsis ölümcül seyirli bir enfeksiyon hastalığı komplikasyonudur. Ciddi bir enfeksiyon hastalığı sonrası sepsis gelişme riski en yüksek kişiler; bebekler, çocuklar, yaşlılar ve altta bağışıklık sistemini baskılayan hastalığı olanlar ya da bağışıklık sistemi baskılayacak ilaç alanlardır” diye konuştu.
Prof. Dr. Büke;  “Mikroorganizmalara bağlı gelişen enfeksiyon hastalıklarında vücudun enfeksiyonu ortadan kaldırmak üzere kan dolaşımına salgıladığı birtakım ürünler enflamatuvar yanıt oluşmasına yol açmaktadır. Oluşan bu enflamatuvar yanıt vücutta organ yetmezliğine kadar ilerleyen ve ölüm ile sonuçlanabilen bir takım değişikliklere sebebiyet vermektedir” dedi.

Ciddi bir enfeksiyon hastalığı sonrası sepsis gelişme riski en yüksek kişilerin; bebekler, çocuklar, yaşlılar ve altta bağışıklık sistemini baskılayan hastalığı olanlar ya da bağışıklık sistemi baskılayacak ilaç alanların olduğunu ifade eden Prof. Dr. Büke;  “ Sepsis;  prostat kanseri, meme kanseri ve HİV/AİDS’e bağlı ölümlerin toplamından daha fazla ölüme neden olmaktadır. Tüm Dünya’da her yıl milyonlarca kişi sepsis tanısı almaktadır. Tüm dünyada her gün 20.000 kişinin sepsis nedeniyle kaybedildiği tahmin edilmektedir” diye konuştu.
ERKEN TANI  HAYAT KURTARIYOR
Sonuçları ağır ve ciddi olan bu hastalıkta; erken tanı ve erken tedavi ile hayatta kalma şansının  belirgin oranda arttığını söyleyen  Prof. Dr. Büke;  “Her yıl 13 Eylül günü Dünya Sepsis Günü olarak kutlanmaktadır. Bu tarihte  Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Antibiyotik Direnci Çalışma Grubu ile Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak farkındalığı artırmak ve halkı bu konuda bilgilendirmek üzere çeşitli etkinliklerin yapılması planlanmaktadır” dedi.
 
Sepsis;
kana bakteri ya da toksin karışması. Sepsis (kan zehirlenmesi), bir mikrobun  kanda ya da dokularda çoğalması sonucunda  ortaya çıkan vücuttaki hasar hali.
İZMİR(Ege Ajans/İsmail Hakkı Sun- Emre Cem Sevinç)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv