Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Bölümü “3D Printing ile Modelleme” Yapıyor

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Dijital Görüntüleme ve Modelleme Laboratuvarı öğretim üyeleri Prof. Dr. Figen Gökmen ve Prof. Dr. Mehmet Asım Özer, Ege Üniversitesi Rektörlüğü desteği ile kurulan laboratuvarda tıpta uzmanlık eğitiminde kullanılan anatomik model tasarımlarını yapıyor.

  • 0
  • 4.868
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Bölümü “3D Printing ile Modelleme” Yapıyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Dijital Görüntüleme ve Modelleme Laboratuvarı öğretim üyeleri Prof. Dr. Figen Gökmen ve Prof. Dr. Mehmet Asım Özer, Ege Üniversitesi Rektörlüğü desteği ile kurulan laboratuvarda tıpta uzmanlık eğitiminde kullanılan anatomik model tasarımlarını yapıyor. Mass Portal HD yazıcılarını kullanan akademisyenler bir çok modeli 3 boyutlu baskı yöntemi ile üreterek eğitimlerde kullanıyor.

Anatomik model tasarımında bire bir insan ölçülerinde olmasının cerraha girişim rahatlığı sağlayarak, kişinin vücut yapısındaki bireysel farklılıkların cerrahi girişim süresi, yöntemi, kullanılacak alet seçimini etkileyeceğini dile getiren Prof. Dr. Mehmet Asım Özer, cerrahların lezyonun yeri, büyüklüğü ve önemli yapılarla komşuluğunu direkt olarak üç boyutlu modelden görebileceğini söyledi.

KİŞİYE ÖZEL ANATOMİK MODELLER
Prof. Dr. Özer, “Kişiye özel anatomik modeller hastanın bilgilendirilmesi amacıyla da sıklıkla kullanılmakta. Ayrıca özellikle kanser hastalarının cerrahi girişim sırasında çıkarılan vücut parçalarına uygun eksik doku ve implant tasarım çalışmaları ile teknolojinin oldukça yoğun kullanılacağı bilinmekte. Merkezde üç boyutlu yazıcı teknolojisine uygun kemik benzeri polimer tabanlı kişiye özel kraniyal, orbita ve mandibula kemik implantı tasarlıyoruz”  diye konuştu.

Vücut implant temininde dışa bağımlılığın azaltılması için yerli sanayinin geliştirilmesinin çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Figen Gökmen, özellikle sanayi destekli ve çoklu bilim destekli araştırma ve projelerin yürütüldüğünü aktardı. Tıp, diş hekimliği, makine ve biyomühendislik fakültelerinden geniş akademik kadro ve bilgi birikimi ile yapılan çalışmalar ile Ege Üniversitesi’nin Türkiye’de bu çalışmaları gerçekleştirecek sayılı merkezlerden biri olduğunu söyledi.

Hastanın medikal görüntülerinden hazırlanan üç boyutlu medikal modeller ile doktorun tüm detayları ameliyat öncesinde incelemesine olanak sağlıyor. Doktor ve cerrahlar, hastanın anatomisiyle birebir boyutlardaki model üzerinde çalışarak ameliyatı planlayabiliyor, ameliyat sırasında neler ile karşılaşacağını görebiliyor, hatta model üzerinde çalışarak ameliyatı canlandırabiliyor. Bu sayede sonuçları ve ihtiyaç duyulacak araçları ameliyatı öncesinde görerek gerekli önlemleri alabiliyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

10 yılda 20 kat büyüyecek

TÜBİTAK Başkanından öğrencilere müjde

Intel ve BAU’dan iş birliği

Zirvede ‘Lucia’ sürprizi

Yapay zekâ hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Arşiv