EGİKAD’dan Kadınlara Siyaset Çağrısı

  • 0
  • 739
EGİKAD’dan Kadınlara Siyaset Çağrısı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD), Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 80’inci yılında, daha çok kadının aktif siyasette olması gerektiğine dikkati çekti. Başkan Betül Elmasoğlu, toplumun yarısını oluşturan kadınların 80 yıldan beri seçme ve seçilme hakkına sahip olmasına rağmen yeterince siyasette yer almadığını söyledi.


Toplumda bir arada yaşayan kadın ve erkeklerin tam eşitliğinin, gelişmenin, ilerlemenin ve gerçek demokrasinin temel şartı olduğu belirten Elmasoğlu, “Ulu Önder Atatürk tarafından birçok Avrupa ülkesinden bile önce, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesi Cumhuriyet tarihindeki en büyük gelişmelerden biridir. EGİKAD olarak, kadın yurttaşların hem aday hem de seçmen olarak siyasi ve yönetimsel süreçlere eşit katılabildiği bir Türkiye görmek istiyoruz” dedi.


Seçmenin Yarısı, Meclisin Yüzde 14’ü Kadın
Betül Elmasoğlu Anayasa’da kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 80’inci yılında şu değerlendirmeyi yaptı: “Meclis’te 550 milletvekilinin 77’si, 26 bakanın sadece 1’i, 2 bin 924 belediye başkanının 26’sı, 34 bin 210 muhtarın 65’i, 81 valinin sadece 1’i kadın. Oysa ki bugün Türkiye’de 74 milyon nüfusun 37 milyonu kadın. Yerelden ulusala, ekonomiden siyasete kadınların yönetim kademelerinde olmadığı yapılar aracılığı ile arzu ettiğimiz eşitlikçi topluma ulaşmamız imkânsız. Ekonomik güçlenme için yönetim kademelerinde kadın temsili büyük önem arz ediyor. 2014’te gerçekleştirilecek yerel seçimleri bir fırsat olarak değerlendirmeli ve dört bir koldan taleplerimizi dile getirmeliyiz. Zira seçmen olarak yüzde 50’sini oluşturduğumuz toplumun yönetiminde söz sahipliğimiz yok denecek kadar az.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir-Cape Town iş birliği

Hıdırellez dileği barış, adalet ve refah

Karabağlar Hıdırellezle coştu

Başkan Mutlu Hıdırellez Şenliği’ne katıldı

Hıdırellez ve bahar coşkusu

Şenlik havasında Hıdırellez

Arşiv