EHKİB modayı temassız dönüştürüyor

Türk moda endüstrisinin tasarımcı ihtiyacına cevap vermek, genç, yenilikçi tasarımcıların önünü açma amacıyla Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin bu sene 16’ıncısını düzenlediği EİB Moda Tasarım Yarışması’nda kazananlar açıklandı.

  • 0
  • 9.061
EHKİB modayı temassız dönüştürüyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türk moda endüstrisinin tasarımcı ihtiyacına cevap vermek, genç, yenilikçi tasarımcıların önünü açma amacıyla Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin bu sene 16’ıncısını düzenlediği EİB Moda Tasarım Yarışması’nda kazananlar açıklandı. 

16’ıncı kez düzenlenen EİB Moda Tasarım Yarışmasının kazananı Gentle Prototype adlı tasarımıyla Hasan Hüseyin Çanga oldu.

İkinciliği THX 1138 adlı tasarımıyla Eda Polat kazanırken, üçüncülüğü Wanderlust adlı tasarımıyla Burak Günel elde etti.

Jüri üyesi Arzu Kaprol desteğiyle Birce Avcu Re-Contact adlı
Yarışma Birincisi Hasan Hüseyin Çanga Yarışma ikincisi Eda Polat
tasarımında kullandığı biyo-materyallerle Bilişim Vadisi Özel Ödülü elde ederek Bilişim Vadisi Tasarım Kümelenme Merkezi  Giyilebilir Teknolojiler Koordinatörlüğünde iki ay staj yapma hakkı kazandı.

Finale kalan ilk 10 tasarımcı, Özlem Erkan mentörlüğünde İzmir Olgunlaşma Enstitüsü ile hazırladıkları koleksiyonları, Öner Evez koreografisiyle sergiledi.   

EHKİB Sosyal Organizasyonlar ve Yarışma Komitesi Başkanı Tuğba Hazar, “16’ıncı EİB Moda Tasarım Yarışmamızın temasını pandeminin etkisiyle contact-less/temassız olarak belirledik. Yarışmacılarımız bu sene ilk kez İlkbahar-Yaz / Kadın ve Erkek koleksiyonu tasarladılar. Hepsi birbirinden başarılı. Organizasyonumuza katkıda bulunan Ticaret Bakanlığımıza, Türkiye İhracatçılar Meclisimize, yarışma mentörümüz Özlem Erkan’a,
Yarışma Üçüncüsü Bilişim Vadisi Özel Ödülü
koleksiyonların dikimini üstlenen İzmir Olgunlaşma Enstitüsüne ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.” dedi.

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, “Gençlerimize tanıdığımız bu fırsat ile döngüsel tekstil sürecinin en temelinden başlamış oluyoruz. Sürdürülebilirlik böyle başlar. Biz gençlerimizle beraber daha çok sınırları aşarız. Böyle pırıl pırıl gençler olduğu sürece bu sektör hiç bitmeyecek, biz dünyayı fethetmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.  

TİM Başkanı İsmail Gülle, “Tasarım yarışmalarımız sektöre çok büyük değerler kazandırdı. Bugün ülkenin gururu olan modacılarımız bu yarışmalardan çıktı. Gençlerin hayallerini gerçekleştirdikleri, emekleri, gayretleri için Burak Başkan ve yönetimini kutluyorum.” dedi.  

EİB 16’ıncı Moda Tasarım Yarışması ile ilgili gelişmeler, http://eib.modatasarimyarismasi.org/ adresinden, Facebook/eibmodatasarim, Twitter/eibmoda ve Instagram/eibmoda sosyal medya hesaplarından takip edilebiliyor.

Jüride kimler var?
Moda Tasarımcısı Özlem Erkan’ın mentörlüğünü yaptığı EİB 16. Moda Tasarım Yarışması’nın Jürisinde EİB Moda Tasarım Yarışması Komite Başkanı ve Jüri Başkanı Tuğba Hazar, Moda Tasarımcısı Arzu Kaprol, Moda Tasarımcısı Özlem Kaya, Moda Tasarımcısı Simay Bülbül, Moda Tasarımcısı Tuana Büyükçınar, Moda Tasarımcısı Çiğdem Akın, Moda Tasarımcısı Niyazi Erdoğan, Moda Tasarımcısı Murat Aytulum, Moda Tasarımcısı Belme Özdemir, Moda Editörü Anıl Can, İzmir Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı Esin Özyiğit, Maseksport Firma Yetkilisi Mert Telyas görev yaptı.

