Eğlence yerleri mevzuatı gözden geçirilsin

Kent merkezinde yatırım belgeli eğlence tesislerinin kapatılmasına yönelik ciddi bir çalışma yapıldığını belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, bu işletmelerin kapatılmasıyla eğlence yerlerinin merdiven altına kayabileceğine dikkat çekti.

  • 0
  • 826
Eğlence yerleri mevzuatı gözden geçirilsin
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Kent merkezinde yatırım belgeli eğlence tesislerinin kapatılmasına yönelik ciddi bir çalışma yapıldığını belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, bu işletmelerin kapatılmasıyla eğlence yerlerinin merdiven altına kayabileceğine dikkat çekti. İşler, “Eğlence yerlerine ilişkin işlemler eskiden olduğu gibi mevzuat ve yönetmelikle düzenlensin. Bu iş merdiven altına kaymasın” görüşünü dile getirdi.

Geçmiş yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı mevzuatında bulunan müstakil eğlence yeri (gece kulübü) açma belgesinin bugünkü mevzuatta yer almadığını anlatan TÜROFED Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı İşler, bu nedenle işletmecilerin ciddi sorunlar yaşadığını söyledi. Bakanlık mevzuatında bu belgenin olmaması nedeniyle işletmelerin yatırımcı belgesini “birinci sınıf lokanta” açmak üzere aldığını, bakanlık kontrolünün ardından bu belgeyle Tütün Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’na (TAPDK) başvurduklarını hatırlatan Mehmet İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Asıl sorun bundan sonra yaşanıyor. Çünkü amacı eğlence yeri ya da bar açmak olan işletmeci tür değişikliğine gitmiş oluyor. Kaymakamlıklar, emniyet ya da bakanlık kontrolörlerinin denetiminde tür değişikliği ortaya çıkıyor ve belge iptal ediliyor. Bu durumda sektör kaybediyor, istihdam kaybı, vergi kaybı yaşanıyor. Bu bir haksızlık. Toplum sağlığını düşünüyoruz gerekçesi, alkol satışı da yapacak eğlence yerlerini açmak isteyen kişileri engellemek için haklı bir neden olamaz.”

Bu işin arz - talep dengesiyle, meşrulaştırılarak, eskiden olduğu gibi mevzuat ve yönetmelikle düzenlenmesini öneren Mehmet İşler, “İnsanlar bar açmak istiyorsa standartları belirlensin ve bar açsınlar. Bu iş merdiven altına kaymasın” dedi. İşler, içki satılan yerlere gelen bu baskıyla birlikte, eğlence yerlerine artık belgenin verilmemesinin buradaki talebin illegal yollar, ikinci konutlar ya da başka çözümlerle karşılanmasına yol açacağına dikkat çekti.

Belediyelerin denetim sorunu ortaya çıkıyor
Tesislerin bakanlık belgesi gittiğinde “belediye ruhsatlı” olarak da çalışmayı sürdürdüğünü, ancak bu sefer de denetim konusunda ciddi sorunlar yaşandığını hatırlatan TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, şu görüşleri dile getirdi:  “Belediyeler bir kriteri olmadığı için bu tesisleri gerektiği gibi denetleyemiyor. Buralarda kaçak içki satışı yapılabiliyor. Ama bakanlığın denetimleri öyle değil. Bu yanlışın düzeltilerek müstakil eğlence yeri işletme belgelerinin eskiden olduğu gibi bakanlık tarafından verilmesi gerekiyor. Asıl tehlike, eğlence yerlerinin merdiven altına kaymasında. Enerjimizi alkol de satan işletmeleri kapatmak yerine toplumun başına büyük dert açacak masaj salonlarına ya da kontrolsüz, güvenlik sorunu yaratan, kayıt dışı günübirlik evlere yöneltmek gerekiyor.”

Fuhuş İzmir’in her yerinde
Sokaklarda, yerlerde, araçların üzerine kartları iliştirilmiş masaj salonlarının fuhuşu en marjinal tonlarıyla, İzmir’in her yerine yaydığına dikkat çeken ETİK Başkanı Mehmet İşler, “Eskiden İzmir’in bir semtinde olan faaliyet şimdi illegal şekilde neredeyse İzmir’in bütün semtlerine gayriresmi olarak dağılmış durumda” dedi. İşler, “Bunlar artık konut olan apartmanların ikinci, üçüncü, beşinci katına kadar çıkmış durumda. Evlerde servis veriyorlar. Fuhuşu en marjinal tonlarıyla, illegal şekilde yapıyorlar. Bence bu tesisleri engellemek yerine önce bu mevcut masaj salonlarının, günübirlik kiralık evlerin üstüne gidilsin, kapatılsın” önerisinde bulundu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir, turizmde yine bir ilke imza atıyor

Sun Prıncess Kuşadası'nda

Neopolis heykellerine hayran kaldı.

İzmir’e 2024 için kruvaziyer akını

Yasa teklifi Kendi içinde çelişkilerle dolu ve turizme katkı sağlaması söz konusu değildir.

İzmir Uluslararası Kruvaziyer Hatları Birliği’nde

Arşiv