Dünyanın Geleceği Yeşil Hidrojen'de

İzmir’de 9-11 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Wenergy Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı kapsamında düzenlenen “Gelecek Hidrojende” başlıklı konferansta, bu alanda dünyanın ulaştığı son teknoloji seviyesi dinleyenlerle paylaşıldı. Fuarın Ana Partneri olan Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) tarafından düzenlenen konferansın moderatörlüğünü ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı yaparken; ASPİLSAN Enerji Hidrojen ve Yakıt Pilleri Ar-Ge Müdürü Emre Ata, TEKSİS İleri Teknolojiler Genel Müdürü Hüseyin Devrim ve Elektrik Mühendisi Salih Ertan konuşmacı olarak yer aldı.

  • 0
  • 437
Dünyanın Geleceği Yeşil Hidrojen'de
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Pandemi sonrasında dünya ekonomilerinin yaşadığı çalkalanma, Rusya ile Ukrayna arasında “enerji” başlığını da içeren savaş ortamı, hidrokarbon kaynaklarının dünyaya geri döndürülemez zararlar vermesi; ülkeleri yerli, yenilenebilir ve temiz kaynaklardan enerji üretimi arayışına itiyor.

Bu kaynak arayışında Yeşil Hidrojen ve yakıt pilleri öne çıkarken, yenilenebilir enerji teknolojisinin gelişmesi ve maliyetlerinin azalmasıyla birlikte hidrojenin üretimi de yaygınlaşıyor.
İzmir’de 9-11 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Wenergy Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı kapsamında düzenlenen “Gelecek Hidrojende” başlıklı konferansta, bu alanda dünyanın ulaştığı son teknoloji seviyesi dinleyenlerle paylaşıldı.

TÜRKİYE EN ŞANSLI ÜLKELER ARASINDA
Fuarın Ana Partneri olan Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) tarafından düzenlenen konferansın moderatörlüğünü ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı yaparken; ASPİLSAN Enerji Hidrojen ve Yakıt Pilleri Ar-Ge Müdürü Emre Ata, TEKSİS İleri Teknolojiler Genel Müdürü Hüseyin Devrim ve Elektrik Mühendisi Salih Ertan konuşmacı olarak yer aldı.
ENSİA Başkanı Kalaycı, tüm ülkelerin “enerji bağımsızlığı” kavramını adeta beka meselesi olarak gördüklerine vurgu yaparken, Avrupa Birliği’nin Yeşil Hidrojen’i “Karbonsuzlaşma ve İklim Nötr” hedeflerine ulaşmak için önemli bir araç olarak gördüğünü vurguladı.
Kalaycı, yenilenebilir enerjide tüm dünyanın dikkatini çeken başarı öyküsü yazan Türkiye’nin bu üretimi yapabilecek ender ülkeler arasında yer aldığını belirtti.

OTOBÜS VE KAMYON ÜRETİCİLERİNİN TÜMÜ BU ALANDA ÇALIŞIYOR
TEKSİS İleri Teknolojiler Genel Müdürü Hüseyin Devrim de, Yeşil Hidrojen’in bugün Avrupa’da hızla yaygınlaştığı bilgisini verdi.
Yeşil Hidrojen dönüşümünün ilk adımlarının kamyon, TIR, otobüs, tren, gemi gibi ağır ulaşım araçlarında atıldığını vurgulayan Devrim, “Avrupa’da bu araçların yollara çıkmaya başladığını, hatta dolum istasyonları ağının gelişmeye başladığını görüyoruz. Bugün otobüs ve kamyon üreticilerinin istisnasız tümü bu alanda yoğun bir Ar-Ge faaliyeti sürdürüyor. Bu alanda yakıt hücreli prototip araçlar üretildi ve denemeleri yapılıyor. Çünkü siz bir elektrikli otobüs ya da TIR üretebilirsiniz ancak bu aracı 5-6 saat şarj etme ve seferden alıkoyma imkanınız olmaz. Yeşil Hidrojen teknolojisi orta ve uzun vadede elektrikli araçlardan çok daha hızlı yayılıma sahip olacak ve nihai olarak bir bataryaya bağımlı olarak çalışan elektrikli araçların ömrünü kısaltacak.” dedi.

HİDROJEN EKOSİSTEMİ BÜYÜYOR
ASPİLSAN Enerji Hidrojen ve Yakıt Pilleri Ar-Ge Müdürü Emre Ata, dünya genelinde Hidrojen Ekosistemi’nin hızla büyüdüğüne dikkat çekerek, APİLSAN’ın hidrojenin yakıt olarak kullanılabilmesi amacıyla elektrolizör ve yakıt pili geliştirme projelerine büyük önem verdiğine dikkat çekti.

Konferansta söz alan Elektrik Mühendisi Salih Ertan, Çin başta olmak üzere enerji tüketimi hızla artan gelişmiş ülkelerin mevcut doğalgaz boru hatlarından hidrojen taşıma ile ilgili projeler üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Hem Gemilerini Hem Filosunu Büyütüyor

Tarımsal üretimin stratejik önemi artıyor

Mart ayında hız kesti

Arşiv