Egeli bilim ekibinin projesine AB Ufuk Avrupa Programından destek

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Deniz İştipliler’in koordinatörlüğünü yaptığı “Avrupa Genelinde Yüksek – Çıktılı Fenotiplemenin Yaygınlaştırılması: İşbirlikçi Bilgi Değişimi ve Teknoloji Transferinin Geliştirilmesi- PHENOWEX” başlıklı proje, Avrupa Birliği Ufuk Avrupa Programı HORIZON-WIDERA-2023-ACCESS-02 çağrısı kapsamında desteklemeye uygun bulundu.

  • 0
  • 433
Egeli bilim ekibinin projesine AB Ufuk Avrupa Programından destek
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Deniz İştipliler’in koordinatörlüğünü yaptığı “Avrupa Genelinde Yüksek – Çıktılı Fenotiplemenin Yaygınlaştırılması: İşbirlikçi Bilgi Değişimi ve Teknoloji Transferinin Geliştirilmesi- PHENOWEX” başlıklı proje, Avrupa Birliği Ufuk Avrupa Programı HORIZON-WIDERA-2023-ACCESS-02 çağrısı kapsamında desteklemeye uygun bulundu. Proje ile Ege Üniversitesinin, “Akıllı Tarım” ve “Yüksek Çıktılı Bitki Fenotiplemesi” alanlarında Avrupa çapında birinci sınıf lider ortakların iş birliği ile bilimsel mükemmellik ve yenilikçilik kapasitesinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Egeli bilim ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “İklim değişikliğinin tarımsal ürün ve gıda üretimine olan etkileri dünyanın birçok bölgesinde belirgin bir biçimde kendisini olumsuz olarak gösteriyor. Üniversitemiz öğretim üyeleri iklim değişikliğinin etkilerini göz önüne alarak yenilikçi bir anlayışla bilimsel projeler hazırlamaya devam ediyorlar. Koordinatörlüğünü üniversitemizin üstlendiği Avrupa’dan 5 partner ülke konsorsiyumu ile hazırlanan proje, AB Ufuk Avrupa Programı HORIZON-WIDERA-2023-ACCESS-02 çağrısı kapsamında fonlanmaya uygun görüldü. Proje ekibimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

“Küresel iklim değişikliği gıda güvenliğini tehdit ediyor”

Araştırmanın detayları ile ilgili bilgi veren proje koordinatörü Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Deniz İştipliler,Küresel iklim değişikliği tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tarımsal üretim ve gıda güvenliğini tehdit etmektedir. Hızla değişen iklimsel koşullara uyum sağlayabilecek yeni bitki çeşitlerinin hızlı ve sürekli bir şekilde bitki ıslahçıları tarafından geliştirilerek üreticilerin kullanımına sunulması kritik önem taşımaktadır. Bitki ıslahı programlarında başarı hızının artırılması için on binlerce bitkinin etkin ve isabetli bir şekilde fenotiplenmesi son derece önemlidir. Son yıllarda sensör teknolojilerindeki gelişmeler ile birlikte istatistik ve makine öğrenme algoritmaları bitki bilim adamları tarafından yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bunun sonucunda, çok sayıda bitkiyi aynı anda birden çok morfolojik özelliği bakımından, hızlı ve etkin bir şekilde değerlendirmeyi mümkün kılan ‘Yüksek Çıktılı Fenotipleme’ kavramı ortaya çıkmıştır” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Deniz İştipliler, “ Kısa adı PHENOWEX olan projemiz, Ege Üniversitesinin, Akıllı Tarım ve Yüksek Çıktılı Bitki Fenotiplemesi alanlarında Avrupa çapında birinci sınıf lider ortakların iş birliği ile bilimsel mükemmellik ve yenilikçilik kapasitesinin geliştirilmesini hedefleyen bir HORIZON-WIDERA projesidir. Ege Üniversitesinin koordinatör olduğu proje; Türkiye, Hollanda, Almanya, İtalya ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nden oluşan beş partner ülke tarafından yürütülecektir. Projenin bütçesi 1 milyon 443 bin Euro, Ege Üniversitesi bütçesi ise 470 bin Euro’dur. Projemizin amaçları; Ege Üniversitesinin proje konusundaki bilimsel mükemmellik düzeyini artırmak; sürdürülebilir bir bilimsel ağ, entegrasyon ve yaygın etki oluşturmak ve üniversitemizin inovasyon kapasitesini proje konusu kapsamında yurt içinde ve yurt dışında yürütülecek pilot çalışmalar yoluyla geliştirmektir” dedi.

Koordinatörlüğünü Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Deniz İştipliler’in yaptığı proje ekibinde, Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Özgür Tatar, Prof. Dr. Emre İlker, Dr. Öğr. Üyesi Aliye Yıldırım Keskinoğlu yer alıyor. Proje; Türkiye’den Ege Üniversitesi, İtalya’dan Coniglio Nazionale Delle Ricerche, Almanya’dan Forschungszentrum Julich GMBH, Hollanda’dan Stichting Wageningen Research ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nden CYENS Center of Excellence konsorsiyumu tarafından yürütülüyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi kurulacak

Gezegensel Sağlık Karnesi sıralamasında Türkiye birincisi

İKÇÜ Akredite Oldu

Dernek yöneticilerine Yeni Nesil Derbis eğitimi

26.Tanıtım Günleri başlıyor

Zeytin Fidanından Bilim Ormanına

Arşiv