Eğlenceli ve verimli bir yarıyıl tatili için öneriler

  • 0
  • 634
Eğlenceli ve verimli bir yarıyıl tatili için öneriler
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Elif Öztürk Yılmaztekin, yaklaşan yarıyıl tatilinin hem eğlenceli hem de verimli geçebileceğini, yapılması gereken en önemli şeyin iyi bir planlama olduğunu söyledi.

22 Ocak’ta başlayacak ve 5 Şubat’a kadar devam edecek olan yarıyıl tatili öncesi çocukları ve ailelerini tatlı bir telaş sardı. Çocuklar için gece yarılarına kadar televizyon izleme, bilgisayarda sonu gelmeyen oyunlar oynama ve ertesi gün öğle saatlerine kadar uyuma imkânı gibi gözüken yarıyıl tatili, çalışan anne babalar içinse “Biz şimdi ne yapacağız?” endişesini akla getirebiliyor. Oysa hem çocuklar hem aileleri için yarıyıl tatilinin eğlenceli ve verimli geçebileceğini belirten İzmir Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Elif Öztürk Yılmaztekin, yapılması gereken en önemli şeyin iyi bir planlama olduğunu söyledi.

Dersler kadar dinlenme zamanları da planlanmalı
Planlama yapmak noktasında ailelere mutlaka çocukları ile birlikte plan yapmaları tavsiyesinde bulunan Yrd. Doç. Dr. Yılmaztekin, alternatif planlar hakkında bilgi sahibi olan çocukların programa dahil olmada daha istekli olacaklarını söyledi. Çocukların aktif olarak katılacakları etkinlikler ile planlanan bir yarıyıl tatilinin daha verimli geçeceğine dikkat çeken Yılmaztekin, “Yarıyıl tatili sınavlara hazırlananlar için bir sıçrama tahtası olarak görülebilir. Ancak daha da önemlisi çocukların dersleri kadar dinlenme zamanlarını da aktif ve verimli geçirmeleridir. Ders tekrarı yaparak öğrenilenler pekiştirebilir. Bunun için ilk yapılması gereken, zaman planlamasının ve dinlenme sürelerinin iyi belirlenmesi ve buna da uyulmasıdır” dedi.

Kitap okumayı ödev olmaktan çıkarın
Kitap okumanın yarıyıl tatillerinin vazgeçilmezi olduğunu hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Elif Öztürk Yılmaztekin, kitap okumanın bir ödev olmaktan çıkarılıp bir alışkanlık haline getirilmesi için yapılması gerekenleri şöyle özetledi: “Örneğin, okumak istediği kitabı çocuğun kendisinin seçmesi okuma hevesini artıracaktır. Kitap bittikten sonra onda uyandırdığı duygular üzerine konuşmak, çocuğunuzun kitap üzerinde yeniden düşünmesi anlamına gelir. ‘Eğer sen bu kitabı yazsaydın nasıl bir sonla bitirmek isterdin?’ gibi sorularla kitap okumanın daha aktif bir etkinlik haline getirilmesi sağlanabilir. Ayrıca, kitap sonunda çocukların duygularını yansıtmaları için bir resim yapmasını istemek, ailelerin de çocuklarının iç dünyalarını keşfetmelerine yardımcı olacaktır.”

Kültür ve sanat gezileri yapın
Yarıyıl tatilinin kışın en soğuk dönemine denk geldiğini, hali ile ailelerin çocukları ile birlikte vakit geçirmek için daha çok kapalı mekânları tercih etmek durumunda kaldıklarına değinen Yılmaztekin, ailecek yapılabilecek kültür-sanat gezileri ve özellikle de müzelerin düzenledikleri etkinlikleri hatırlattı. İzmir’de 12’si Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı, 16’sı diğer kurum ve kuruluşlara bağlı özel olmak üzere 28 müze bulunduğuna dikkat çeken Yılmaztekin, “Soğuk, sessiz ve karanlık, hiçbir şeye dokunulmaması gereken mekânlar olarak algılanan müzeler son yıllarda büyük bir değişim içinde. Düzenlenen sergiler öncesi yapılan söyleşiler ve atölye çalışmaları ile renklenen müzeler hem çocuklar hem de aileler için hem bilgilendirici hem de keyifli zaman geçirmeye olanak sağlayan yerler haline geldi” diye konuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Kent İçinde Kütüphane, Kütüphane İçinde Kent Kültürü

İletişim ve Beden Farkındalığı Serüveni

Fransa’da kariyer fırsatı

Ünlü isimler Egeli öğrencilerle buluştu

Çocuk Gelişimi ve Meslek Edindirme kursu yeniden

418 projeye Tübitak desteği

Arşiv