Ege’de “Kadına Şiddeti Durduracağız” Paneli

  • 0
  • 712
Ege’de “Kadına Şiddeti Durduracağız” Paneli
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı tarafından “Dünya Kadınlar Günü”  etkinlikleri kapsamında  “Kadına Şiddeti Durduracağız” paneli gerçekleştirilecek. Etkinlik; Ege Üniversitesi Kültür Sanat Evi’nde 6 Mart Cuma günü 10.00 ile 13.00 saatleri arasında yapılacak.

Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Solmaz Zelyurt;  “Her gün erkekler tarafından çeşitli şiddet biçimlerine maruz kalan ve hatta öldürülen kadınların haberlerini okuduğumuz Türkiye’de, hukukun kadınların ne kadar yanında durduğunu, ilgili yasaların uygulanmasında yaşanan sorunların neler olduğunu tartışmak yapılacak pek çok şeyden daha önemli görünmektedir.  Çünkü bu büyük bir toplumsal sorundur” dedi.

Prof. Dr. Solmaz Zelyurt;  “Erkeklerin kadınlara şiddetinin hiçbir meşruiyetinin bulunmadığı, başka deyişle hiçbir haklı gerekçesinin olmadığı kabul edilmedikçe bu büyük toplumsal sorunun ortadan kaldırılması da mümkün olmayacaktır. Kadınların maruz kaldıkları şiddet, kendisinden kurtulmak için çaba sarf ederken bile başka bir formda da olsa onlara eşlik etmekte, toplumun her bir katmanında kadınların karşısına yeniden çıkmaktadır.   Ailesinde, geniş ailesinde, mahallesinde, varsa iş yerinde hatta mahkeme koridorlarında ve salonlarındaki hak arayışlarında, kadınlar en hafifi sindirme ve yıldırma olan çeşitli şiddet formlarıyla boğuşmak durumunda kalmaktadır” diye konuştu.

“Hakları gerçek kılan şey onların yasalardaki varlığı değil, onların bizler tarafından kullanılmasıdır” diyen Prof. Dr. Solmaz Zelyurt;   “Bu sebeple kadına yönelik şiddetle mücadelede uluslararası sözleşmelerin ve bunlarla örtüşen ulusal yasaların varlığı önemli olmakla birlikte hayata geçirilmeleri daha da önemlidir. Elbette yasaları işletip hakları kullanabilmek için de onların neler olduğunu bilmek ve tanımak gerekir.  Hakların öğrenilmesi ve öğretilmesi, daha kapsayıcı ve etkili bir hale gelmeleri için neler yapılabileceğinin tartışılması ve bu tartışmadan çıkan sonuçlarla bağlantılı olarak belli teorik ve pratik eylem planları geliştirilmesine katkı sağlamaya çalışılması bir toplumsal sorumluluktur. İşte bu yüzden Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğimizin büyük bir kısmını bu alanda çalışan hukukçuların yapacağı bilgilendirici bir panel çerçevesinde gerçekleştirmeyi uygun bulduk” dedi.

 Panel öncesinde bir kısa film izleteceklerini ifade eden Prof. Dr. Solmaz Zelyurt;   “Panel sonrasında afişimizde gördüğünüz rengârenk şemsiyelerimizin gerçekleriyle hep beraber bahçeye inip tacize, ayrımcılığa, susturmaya, nefrete, bezdirmeye, ‘erkeklik’e, tecavüze ve en çok da kadın cinayetlerine karşı ses çıkaracağız, bağıracağız!...” diye konuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

19 Mayıs 1919 Bir Milletin Yeniden Doğuşunu Simgeler

Türkan Saylan, şiir ve müzik dinletisiyle anıldı

Medical Point'te 19 Mayıs Coşkusu!

Kadrolu işçilerde toplu iş sözleşmesinde imzalar atıldı

​​​​​​​19 Mayıs, Bir Meydan Okuyuştur

Başkan Kınay Gülsima için koşacak

Arşiv