Eflatun Nuri’ye yakışır tören

İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Konak Belediyesi iş birliği ile Eflatun Nuri anısına bu yıl dördüncüsü düzenlenen ve Ulusal Karikatür Yarışması Ödülleri 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde çok sayıda gazetecinin katılımıyla online olarak sahipleriyle buluştu.

  • 0
  • 2.121
Eflatun Nuri’ye yakışır tören
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Konak Belediyesi iş birliği ile Eflatun Nuri anısına bu yıl dördüncüsü düzenlenen ve Ulusal Karikatür Yarışması Ödülleri 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde çok sayıda gazetecinin katılımıyla online olarak sahipleriyle buluştu.

Türk karikatürünün usta ismi Eflatun Nuri anısına bu yıl dördüncüsü düzenlenen ve “Covid19 - Pandemi” teması işlenilen 4. Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması’nın ödül töreni yapıldı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Konak Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen yarışmanın ödül töreni bu yıl pandemi nedeniyle online olarak gerçekleştirildi. 497 eserin başvurduğu 11 çizerin ödül aldığı yarışmanın ödül töreni 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde İzmir Gazeteciler Cemiyeti, 9 Eylül Gazetesi ve Konak Belediyesi sosyal medya hesapları üzerinden canlı olarak yayınlandı.

Ödül törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen’in yanı sıra çok sayıda gazeteci ve çizer konuk olacak katıldı. Törende yer alan isimler arasında CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, gazetecilerden Uğur Dündar, Fatih Portakal, İsmail Saymaz, Müyesser Yıldız, Ünsal Ünlü, Murat Ağırel ve Barış Pehlivan, Karikatürist Ercan Akyol, Tarihçi-Yazar Yaşar Aksoy yer aldı.
 
Umudumuzu Koruyoruz 
Törene online olarak katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptığı konuşmada haber alma hakkının en temel haklardan biri olduğunu vurgulayarak 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü ve yarışmada ödül alanları kutladı. Başkan Soyer konuşmasında; “Bu hak sekteye uğradığı zaman iftira ve yalanlarla halkın beslenmesi gibi bir tablo ortaya çıkıyor. Bu son derece üzücü bir tablo. Bunun değişeceğine dair umudumuzu hep koruduk, koruyoruz. Pandemiye rağmen bu buluşma, hayatın daima akacak bir damar bulduğunu gösteriyor. İnanıyorum ki önümüzdeki yılda, haber alma hürriyetinin önünün açıldığı, gazetecilerin özgür olduğu, emeklerinin karşılığını aldığı bir kent, ülke ve hayat mümkün olur. Karikatür evrensel bir dil ve aynı zamanda zekanın, yaratıcılığın evrensel bir buluşma alanı. Son derece ilham veren bir sanat, iletişim alanı. Ödül alan herkesi kutluyorum. Enseyi karartmayacağız ve omuz omuza dayanışmaya devam edeceğiz” dedi.
 
Özgür Basın Mücadelenizde Her Zaman Yanınızdayız 
Törende konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur konuşmasında basın özgürlüğü konusuna dikkat çekerek gazetecilere bu konuda destek verdiğini belirtti.
Bugün 10 Ocak... Siz gazeteci arkadaşlarımın emeklerinin tanınma günü yani mesleki hak ve hürriyetlerinizi kazandığınız gün. Güzel şeyler söylemek gerekir ama maalesef söyleyemiyoruz doya doya kutlayamıyoruz. Ülkede çalışan gerçek gazeteci bırakılmadı. İktidar yüzünden yüzlerce gazeteci hapiste, pek çok basın kuruluşu ekonomik zorluklar içerisinde. Gerçek gazetecilik yapma koşulları ülkemizde çok ağırlaştı. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nüz kutlu olsun diyebilmek isterdim ama ileride bugünlerin geleceğine inanıyorum. Özgür basın mücadelenizde her zaman yanınızda olduğumuzu belirtmek isterim. Eflatun Nuri Karikatür Yarışması’nda bu yıl pandemi dönemiyle ilgili bir konu başlığı seçildi. Yarışmaya katılan eserler bugünün tarihine ışık tuttu. Umarım bu yıl tüm dünyada hak ve adaletin öne çıktığı, dayanışmanın güçlendiği, özgürlükler yılı olur.” dedi.
 
