Egeli genç gazeteciler kariyer etkinliğinde

Ege Üniversitesi (EÜ) İletişim Fakültesi, EÜ Kariyer Ofisi ve İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Aydoğdu Karaaslan tarafından düzenlenen “Kariyer Etkinliği” kapsamında Ticaret Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Seda Gök, Gazetecilik Bölümü öğrencileri ile bir araya geldi.

  • 0
  • 314
Egeli genç gazeteciler kariyer etkinliğinde
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi (EÜ) İletişim Fakültesi, EÜ Kariyer Ofisi ve İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Aydoğdu Karaaslan tarafından düzenlenen “Kariyer Etkinliği” kapsamında Ticaret Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Seda Gök, Gazetecilik Bölümü öğrencileri ile bir araya geldi.

Konuşmasında “Yaşam Boyu Eğitim” ve “Kendine Yatırım Zamanı” cümlelerine vurgu yaparak, genç gazetecilere öğütler veren Seda Gök, “Her meslekte olduğu gibi gazetecilik mesleği için de önce kendinizi geliştirmelisiniz. Gazetecilik mesleğinde özgünlük ön plandadır. Her gazeteci gibi sizde kendi kaleminizi oluşturmalısınız ve kendi çizginizden ilerlemelisiniz. Kullandığınız verilerin ve görüşlerin kaynağını belirtmeniz oldukça önemlidir. Önemli olan bir diğer husus ise, kopyala yapıştır refleksinden uzak durmanız. Bu noktada özgünlükten, akılcı, akışkan ve dinamik yapıya sahip habercilikten uzaklaşıyorsunuz. Başkalarını örnek alın ama taklit etmeyin. Sizin kaleminiz size özel olsun. Sizin bu meslekteki kalem iziniz farklı olsun. Size tavsiyem, bol bol okuyun çünkü iyi bir gazeteci aynı zamanda iyi bir okuyucudur” dedi.


Ekonomi gazeteciliğinde finansal okuryazarlığın önemine değinen Gök, “Bir ekonomi muhabirinin haber yazabilmesi için temel bilgiye sahip olması, günceli takip etmesi, rakamlarla arasının iyi olması ve analitik düşünmesi gerekir. Ayrıca, finansal okuryazarlık ve tablo okuyabilmek de ekonomi muhabirinin sahip olması gereken yetiler arasında yer alıyor. Ekonomi haberciliği özelinde ilerlemek isteyen bireyler; TBMM, Cumhurbaşkanlığı, EUROSTAT, TÜİK, MB, Bakanlıkların resmi verileri, araştırma kuruluşlarının araştırma raporları, STK’ların araştırma raporları, akademik camianın önde gelen isimleri başta olmak üzere birçok kaynaktan yararlanabilirler” dedi.

“Kısa ve çarpıcı başlıklar haberin okunurluğunu artırır”

Haber başlığının önemli olduğunu da ifade eden Gök, “Her haber kamu, özel sektör ve akademisyen olmak üzere üç ayakta görüş alarak yapılmalıdır. Bu, üçgen haberin daha da güçlü olmasını sağlar. Bir haber yazılırken ilgili konuda uzman isimlerin kim olduğu ve kime mikrofon uzatılacağı da önemli bir husustur. Haber yazımındaki bir diğer önemli nokta ise başlık seçimidir. Uzun başlıklar yerine kısa ve çarpıcı başlıklar kullanmak haberin okunurluğunu arttırır. Haberin başlığından sonraki ilk girişi okuyucuyu içine çekmelidir” dedi.

“İnternet haberlerini süzgeçten geçirmeliyiz”

Yazılı basının en büyük rakibinin, internet gazeteciliği olduğuna değinen Gök, “Yazılı basının biteceğini elbette düşünmüyorum fakat dijital bir çağda yaşıyoruz, bu yüzden de dijitalleşmeye kendimizi adapte etmeliyiz. Haberi kurgularken doğru kurgulamanın önemi dijital yayınlar için daha da önemli hale geliyor ancak bu noktada denetimsizlik yaşanıyor. İnternet yayıncılığına ilişkin düzenlemede meclis gündeminde, bu süreç ile ilgili değişiklikler elbette yaşanacak. Bu konudaki süreci de doğru takip etmek gerekiyor. Habere erişim, internet aracılığıyla artmış olsa da doğru habere erişim bir o kadar zorlaşıyor çünkü internetteki her haber doğru değil. İnternet üzerinden doğru habere erişim sağlamak için iyi bir süzgeçten geçirmek gerekiyor” dedi.

Gazetecilik mesleğinde tecrübe ve deneyimlerini paylaşan Gök, söyleşi sonunda öğrencilerin sorularını cevapladı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ege’ye Vefa Yılı Şenlik Yürüyüşü

Hemşireler Geleceği Şekillendiriyor

Okuyan Bir Gelecek’ inşa ediliyor

‘Tescilli’ başarı

Annesinden esinlendi, birinci oldu

Bilinçli tarım için eğitim seferberliği

Arşiv