Ege Üniversitesi’nde Neşet Ertaş Türküleri

Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen  “Bozkırın Diyarından / Neşet Ertaş’ı Anma Konseri”nde koru ile birlikte türkü söyleyen Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Sevgili dostlar, Neşet Ertaş sevdadır, gurbettir, aşktır. Kimi zaman sevgiliye kimi zaman anaya özlemdir. Şarkılarında, türkülerinde, ağıtlarında her zaman Anadolu vardır, Anadolu insanının sıcaklığı vardır” dedi.

  • 0
  • 1.032
Ege Üniversitesi’nde Neşet Ertaş Türküleri
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen  “Bozkırın Diyarından / Neşet Ertaş’ı Anma Konseri”nde koru ile birlikte türkü söyleyen Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Sevgili dostlar, Neşet Ertaş sevdadır, gurbettir, aşktır. Kimi zaman sevgiliye kimi zaman anaya özlemdir. Şarkılarında, türkülerinde, ağıtlarında her zaman Anadolu vardır, Anadolu insanının sıcaklığı vardır” dedi.

Bornova Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu, “Bozkırın Diyarından / Neşet Ertaş’ı Anma Konseri” düzenledi. Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konsere Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila da katıldı.
 Sunuculuğunu Handan Sarayhanoğlu’nun yaptığı konser, Bahattin Turan şefliğinde, “Karadır şu bahtım kara” türküsüyle başladı. Bağlamalarda; Fethi Özekinci, Sedat Yavaş, Murat Ün, Kabak Kemanede; Cengiz Sağlam, Yüksel Keklik, Nefesli Kavalda; Mehmet Kaya, Ritim Sazlarda; Sayım Ecer, Murat Kas, Mey ve Zurnada; Ömer Altuntaş, Tarda; Ali Özkan Özcan’ın sunumlarıyla müzik ziyafeti yaşandı.

“NEŞET ERTAŞ TÜRKÜ DEMEK”
“Neşet Ertaş türkü demek, binlerce yıldır söylenen ve söylenecek olan. Neşet Ertaş bağlama demek, binlerce yıldır çalınan ve çalınacak olan” diyerek anons edilen Neşet Ertaş türkülerini program boyunca, Zülfiye Zararsız, Aysun Suna Doğan, Melek Canbay, Rafet Çetin, İhsan Gündüz, Füsun Karaveli, İsmet Gülcü, Mehmet Soylu, Songül Ateş, Meryem Erkul ve İsmihan Hıdırbozan seslendirdi. Birçok türkü de koro halinde söylendi.

Sunumlarında Neşet Ertaş hakkında kısa kısa bilgilendirmeler de yapan Handan Sarayhanoğlu, kendisine teklif edilen “Devlet Sanatçılığı”nı, halkın sanatçısı olduğunu söyleyerek reddeden Neşet Ertaş’ın, Abdallık kültürünün son büyük efsanesi olarak bilindiğini de belirtti. “UNESCO, hayatta olduğu dönemde Neşet Ertaş’ı ‘Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’ne bağlı olarak, Türkiye Envanterinde ‘Ulusal Yaşayan İnsan Hazinesi’ olarak kabul etti” diye konuştu.

“Bizim kültürümüzde saygı var, sevgi var ve sizin gibi dostlar var”
Programın son türküsünde eşlik etmek üzere Koro’ya katılan Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Sevgili dostlar, Neşet Ertaş sevdadır, gurbettir, aşktır. Kimi zaman sevgiliye kimi zaman anaya özlemdir. Şarkılarında, türkülerinde, ağıtlarında her zaman Anadolu vardır, Anadolu insanının sıcaklığı vardır. Sizin gibi seven dostları olması da bizim için, gençler için çok büyük mutluluk, çok büyük onur. İnşallah hep böyle sanatçılar yetişir. İnşallah sonsuza dek yaşayacak sanatçılarımız olur. Bizler şanslı insanlarız çünkü Neşet Ertaş gibi birini gördük yaşadık. Cumhuriyetimiz var oldukça Neşet Ertaş türküleri de sonsuza dek yaşayacak” diye konuştu.

 Neşet Ertaş’tan “Sadece sanatçı değil, önce insandı hem de çok mütevazı bir insandı” diye bahseden Başkan Atila, “Ceketini çıkartırken dahi sanatseverlerden, onu dinleyenlerden izin alırdı. Bizim sanatçılarımızın da Neşet Ertaş’ı örnek almasını yürekten diliyorum. Çünkü bizim kültürümüzde saygı var, sevgi var ve sizin gibi dostlar var” dedi. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun’a da salonu ücretsiz tahsis ettiği için teşekkürlerini iletti.

“ESASINDA BU GECE BİTMİYOR, BİTMEYECEK”
Başkan Atila, “Esasında bu gece bitmiyor bitmeyecek çünkü Neşet Ertaş’ın türkülerini bir gece de bitirmek mümkün değil dolayısı ile ben bunun devamını diliyorum” dedi. Daha sonra bir ricası daha olduğunu söyleyen Atila “Biz eğitim kenti, üniversite kentinde yaşıyoruz. Neşet Ertaş için değerli sanatçılarımızla birlikte, onun bütün türkülerini kısaca özetleyen bir kitap yapmalıyız. Hangi şarkı da, hangi türküde, neyi düşündü, bununla ilgili kısa tanımlamalar yapıp bunu da daha sonra sanatçılarımızın yardımıyla bir cd ve kitap haline getirebilirsek bu eser ölümsüzleşir diye düşünüyorum. Bunu sizler yapabilirsiniz ve biz Bornova Belediyesi olarak her zaman yanınızdayız” diyerek sözlerini tamamladı ve Koro ile konserin son türküsünü birlikte seslendirdiler.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü sahibini buldu

Ücretsiz oyunlarla buluşuyorlar

Fakir Baykurt'a rekor başvuru

100. Yılın Öyküsü, Şiiri” ödülleri sahiplerini buldu

Küresel Geri Dönüşüme Vefa Sergisi

Koşulsuz sevginin adıdır İsmail Sivri

Arşiv