Egeli bilim insanına “Bilim Hizmet Ödülü”

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Analitik Kimya Anabilim Dalında görev yapan Kimyager Doç. Dr. Tülin Deniz Çiftçi, Akdeniz Üniversitesi Çevre Hizmet Ödülleri - 2021 kapsamında, çevre bilimine yönelik gerçekleştirdiği ulusal ve uluslararası ölçekteki çalışmalar dolayısıyla “Bilim Hizmet Ödülü ”ne layık görüldü.

  • 0
  • 490
Egeli bilim insanına “Bilim Hizmet Ödülü”
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İZMİR(Ege Ajans) Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKÇAM) tarafından 24 yıldır geleneksel olarak düzenlenen Akdeniz Üniversitesi Çevre Hizmet Ödülleri’nin 2021 yılı sonuçları açıklandı. Çevre değerlerinin korunması ve geliştirilmesine hizmet etmiş kişi, kurum ve kuruluşlara verilen ödüller sahiplerini buldu. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, çevreyi koruyan ve çevrenin geleceğine sahip çıkan çalışmalara imza atarak ödül almaya hak kazanan kişi, kurum ve kuruluşları tebrik etti.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Analitik Kimya Anabilim Dalında görev yapan Kimyager Doç. Dr. Tülin Deniz Çiftçi, bu yıl yirmi dördüncüsünü düzenlenen Çevre Hizmet Ödülleri kapsamında, çevre bilimine yönelik gerçekleştirdiği ulusal ve uluslararası ölçekteki çalışmalar dolayısıyla “Bilim Hizmet Ödülü”nün sahibi oldu.

Su ve gıda sağlığına yönelik önemli çalışmalar
Ulusal ve uluslararası arenada yaptığı çevre öncelikli çalışmalarla ilgili bilgiler paylaşan Doç. Dr. Tülin Deniz Çiftçi, “Akademik hayata başladığım günden itibaren çevre örneklerinde analizler ve çalışmalar yapıyorum. Danışman hocam Prof. Dr. Emür Henden ile sularda arsenik tür tayinleriyle ilgili çalışmalara başladım. Arseniğin sularda bulunabilecek türleri farklı mobiliteye ve farklı toksisitelere sahip olduğundan tür tayinleri önemli çalışmalardır. O dönemlerde, ilimizde ve ülkemizde yüksek derişimlerde arsenik kirliliklerine rastladık. Sulardaki arsenik kirliliğini gidermek amacıyla adsorban sentezledik ve yüksek arsenik giderme verimleri elde ettik. Sadece arsenikle kalmayarak yine benzer şekilde antimon, kurşun, bakır, boyar madde gibi kirleticilerin giderilmesi üzerine farklı türlerde, doğal ve yeni sentezlenen malzemelerle kaplanmış reçine, üzüm çekirdeği, keçi boynuzu, nanokompozit kaplı fındık kabuğu, fırça tipi adsorban ile çalıştık. Çalışmalarım sırasında TÜBİTAK’tan burs almaya hak kazandım. Sulardan arsenik giderilmesi üzerine, kapsamlı bir kitapta bölüm yazarlığı yaptık. Sağlığımız üzerinde çok etkili olacak bir konuda, yemek kaplarından gıdaya arsenik geçişi konusunda çalışmalar yaptık. Günlük hayatımızda, özellikle kırsal kesimde sıkça kullanılan toprak kaplardan (güveç) gıdaya arsenik geçişini inceledik. Arsenik türlerini yüksek derişimlerde belirlediğimiz su örneklerinin çıkarıldığı bölgedeki toprak örneklerini inceleme fikriyle, asidik ve bazik sulara geçen ağır metallerin tayinini yaptık. Tarım alanında da literatüre katkı sağlayacak bir çalışma olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

“Üniversitemiz çalışmalarıma destek oldu”
Yaptığı çalışmalardan bahseden Doç. Dr. Tülin Deniz Çiftçi, “2016 yılında başladığım yenilikçi bir adsorban üretimi çalışmaları sonucunda 2017 yılında patent başvurusu yapmaya karar verdim. Ege Üniversitesi EBİLTEM TTO’ya başvuru yaptığımda, üniversitemiz tarafından destek ve tebrik aldım. Aynı çalışma, uluslararası patente dönüştürülmek üzere desteklenmeye layık görüldü. Yine 2019 yılındaki bir çalışmam, patentlenmek üzere EBİLTEM TTO tarafından hazırlandı ve 2021 yılında tescillenmiş oldu. Farklı zamanlarda, çeşitli firmalarla, ulusal adsorban-çöktürücü sentezleri konusunda görüşmeler sağladık ve birlikte deneysel çalışmaları sürdürüyoruz. Lise, üniversite ve lisansüstü öğrencilerimizle birlikte çeşitli projeler ve çalışmalar yapıyoruz. Ülkemize ve doğaya katkı yapma ve hizmet etme bilinciyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Beni bu ödüle layık gören Akdeniz Üniversitesine ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.   Desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’a, Dekanımız Prof. Dr. Dinçer Ayaz’a, Danışman Hocam Prof. Dr. Emür Henden’e, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü’ne, emeği geçen tüm hocalarıma, çalışma arkadaşlarıma ve en büyük destekçim aileme çok teşekkür ediyorum” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Alper’e araştırma ödülü

Karşıyaka’da sporla iç içe nesiller yetişiyor

Destek İş Birliği Merkezi EÜ’de açıldı

Afetlere uyum sağlayabilme becerileri geliştirilecek

Mars’a Seyahat için geri sayımı başlattı

Savaşların kaderini yapay zeka belirleyecek

Arşiv