Ekonomik istikrarsızlığa, siyasi istikrarsızlık eklenebilir

  • 0
  • 755
Ekonomik istikrarsızlığa, siyasi istikrarsızlık eklenebilir
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Aydoğuş, Türkiye siyasetini  ve ekonomisini değerlendirdi.Prof. Dr. Aydoğuş,  “İktidar ve muhalefet partileri, seçim bildirgelerinden anlaşıldığı kadarıyla  orasını burasını düzelt-devam et yaklaşımını benimsemiş görünüyorlar.2001 yılında serbest kur rejiminin benimsenmesi ve bir dizi reformun yürürlüğe girmesiyle olgunluk aşamasına giren bu model, öyle görünüyor ki, tıkanma noktasına gelmiştir” diye konuştu.

Türkiye ekonomisinin uzun süredir problemler yaşadığını belirten Prof. Dr. O Aydoğuş, dış kaynağa dayalı büyüme modelini benimseyen Türkiye’nin, 2001 krizi sonunda, büyüme hızının   yüzde 3’e, tasarruf oranının ise  yüzde 12’lere kadar gerilediğini söyledi.
Prof. Dr. Aydoğuş, “Türkiye’de sanayisizleşme yaşanıyor. İmalat sanayisi  yüzde 25 oranından  yüzde 15’e düştü. Cari açık fazla, ihracat azalırken ithalat durmadan artıyor. 3 yıldır yatırımlarda ciddi bir düşüş var. Enflasyon ve işsizlik sıçramada ve ekonomik olarak bir istikrarsızlık mevcut” dedi.
Geçirdiğimiz seçim süreciyle birlikte, ekonomik istikrarsızlığa, siyasi istikrarsızlığın eklenebileceğini, bu istikrarsızlıkların hem siyasi hem de iktisadi krizlere yol açabileceğini söyleyen Prof. Dr. Aydoğuş, bu durumların da toplumsal huzursuzluğa neden olacağını belirtti.

“FATURA ÖDEYECEĞİZ”
Prof. Dr. Aydoğuş, “Ekonomi, seçimden önce de kötü bir durumdaydı. Buna seçim süreci, koalisyon söylemleri ve erken seçim ihtimalleri de eklendi. Hangi parti hükümet kurarsa kursun yeni bir ekonomik planlama yapılmadığı sürece vatandaşlar olarak hepimiz büyük faturalar ödeyeceğiz. Türkiye’nin mevcut ülke borcu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre 403 milyar dolar ve ekonomi dar boğazda” dedi. Prof. Dr. Aydoğuş,    bu gidişatın değiştirilebilmesi ancak  kalkınmacı, planlı bir ekonomi anlayışı ve sanayileşme ile sağlanacağını vurguladı.

“1400 TL MÜMKÜN OLABİLİR”
Prof. Dr. Aydoğuş, “Seçim sürecinde siyasi partilerin ekonomik vaatleri karşılanabilecek düzeyde. İşçilere verilen ücretler üzerinden alınan verginin azaltılması ile asgari ücret 1400 TL’ye çıkartılabilir. Böylelikle işverenin yükünü devletin karşılaması işsizlik oranlarında düşüş sağlayacaktır. Bununla birlikte, 1980’lerden bu yana uygulanan yap-işlet-devret modeli ise doğru bir politikayla ekonomik anlamda büyük destek sağlayacaktır” diye konuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv