Dünya Rehberler Günü'nde Gökovalı anıldı

İzmir Turist Rehberleri Odası'nın, 21 Şubat Dünya Rehberler Günü etkinliğinde rehberlerin Piri Şadan Gökovalı anıldı, meslekte 25. 40. ve 50. yılını dolduran rehberlere plaket verildi.

  • 0
  • 3.779
Dünya Rehberler Günü'nde Gökovalı anıldı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Turist Rehberleri Odası (İZRO), 21 Şubat Dünya Rehberler Günü kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda İzmir Atatürk Anıtı’na çelenk koyarak saygı duruşunda bulunulmasının ardından İzmir Fuar Sanat Merkezi’nde bir etkinlik  gerçekleştirdi.

İzmir Fuar Sanat Merkezi’ndeki etkinlikte Rehberlerin Piri Türkiye Rehberi Prof. Dr. Şadan Gökovalı anıldı. Etkinlik Doktor-Yazar Hasan Kulakoğlu ve Gazeteci-Yazar Neslihan Perşembe Kulakoğlu’nun Şadan Gökovalı’yı ve anılarını anlattığı söyleşi ile başladı.

Neslihan Perşembe Kulakoğlu konuşmasında, “Şadan Gökovalı’yı andığımız şu saatlerde dışarıda Nâzım Hikmet Heykeli önünde bir şair, yazar Sina Akyol da anılıyor. Sina Akyol bu anma sonrasında toprağa verilecek. Şadan Gökovalı ve Sina Akyol; ikisi de uzun yıllar İzmir’de yaşadılar, TRT’de çalışarak güzel işlere imza attılar. İkisi de İzmir Gazeteciler Cemiyeti üyesi ve aynı zamanda şair. Bu nedenle ikisinden bir  şiir seslendirmek istiyorum.” diyerek  şiirlerini seslendirdi. Neslihan Perşembe Kulakoğlu, Şadan Gökovalı’nın mezun olduğu Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde yazdığı kitaplar gibi bir efsane olduğunu söyledi. Yaşadığı anıları, yaptığı röportajda söylediklerini  paylaşarak, “İşinizde yaşadığınız deneyimler önemli ancak şunu söylemek isterim; Şadan Gökovalı ve manevi babası Halikarnas Balıkçası’nın yazdıkları kitaplar, turist rehberleri için bir okul niteliğindedir” dedi. Kulakoğlu çifti, Şadan Gökovalı’nın söylediği sözlerin yanı sıra kültür, sanat, bilim, akademi çevresinde onun hakkında söylenenlere de vurgu yaptı.
 
GEZİCİ KÖY ENSTİTÜSÜ
Hasan Kulakoğlu, canlı tarih, ayaklı kütüphane, duayen gazeteci, Türkiye rehberi, Emeritus profesörü Dr. Şadan Gökovalı’nın aynı zamanda gezici köy enstitüsü olduğuna dikkat çekti. İlk öyküsünde yer alan ‘Alamutlu Veli Ağa’ adlı kitabının arka kapağını yazan Şadan Gökovalı’nın, dedesinin babası Alamutlu Veli Ağa ile yıllar önce yayınlanan röportajına değindi. Hasan Kulakoğlu, “Değerli Şadan Hocam ile ilgili ilk duyumum çocukluğuma uzanır. Anadolu köylüsü, kendine el uzatan gazetecileri hiç unutmaz. Nitekim ben daha ilkokulda iken rahmetli dedem için ‘Bizim Şadan’ derledi. Sanki bizim köyden biri  gibiydi” dedi. Şadan Gökovalı ile anılarının yanı sıra kitaplarından da söz eden Hasan Kulakoğlu özellikle ‘Uygarlığın Özeti Bergama’ adlı kitabına vurgu yaparak “Bu kitabında Bergama olmasaydı Türkiye Rehberi olmaz, Bergama’yı en iyi anlatan yazar seçilemez, elinizdeki kitabı yazamazdım diye belirtiyor” dedi.

