E-ticarette dikkat çeken rakamlar

Türkiye’de, koronavirüsün olumlu etkilediği sektörlerin başında gelen e-ticaret, geçtiğimiz yıl yüzde 85 oranında büyüdü, 2021’deki işlem hacmi hedefi ise 400 milyar lira oldu.

  • 0
  • 1.020
E-ticarette dikkat çeken rakamlar
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye’de, koronavirüsün olumlu etkilediği sektörlerin başında gelen e-ticaret, geçtiğimiz yıl yüzde 85 oranında büyüdü, 2021’deki işlem hacmi hedefi ise 400 milyar lira oldu. İngiltere merkezli bir ajansın (We Are Social) bu yıl açıkladığı verilere göre, Türkiye’deki internet kullanıcılarının online alışveriş yapma oranı dünya ortalamasını yakalayarak yüzde 75.8’e ulaştı, mobil cihazlar da alışveriş aracı haline geldi. İEÜ Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Pazarlama Programı Öğretim Görevlisi Burçin Önder, “Firmaların müşteriye yaklaşımından, vatandaşın beklentilerine kadar birçok konuda ezber bozuldu. Tüketicinin beklentilerini iyi anlayan, büyüme adımlarını doğru atan firmalar, bu süreçten oldukça kazançlı çıkacak” dedi.
Dijitalleşmenin firmalar için artık bir zorunluluk haline geldiğini belirten Önder, dünya genelindeki verilerin de bunu desteklediğini dile getirdi.

DÜNYAYI YAKALADIK
Uluslararası alanda yapılan araştırmanın detaylarını paylaşan Önder, “Bu yılın başında açıklanan verilere göre, 16-64 yaş arasındaki internet kullanıcılarının yüzde 81’i, almak istedikleri bir ürünü internette araştırmış, yüzde 90’ı da herhangi bir satış sitesini ziyaret etmiş. Telefon ya da tablet bilgisayar kullananların yüzde 70’i, online satış platformlarının uygulamalarını yüklemiş. Dünya genelinde kullanıcıların yüzde 76.8’i, internet üzerinden bir ürün satın almış. Türkiye’de ise bu oran yüzde 75.8 ve bu açıdan dünya ortalamasını yakaladığımız görülüyor” diye konuştu.     
  
PARAYI GÜZELLİĞE HARCADIK
Önder, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mobil cihazlar üzerinden de e-ticarete hızlı uyum sağlandı. Mobil cihaz aracılığıyla ürün satın alanların dünya ortalaması yüzde 55.4. Bu oran, Türkiye’de 54.8 seviyesinde. Bu açıdan da dünya ile eşdeğer olduğumuzu söyleyebilirim. Dünya genelinde, en çok moda ve güzellik ürünleri satın alındı. Bu ürünler için harcanan tutar, 665 milyar dolar. Seyahat ve konaklama için 593 milyar dolar, hobi ürünleri için ise 525 milyar dolar harcanmış. Türkiye’de de harcama yapılan ürünler benzerlik gösteriyor. Kişisel bakım ürünleri de çok tercih ediliyor. Ayrıca, mobil bankacılık ve buna ilişkin aplikasyonların kullanımına da çok alıştık. Bu uygulamaların mobil cihazlara indirilme oranı dünya genelinde yüzde 38.7, ülkemizde ise yüzde 48.2. Bu veriler, tüketici alışkanlıklarının ne yönde değiştiğini çok net gösteriyor. 2019 yılında Türkiye’de e-ticaret hacmi toplam 136 milyar TL olurken, 2020’nin ilk 6 ayında bu rakam 92 milyar TL’ye ulaşmıştı. 2020’nin sonunda ise, e-ticaret hacmi 250 milyar liraya yaklaştı. Büyüme, 2021 yılında da sürecek.”

5 KİŞİDEN 3’Ü YORUMLARA BAKIYOR
Sosyal medya ve internetteki tüketici yorumlarına da çok önem verildiğini söyleyen Önder, “Satın alma öncesi ürünün tanıtımına yönelik canlı videolar, tüketici üzerinde etkili oluyor. Firmalar, bu konuda özel hazırlıklar da yapıyor. Her 5 kullanıcıdan 3’ü, sosyal medya veya internette yapılan yorumları dikkate aldığını belirtiyor. Kullanıcı deneyimi kötü olan ürünü almaktan vazgeçebileceklerini söylüyor. Sadece iyi ürün hazırlamak ya da üretmek yetmez, sosyal medya ve internetteki algı sürecini de yönetmek gerekiyor. Bu konuda firmaların iyi hazırlanması gerekiyor. Ülkemizde ve dünyada giderek artan e-ticaret hacmi ve değişen iş modelleri, e-ticaret uzmanlarına olan ihtiyacı artırdı. Biz de Meslek Yüksekokulu olarak, öğrencilerimizi bu doğrultuda yetiştiriyoruz. İş birliklerimizi ve projelerimizi, dijital alanda yaşanan gelişmeler doğrultusunda güncelliyoruz” dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Yaşar Üniversitesi 23 yaşında

57. Alay temsili sancağını 1 milyonun üzerinde kişi ziyaret etti

Alper’e araştırma ödülü

Karşıyaka’da sporla iç içe nesiller yetişiyor

Arşiv