Yarışma finalistleri:
AYCAN ASİYE BAYRAK
BİRCE AVCU
BURAK GÜNEL
EDA POLAT
HASAN HÜSEYİN ÇANGA
İZEL SANDIKÇI
MANOLYA YALÇINKAYA
NUR GÜNGÖR
SEDEF BİRİCİK
SELİN SUDE YAVUZ

Ödüller neler?
-Birincilik Ödülü 18.000 TL
İkincilik Ödülü 13.000 TL
Üçüncülük Ödülü 8.000 TL.

-Yurtdışı Eğitim Bursu Ödülü
Dereceye giren tasarımcılar Ticaret Bakanlığının desteğiyle dünyanın önemli moda okullarında 2 yıl süreyle eğitim alma hakkına sahip olacak.

-Yurtdışı Fuar Katılımı
İlk 10 finalist arasında yer alan, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yarışma Komitesi’nin belirleyeceği adette finaliste, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin milli katılım organizasyonu gerçekleştirdiği fuarlardan herhangi birine ziyaret hakkı verilecektir.

EİB XVI. MODA TASARIM YARIŞMASI
Temas! İnsanın içindeki dünyayla dışındaki dünyanın ilişkisini kuran birbirine bağlayan en önemli şey. İnsan ruhu, bu vesileyle dokunur evrene… Ve her dokunuşta bırakılan parmak izi, kimliğiyle birlikte hikâyesini de barındırır insanın.

Pandemi döneminde yaşamımızın merkezine yerleşen dijital dünya araçları ile ilerliyor hayat uzun süredir. Eğitim, sosyal, kültürel ve iş yaşamının beslenme kaynağı artık telefonlar, ekranlar, e-postalar, görüntülü toplantılar. Bir şekilde görüşüyoruz her alandaki topluluklarımızla ama gerçekten görüşüyor muyuz? Mesafeleri ortadan kaldıran dijital dünyanın tüm artılarına rağmen aynı ortamda fiziki olarak bulunmanın ve paylaşmanın ayrıcalığı en büyük özlemimiz. Gerçekten dokunuyor muyuz, temas ediyor muyuz yaşama?

15 yıldır ülkemizin genç tasarımcılarına kendini gösterme fırsatı vererek farkındalık platformu yaratmak ve sektöre sunduğu yeni değerlerle Türk Moda Endüstrisinin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla Moda Tasarım Yarışmalarını düzenleyen EİB’nin 16. yarışma konsepti, bu soruları gündeme taşıyor.

CONTACT-LESS / TEMASSIZ!
Contact-less, fiziki temas ile teknoloji yoluyla milyarlarca insanla kurulabilen dijital temasın gerçekliği kavramını bu yıl moda tasarımcılarının yeni oyun alanı olarak sunuyor.

Görsel ve işitsel gerçekliğe dokunmayı da ekleyerek karma gerçeklik kavramını deneyimletecek teknolojilerle simüle edilecek ortamlar, yeni dijital kimliklerimiz olacak Avatarlar, biyo- malzemelerin yükselişi ve biyofilik tasarım dünyasının oluşumu, sürdürülebilirlik kavramının artık bir kavramdan çıkarak yaşamsal bir zorunluluğa dönüşümü, iş dünyası, zenginlik, refah, başarı, siyaset, ekonomi değerlerinin yıkılıp birey memnuniyeti ve zevk kavramını öne çıkaracak şekilde yeniden yorumlanması… Bizleri bekleyen bambaşka bir dünya oluşuyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Fashion Week rüzgarı

Muhteşem başlangıç

10. kez IFW

Genç modacı ‘İtalya’daki finale kaldı

Gelinlik Fuarı sektöre can suyu oldu

23 yılda üç marka

Arşiv