Ege Üniversitesi Hastanesi’nde mucize doğum

  • 0
  • 1.159
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi TıpFakültesi’nde, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. OrkanErgün, Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Aydoğdu veKadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. FuatAkercan’ın ortak çalışmalarıyla tıp literatüründe ender rastlanan mucize birdoğum gerçekleştirildi.  Esra Arık (25)otoimmun hepatit ve portal hipertansiyonu yenerek bir bebek dünyaya getirdi.

Teşhisi ve tedavisi bilgi birikimi ve tecrübe gerektiren birhastalığa çocuk yaşlarda yakalanan Esra Arık, şanslı bir hasta olarak EgeÜniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin kapısını çaldı. Tıp Fakültesinde,portal hiper tansiyon ismi verilen karaciğere giden ana toplardamarların içindebasıncın çok artmasına bağlı olarak karın içinde hipertansiyon oluştuğubelirlendi. Bu durum hastada daha ağır sağlık sorunlarının ortaya çıkmasınaneden olabilirdi. Hatta bu yüzden annenin hayati tehlikesi yüzünden birincigebeliği sonlandırılmak zorunda kalınmıştı.Teşhisin ardından Esra, kendini eminellere teslim etti ve cerrahi müdahalelerle tekrar normal yaşamına dönebildi.Öyle ki, Esra Arık bir de sağlıklı bir kız çocuk dünyaya getirdi.

Prof. Dr. Sema Aydoğdu, Esra’yı uzun yıllardır yakındantakip ettiklerini söyledi.Prof.Dr.Aydoğdu’nun verdiği bilgiye göre;  İki yıl öncesinde Esra Arık’a  bir şant ameliyatı yapıldı ve şant ameliyatıardından kontrollü bir şekilde gebe kaldı.Ve Prof. Dr. Fuat Akercan’la beraber bütün gebelik  süresi boyunca izledik.Çok güzel ekipçalışması götürüldü.Tabiki şant ameliyatını yapan çocuk cerrahı arkadaşımız da bu süreçlerin hep tanığıydı.Vesonuçta karaciğerinde bağışıklık sistemiyle ilgili bir problem olan ve bunabağlı sirozu gelişmiş olan yani sirozlu bir hasta ve bununla ilgili damarsisteminde sorunu olan çok büyük dalağı olan ve bunun yanında tüm hekimlerimiziçok korkutacak kan hücrelerindeki düşüklükleri olan bir hasta bugün bu ekipçalışması sonucunda canlı bir bebeğe sahip olmuş oldu.35 haftalık gebeliğitamamladık.Ve 2 kilo 220 gram ağırlığında bir kız bebeğimiz dünyaya geldi.Benimiçin en önemli ayrıntı çok düşük kan değerleriyle bir takım  insanların bazı sağlık sorunlarıyla yaşamınkeyiflerinden faydalanamayacağı gibi düşünmemiz lazım.Burda hekimlere çok büyükmesaj var.Bu Hastanın kanının pıhtılaşmasını sağlayan hücreleri trombositlerinsayısı normalde olması gerekenden çok düşüktü 30 bin gibi bir rakamdı.Vücudunenfeksiyonlara karşı savunan hücreleri normalde 5 bin civarında olmasıgerekirken 1.500’ler civarındaydı.Bu rakamlara rağmen bunların fonksiyonlarınıniyi olmasıyla biz bugün bu ekip çalışmasıyla mutlu bir sona ulaşmışolduk.Kronik hastalığı olan her insanın onların hekimlerinin de böyle bir keyfiyaşama hakkı olduğunu  özelliklebelirtmek istiyorum.

Portal hipertansiyona yönelik şant cerrahisini gerçekleştirenProf. Dr. Orkan Ergün, bu tip vakalara ender rastlanmasına rağmen, ısrarlıtakip ve ekip çalışmasıyla hastanın normal yaşamına döndürüldüğüne dikkatçekti.Prof.Dr.Ergün şunları söyledi;

İyi bir Multi disipliner yaklaşım ile gerek pediratrikgastroentolojinin gerek çocuk cerrahisi gerekse kadın doğum hastalıklarınınortak yaklaşımıyla hasta kontrollü bir gebelik geçirdi.Ve ardından da 2.200gram ağırlığında canlı kız bebek dünyaya getirdi.Bu bizim için çok büyükmutluluk. Tabi son derece riskli  hastanıngebeliğinin olabilecek en az problemlerle devam ettirilmesi ve bu aşamayagetirtirtilip  bir çocuk sahibi yapılmasıbiz hekimler açısından son derece yüz güldürü ve memnun edici bir durum ve buaçıdan da  burada görev alan tüm ekibebende teşekkürlerimi ve aynı zamanda mutluluğumu belirtmek istiyorum.

 Esra Arık’ın doğumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Fuat Akercan,hamilelik süresince büyük bir titizlikle takip edildiğini ve bebeğin kendiyaşam fonksiyonlarını tek başına yerine getirebileceği zamana gelene kadar 35hafta boyunca hamileliğin başarıyla sürdürüldüğünü dile getirdi.Prof.Dr.Akercanşu bilgileri verdi; “İyi bir gözlem iyi bir takip iyi bir yönetimle  bu hastalar belli haftalara ulaşılabiliyor.bunun yanında tabii ki  özellikle ekip çalışması  bu anlamda önemli çünkü gebeliğin hangi haftaya gelmesi gerektiği  bebeğin yaşamsal faaliyetleri kendi başınasürdürebilmesi ve bunun devamında herhangi bir bakıma muhtaç olamayacakşekilde  bir haftaya ulaştırılması ancakekiple mümkün oluyor. Biz bu konuda biraz şanslıyız  çünkü iyi bir ekip var iyi bir donalım var.Ve Üniversitemiz bu konuda oldukça tecrübeli,Bu açıdan bugün gerçekten hepimizsonderece mutluyuz  sağlılık bir bebekdünyaya getirebildik.Anne de şuan için cerrahi sonrası gayet iyi. İnşalah hep sonuna kadar bu tiphastaların  böyle yüzleri güler. Biz debunlarla mutlu oluruz Ben bu anlamda Ana bilim dalı başkanımız  Niyazi Aşkan hocama da desteklerinden ötürüçok  teşekkür ediyorum.”

 Doğumhaneden gelen mutlu haberi alan Esra’nın annesi ile eşiheyecan ve mutluluklarını paylaştılar.  “Orkan beyle sema hocanın sayesinde fuat beyin sayesindeAllah razı olsun anneanne oldum.Çok mutlu oldum. Sağ olsun Doktorlarımız.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Arşiv