İZRO Yönetim Kurulu Başkanı Macit Şaşzade, turizm alanında ciddi komisyonlarla çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Valilikle beraber çalıştay kararı alındı. İnanç turizmi gündemde. Mart ayından itibaren Butik Anadolu turları başlayacak. Bu sene Ege’ye 600’den fazla gemi geleceği söyleniyor. Biz DE İzmir’e gelen 36 gemimizi artırmak için neler yapabileceğimizi İzmir İl Kültür Turizm Müdürlüğü, İzmir Ticaret Odası ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile geçen hafta yaptığımız toplantıda konuştuk. Nasıl bir ivme kazandırılır, bu durum nasıl güçlendirilir, noktasında ciddi çalışmalar yapılıyor. Pandemi nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Şehir tanıtımıyla ilgili turları 17 farklı rota ve 295 günlük tur yapılması planlanmaktadır" dedi.
 
BAZEN EBEVEYN BAZEN ARABULUCU BAZEN DOST
Türkiye’de eğitimli, okumuş, görmüş, gezmiş bir kesim olduklarına vurgu yapan İZRO Yönetim Kurulu Başkanı Macit Şaşzade, konuşmasında şu konulara dikkat çekti: “Gerçekten bu meslekte ve ülkenin tanıtımında ciddi katkılar veren bir topluluğuz. Bir dilin yanı sıra aramızda beş, yedi dil bilen meslektaşlarımız var. Yine de tam tanınmayan bir meslek turist rehberliği ve gözardı edilmeye çalışılıyor. Dışardan kolay, eğlenceli gözükür ama bir rehberin havalimanına gittiği andan, turisti karşıladığı ana kadar yaşadığı heyecan, organizasyon, stres bilinmez. Bugün bu mesleği hakkıyla ve onuruyla icra etmiş ve etmekte olan siz değerli meslektaşlarımın 21 Şubat Dünya Rehber Günü’nü kutluyorum. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.”
 
İZMİR’DE GÜZEL İŞLER
İzmir İl Kültür Turizm Müdürü Murat Karaçanta yaptığı konuşmada çok fazla tanıtım faaliyetleri yaptıklarına dikkat çekti.  İngilizce-Türkçe web sayfaları, dört sosyal medya hesapları olduğunu belirterek şunları söyledi: “Efes Ören yeri ile ilgili artırılmış gerçeklik projemize Agora, Bergama’yı da dâhil edip çoğaltıyoruz. Avrupa Birliği projemizi de devam ettireceğiz. En önemlisi  restorasyon yapıyoruz. Efes Antik Kenti’ndeki Yedi Uyuyanlar’ı en kısa zamanda ihaleye çıkacağız. 2023’ün Mayıs ayında Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali yapacağız. İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası ile yaptığımız toplantılarda önemli kararlar aldık. Alternatif Turizm Çalıştayı yaptık. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) sağlık çalıştayı da Mart ayında yapılacak. İzmir’de çok güzel işler yapılıyor.  Birlikte çalışmamızın sonuçları ortaya çıkıyor. Turist sayısını geçen sene 297 ile kapatırken, bu sene 700 bin ile kapattık. Otellerde altı milyon geceleme var. 2022 için rezervasyonlarımız çok iyi. Limanımızda düzenlemeler yapıyoruz. Birlikte fuarlara gidiyoruz. İzmir’e her çivi çakanın başımız üzerinde yeri var. Rehberler Gününüzü kutlarım.” Dedi.
   Etkinlik meslekte 25. 40. ve 50. yılını dolduran meslektaşlara plâket verme töreni ile sürdü ve yoğun katılımlı kokteyl ile sona erdi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Turizm sezonuna erken giriş yaptı

Dekandan “Turizm Haftası” mesajı

Ramazan Bayramı’na özel Midilli seferi

Midilli seferleri için kapı vizesi şartları belli oldu

Vali Elban'dan Skal'ın dünya kongresine destek

İzmir, turizmde yine bir ilke imza atıyor

Arşiv