Ecrimisil bedellerinde indirim müjdesi

  • 0
  • 1.117
Yazı Boyutu:

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir'de düzenlenen turizm çalıştayında ecrimisil bedellerinin yüzde 5'ten yüzde 2'ye ineceğini müjdeledi. İndirimin soruna kalıcı çözüm getirmese de soluk aldıracağını belirten ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, "Bakan konunun Maliye Bakanının önünde olduğunu söyledi" dedi.

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği'nin (ETİK) ev sahipliğinde, Türkiye Otelciler Federasyonu'nun (TÜROFED) öncülüğünde düzenlenen turizm çalıştayı, sektör temsilcilerini Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve bakanlık yetkililerinin yanı sıra, sektörün birlikte çalıştığı diğer bakanlıkların yetkilileriyle bir araya getirdi. ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, Balçova Termal Otel'de düzenlenen çalıştayda ecrimisil konusuyla ilgili önemli gelişmeler kaydettiklerini belirtti.

"Sayın Bakan ecrimisil konusunda bize müjdeli bir haber verdi. Ecrimisilin yüzde 5'ten yüzde 2'ye düşürülmesini sağlayacak yeni yönetmeliğin Maliye Bakanı'nın önünde olduğunu söyledi" diyen Mehmet İşler, ETİK ve TÜROFED olarak bu konuda çok çalıştıklarını, Maliye Bakanlığı, Milli Emlak Müdürlüğü ve Turizm Bakanlığı arasında sürekli mekik dokuduklarını söyledi. Özellikle fahiş fiyatlar uygulanan Ege Bölgesi'nin ecrimisil konusundan en çok etkilenen bölgelerden birisi olduğunu anlatan İşler, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu indirim, sektörün tepesinde bir kabus gibi bekleyen bu soruna kalıcı bir çözüm olmasa da soluk aldıracak bir gelişmedir. Şu an sektörle ilgili uygulamada rayiç emlak bedelleri üzerinden alınan emlak vergisi, asgari metrekare birim fiyat bedellerinin yüzde 5'lik payından az olmamakla kaydıyla ödeniyor. Bu durumda taban fiyatı belli olmasına rağmen, tavan fiyatı açık. Dolayısıyla her bölgeye değişen bir fiyat çıkıyor ve bu da sektörde haksız rekabete neden oluyor. Özellikle Çeşme'de artan emlak bedelleri nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşanıyor."

Kısmi emlak vergisi önerisi
İzmir'deki çalıştayda Bakanlık yetkililerine ecrimisil konusuyla ilgili yeni bir öneride daha bulunduklarını belirten ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, "Önerimiz, ecrimisil sorununda kısmi vemlak vergisi uygulanması" dedi. "Şu an Bakan'ın bize müjde ile yüzde indirimi bir çözüm gibi algılansa da sorunun tam anlamıyla çözümü için yeterli değil. O nedenle biz bir öneride daha bulunduk. Kısmi emlak vergisi uygulamasıyla yol kat edileceğini belirttik. Bu çok önemli” diyen İşler şu görüşleri dile getirdi: “Kıyılarda bulunan bu taşınmazların üstünde herhangi bir yapılaşma yapmamız kanunen mümkün değil. Yapılaşma olmaksızın yeşil alan olarak veya sahil olarak değerlendirdiğimiz bu alanların üzerinde şezlong, şemsiye gibi bazı malzemeleri sezonluk olarak kullanıyoruz. Kıyı dokusuna zarar vermiyoruz. Geçici ve kısmi kullanılan ve asıl alanın yüzde 10'una denk gelen bu alanlar üzerinden yapılacak kısmi emlak vergisi uygulamasıyla sorunu aşabileceğimizi belirttik. Bu öneri, mevcut kanunlar ve uygulamalarla da ters düşmüyor. Bakan bu önerimize son derece olumlu yaklaştı ve üzerinde çalışılabileceğini belirtti. Bunun iyi bir şans olduğunu düşünüyoruz."

