Dünya Selçuk için birleşti

  • 0
  • 567
Dünya Selçuk için birleşti
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dünya ülkeleri; UNESCO Dünya Kültür Mirası Asıl listesine adını yazdıran Efes Antik Kenti için birleşerek; Meryemana Evinin de listeye dahil edilmesini sağladı.

Almanya’nın Bonn Kentinde yapılan UNESCO toplantısında Efes’in Dünya Kültür Mirasına dahil edilmesi ile ilgili yaşanan heyecan çok önemli bir ayrıntının da gözlerden kaçmasını neden oldu. Başvuru dosyasında yer almayan Meryemana Evinin Dünya Kültür Miras listesine dahil edilmesi talebinin Lübnan’dan geldiği ve dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden de büyük destek gördüğü ortaya çıktı.

Lübnan’ın önergesi Meryemana Evini listeye dahi etti
Dünya Kültür Mirası Asıl listesine dahil edilmek üzere Efes, Ayasuluk ve Çukuriçi Höyük ile üç bileşenin kabul gördüğü toplantıda; en büyük sürprizi Lübnan Delegasyonu yaptı. Lübnanlı delege, Meryemana Evinin mutlaka listeye dahil edilmesi teklifini gündeme taşıdı. Lübnan’nın bu teklifine Portekiz, Japonya, Malezya, Filipinler, Senegal, Hindistan, Jamaika, Kazakistan, Almanya, Hırvatistan, Kolombiya, Vietnam, Kore ve Finlandiya temsilcileri de söz alarak konuşmalarıyla destek verdi. Özellikle Finlandiya temsilcisinin Efes’i Dünyanın en önemli Antik keşfi olarak değerlendirmesi ve Meryemana Evinin de bu keşifle birleştirmek istediği konuşma dikkat çekti. Finlandiya temsilcisi ayrıca bölgedeki İslami Kültürünün de dikkat çekici olarak değerlendirdi. Komisyonda yer alan 21 ülkeden kalan 6 ülke temsilcilerinin de oylarıyla bu önergeye destek vermesi Selçuk’u ve Türkiye’yi bir kez daha gururlandırdı.  Böylece Meryemana Evi de 4.bileşen olarak Efes ile birlikte UNESCO Dünya Kültür Mirası Asıl Listesine dahil edilmiş oldu.

Hepimizin gururu
Almanya’nın Bonn kentinden büyük sevinçle dönen ve ilçeye gelir gelmez yaşanan bu sevinci değerlendiren Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, “Bu guru hepimizin gururudur” dedi.

UNESCO’nun İnanç turizmi açısından önemine dikkat çeken Başkan Bakıcı, “Her zaman Selçuk’un İnanç turizminin en önemli merkezlerinden biri olduğunu söylüyorduk. Dünya tarafından kabul gören ve destek verilen bu karar bizim ne kadar haklı olduğumuzu bir kaz daha göstermiş oldu” dedi.

Selçuk’un Hıristiyan aleminin Ortodoks ve Katolik ayrımı yapmaksızın Kulis’ ten sonra en önemli merkezi olduğuna dikkat çeken Başkan Bakıcı; “Selçuk’un İslam Kültüründeki özel yeri de hepimizin malumu. Dolayısıyla kültür değerlerin dışında bu topraklar İnanç turizminde en önemli merkezlerinden bir tanesi olmaya aday” dedi.

Dünyada ilk kez Selçuk’un 4 bileşenle UNESCO Dünya Kültür Mirası asıl Listesine adını yazdırmış olmasından dolayı büyük gurur ve onurunu yaşadığını belirten Başkan Bakıcı; “Ben bu kapsamda Selçuk’u çok güzel ifadelerle anlatan ve destekleyen tüm ülke delegasyonlarına ilçe halkım adına bir kez daha teşekkür ediyorum. 1994 yılından bu yana verilen bu mücadele geçmişten bugüne hepimizin mücadelesidir. Bu yolda bizlere destek veren 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Başkan Mustafa Turan mali durum tablosunu paylaştı

Bayraklı, halkın belediyesidir!

Alaçatı Ot Festivali coşkuyla başladı

“Maratonİzmir” için geri sayım başladı

ilk resmi ziyaret mezun olduğu üniversiteye

Baharı Başkan Mutlu’yla karşıladı

Arşiv