Demokrasi Tehdit Altında  
Ekonomik ve siyasi baskılarla demokrasinin de tehdit altında alınmaya çalışıldığını söyleyen İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen de “Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ama biz çok uzun zamandır çalışamayan kavramını kullanıyoruz. Pandemi nedeniyle bu yıl online bir buluşma yapıyoruz. Basın ve ifade özgürlüğünden karikatüristlerin de nasibini aldığını düşünerek onlara ödüllerini konuk gazeteciler versin istedik. Türkiye’de gazetecilerin yüzde 25’i işsiz... Ekonomik ve siyasi baskıların arttığı, haklarının gasp edildiği, işsiz bırakıldığı dönemde mesleğimizin onur gününü gönül rahatlığı ile kutlayamamanın huzursuzluğu içindeyiz.” dedi.
 
Konuşmasına devam eden Dikmen, “Tutsak edilen sadece gazetecilerin kalemleri değil halkın haber alma ve ifade özgürlüğüdür. Dolayısıyla demokrasi de tehdit altındadır. Gerçek gazeteciler direniyor, karikatür de dayatılanla mücadele ediyor. Karikatür zekidir, en gerçekçi eleştirmendir. Sayfalarca yazılabilecek olanı bir çizgiyle yüzümüze vurur. Konak Belediyesi ile düzenlediğimiz bu yarışma İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin onur duyduğu projelerden biri oldu.” dedi.
 
Basın Özgürlüğü İçin Çalışıyoruz 
Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması’nın diğer belediyelere de örnek olmasını dileyerek konuşmasına başlayan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel ise şunları söyledi;  “Basın kartı ile ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, dürüst, namuslu insanların kartlarına ipotek koyması ve yıpranma hakkının basın kartına bağlanmasını mecliste de anlatmakla mükellefiz. İktidar olduğumuzda basın özgürlüğünün artması için çalışmalar yapacağız.”

Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması’nın düzenlenen ilk yarışmadan bugüne kadar geçirdiği süreci anlatan Yarışma Koordinatörü ve İGC Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Pala “Pandemiden sonra bu yarışmayı uluslararası platforma aktaracağız” müjdesini verdi.
 
Medya Boğulma Noktasında 
Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, “10 Ocak gazeteciler için çok önemli bir gün ancak demokrasinin sekteye uğratıldığı dönemde medya da bundan nasibini aldı. 2020’yi de kapkara bir yıl yaşadık diye raporladık. Kapkara yıllar diye nitelediğimiz 2020’de yine değişmeyen hatta artan sıkıntılar yaşadık. Cemal Süreyya’nın dizeleri gibi, ‘Pencere açık ama nefes alamıyoruz...’ Türkiye’de medya boğulma noktasında. Medyanın yüzde 95’i iktidarın elinde. Ancak İzmirli gazetecilerin ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin bu yoldaki çabalarının da çok büyük ve değerli olduğunu söylemek isterim” açıklamasında bulundu.
 
Bizi Koruyacak Olan Kendi Gücümüzdür 
Gerçekleşen online törende İzmir Gazeteciler Cemiyeti Özel Ödülü’nü sembolik olarak takdim eden Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş ise 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün ortaya çıkış süreci hakkında bilgi verdi ayrıca sektördeki gazetecilerin durumunu sayısal verilerle açıkladı. Aktif çalışan gazetecilerin sadece yüzde 40’nın basın kartı sahibi olduğunu söyleyen Gökhan Durmuş ‘Gazetecinin görevi kişilere değil halka ve kamuya hizmettir… Bizi koruyacak olan kendi gücümüzdür.’ diyerek dayanışma olgusunu vurguladı.

Daha sonra derece giren ve ödül alan eserlerin sahiplerine gazeteciler tarafından ödülleri takdim edildi. Yarışmanın birincisine ödülü duayen Gazeteci Uğur Dündar tarafından verilirken, Fatih Portakal, İsmail Saymaz, Müyesser Yıldız, Karikatürist Ercan Akyol, Ünsal Ünlü, Yaşar Aksoy, Murat Ağırel ve Barış Pehlivan dereceye giren diğer sanatçılara ödüllerini verdi.

Eflatun Nuri bir okuldur 
Törende konuşma yapan bir diğer isim tarihçi – yazar Yaşar Aksoy oldu. Eflatun Nuri’nin çizer kimliği ve karikatür dünyasına kazandığı isimler hakkında bilgiler verdi. Aksoy konuşmasında şu sözlere yer verdi;
“Eflatun Nuri bir okuldur. Çalıştığı dergi ve gazetelerde çevresine toplananlara eğitim verdi. Ondan ve onun çevresinden birçok çizer ve yazar yetişti. Yaşamı boyunca karikatür için emek verdi, ileri derecede miyop olmasına rağmen son gününe kadar yazıp çizdi.”