Gürültü yönetmeliği de ele alındı
ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, turizm çalıştayında ele alınan konulardan birisinin de gürültü yönetmeliği olduğunu anlattı. Çevre Bakanlığı'nın çıkardığı yönetmeliğe 4 Haziran 2011 tarihine kadar itiraz etme haklarının bulunduğunu kaydeden İşler, turizm belgeli tesislerin bu yönetmelikten bağışık olması gerektiğini bakana anlatma olanağı bulduklarını söyledi. Bakan Günay'ın, Çevre Bakanlığı ile bir araya gelerek sorunun çözümü için yeni bir çalışma yapılabileceğini belirttiğini dile getiren İşler, konuya ilişkin şu açıklamada bulundu:  "Otellerde ve havuzbaşlarında düğün yapılamaması demek, halkın sosyal yaşamına müdahale demektir. Akdeniz'de, Ege ve Marmara'da ya da Anadolu'da, 9 ay boyunca, iklim koşulları gereği dışarıda yaşamaya alışmış bir toplum olarak düğün ve eğlencelerimizi açık alanda yapma alışkanlığımız var. Bu etkinlikleri yaptığımız alanları dört duvarla kapatırsak o zaman da imara aykırı bir durum yaratmış oluruz.Her iki durumda da suçlu olacağız o zaman. Turizm belgeli tesislerin sezon başlamadan bu uygulamadan muaf tutulması şart."

Kaçak elektriğin faturasını biz niye ödeyelim?
Çalıştay da Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) kaçak elektrik faturalarının bedelini sanayici, mesken ve turuzmciye yansıtması konusunun da ele alındığını açıklayan İşler, sektörün bu uygulamadan olumsuz etkilendiğini Bakan Ertuğrul Günay'a anlattıklarını söyledi. EPDK'nin 31 Aralık 2010 tarihinde aldığı kararla, 2001 yılı itibariyle kaçak elektrik faturalarını sadece hanelere değil otel ve fabrikaların faturalarına yansıtmaya başladığını anımsatan Mehmet İşler, uygulamanın sektöre yüzde 14'lük bir yük getirdiğini ve Şubat ayı faturalarına yansıyan yüksek bedellerin sektörü sıkıntıya soktuğunu belirterek şu görüşleri dile getirdi: "Yeni düzenleme aslında kayıp adı altında yapılan gizli bir zam. Devletin kaçak elektrik faturasını, otelcilere, sanayicileri ve meskenlere ödetmesi adil değil. Bu kadar istihdam ve katma değer yaratan bir sektör olan turizm sektörü ödüllendirileceğine cezalandırılmış oldu. Aslında turizmciler önce elektrikten teşvik alıyordu. Bizim teşviğimiz kaldırıldığı gibi başkalarının hatası yüzünden dürüst çalışan insanlar olarak cezalandırılmış olduk. Ayrıca meskene bu kayıp oranı yüzde 2.4 çarpanla yansıtılırken, sanayiciye 2.16, turizmciye 2.93 olarak tahakkuk ediliyor. Neden en yüksek oranı biz ödüyoruz? EPKD yetkilileri turizmcilerin elektrik kullanımlarının belli saatlerde inip çıktığı için en yüksek çarpanı bizim ödememiz gerektiğini söylüyorlar. Bu bize yapılan bir haksızlık değil mi? Neden devletin alt yapısının, kaçak riskini bizlere yıkıyorlar. Bu risk yok oluncaya kadar devlet subvanse etsin. Bu uygulama adil değildir. Bakana bu konunun bir an önce düzeltilmesi talebimizi de ilettik."

Belgeli tesislerin müktesep hakları korunmalı
Belgeli tesis olmaktan kaynaklanan hakları kullanmak istediklerini belirten ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler,  “Alınan yönetmelik kararlarının amaçlarına ve getireceği standlarına karşı değiliz. Ancak biz bakanlık belgeli tesisler olarak turizme hizmet eden kuruluşlar olarak, edinilmiş haklarımızın korunmasından yanayız” dedi.  Ülkemizin cari açık ve istihdam diye iki önemli sorunu olduğunu anlatan İşler, “Getirdiğimiz dövizlerle ve yarattığımız istihdam kapasitesiyle bu sektörün önünün açılması ve daha fazla girdi getirilmesi için fırtsalar verilmesi, yeni teşviklerle desteklenmesi lazım bu tip yanlış yorumlamalara neden olacak ve sektöre zarar verecek kararların sezon öncesi muhakkak masaya yatırılarak çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu hususta kesin sonuçlar alacağımız çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz” dedi.

ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, çalıştayda ele alınanlardan ayrı olarak alkol sorunu bulunduğunu anımsattı. İşler, bu sorunun acil çözümü için Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK), Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileriyle TÜROFED Yönetim Kurulu üyelerinin 7 Mart 2011 Pazartesi günü Antalya'daki toplantıda bir araya gelerek konuyu ele alacağını sözlerine ekledi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Turizm sezonuna erken giriş yaptı

Dekandan “Turizm Haftası” mesajı

Ramazan Bayramı’na özel Midilli seferi

Midilli seferleri için kapı vizesi şartları belli oldu

Vali Elban'dan Skal'ın dünya kongresine destek

İzmir, turizmde yine bir ilke imza atıyor

Arşiv