Saymaz: En güvenilen gazeteciler bir arada 
Konak Belediyesi Özel Ödülü’nü Coşkun Göle’ye sembolik olarak takdim eden Gazeteci İsmail Saymaz, “Bugün bu ödül töreninde bulunan isimler, Türkiye’nin en güvenilir, en yetenekli gazetecileri. Mesleğini en üst standartta yaptıkları, iyi ve nitelikli gazeteci oldukları için yaptırımlara maruz kaldılar.” dedi.

Önemli Olan Yurttaşın Hakkını Korumak 
Ödül törenine katılan, İzmir Gazeteciler Cemiyeti üyesi sevilen gazeteci Fatih Portakal, Orhan Peynirci’ ye Başarı Ödülü’nü sembolik olarak takdim etti. Zor bir süreçten geçildiğini söyleyen Fatih Portakal, “Zor bir süreçten geçiyoruz ama zorluklara da göğüs germemiz gerekiyor. Yaşadığımız çağda dijital ortam gazeteciler için bir fırsat, burada yaptığım yayınlarla insanların sorgulamasını amaçlıyorum. Seslerin duyurulması ve farklı görüşlerin de bir araya gelmesi gerekiyor. Amaç bilek güreşi değil, önemli olan yurttaşın hakkının yenmemesi” şeklinde konuştu.

Başarı ödüllerinin bir diğer kazananı Ümit Müfit Dinçay’a ödülü Ünsal Ünlü tarafından takdim edildi. Törende konuşan Ünsal Ünlü “Bizim yapmamız gereken mesleğin ilkelerine sahip çıkmaktır.” diyerek konuşmasını noktaladı.
Başarı Ödülü kazanan Serdar Sönmez ödülünü sembolik olarak Murat Ağırel’den aldı. Ağırel, “Yolumu aydınlatan Uğurların ışığıdır. Biri abim, dostum, büyüğüm Uğur Dündar, diğeri ise Uğur Mumcu. Eğilmeden, bükülmeden yazan bütün gazetecilerin gününü kutluyorum” diyerek Uğur Mumcu ve Uğur Dündar’ın meslek hayatında önemli isimler olarak yer aldığını vurguladı.
 
Gazeteciler dayanışmada iyi bir sınav verdi 
Nuhsal Işık’a üçüncülük ödülünü veren Gazeteci Barış Pehlivan, her şeye rağmen umut edilmesi ve korku duvarlarının aşılması gerektiğinin altını çizdi.
 “Gerçekleri yazmamız gerekiyor ama insanlara umut da aşılamamız gerekiyor. Son dönemde gazeteciler dayanışmada iyi bir sınav verdi. Daha cesur olmalı, gerçeği yazmaya devam etmeliyiz. Bu bizim görevimiz. Hakikat mücadelesinde inatçı olursak halk da bizi destekliyor. İnsanları cesaretlendirmeli, korku duvarlarını aşmalıyız.” dedi.
Yarışmada ikinci olan Engin Selçuk ödülünü Gazeteci Müyesser Yıldız’dan aldı. Yıldız, “Yalnız değiliz, en örgütlü yine bizleriz. Dayanışma içindeyiz. Hala ayaktayız, buradayız. Bir tek şeye ihtiyacımız var, o da yüreğimiz. Yürekli olduğumuz sürece bugünleri de aşacağız” şeklinde konuştu.
 
Uğur Dündar: Heyecan Verici Bir Organizasyonla Tarihe Not Düşüldü 
 Maskesi yüzüne dikilmiş bir sağlık çalışanını tasvir ettiği eseriyle yarışmanın birincisi olan Orhan Öztürk ödülünü Usta Gazeteci Uğur Dündar’dan sembolik olarak aldı. Dijital ortamda gerçekleşen törene katılan tüm isimleri tek tek selamlayan Uğur Dündar, 4. Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması Ödül Töreni ile tarihe not düşüldüğünü söyledi. Dündar, “Kahramanları olmayan ulusların gelecekleri de olamaz. Şu anda karşımda hem mesleğimizin hem de ülkemizin kahramanlarını görüyorum. Gelecek kuşaklar, çok ağır bedeller ödemiş bu insanları hak ettikleri yere oturtacaklar ve gazetecilik mesleğinin örnek isimleri olacaklar. Onlar şimdiden efsaneleşmiş isimlerdir” diyerek meslektaşlarına övgüde bulundu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir Aşkına Adana yolcusu

Köy Enstitüleri Fikir Ve Kültür Günleri başlıyor

Adasu yeteneği ile fark yaratıyor

İzmir Kitap Fuarı baharın coşkusuyla Kültürpark’ta

Son başvuru tarihi 23 Nisan!

Kuruluş yıldönümüne özel

Arşiv