Elektriğe indirimi düşünüyor musunuz?

  • 0
  • 1.573
Yazı Boyutu:

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, elektrik tüketiminde kullanım bedelinin dışında çok sayıda vergi alındığına dikkat çekerek özellikle son aylarda elektrik faturalarında vatandaşların karşılaştıkları sorunları Meclis gündemine taşıdı.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın cevaplaması istemiyle TBMM'de yazılı soru önergesi veren Türeli, vergilerin ve fonların bazılarının oranlarının azaltılması veya sıfırlanması için Bakanlık tarafından yürütülen herhangi bir çalışma olup olmadığını, varsa kamuoyunun gündemine ne zaman geleceğini  sordu. Türeli ayrıca, "En az kayıp kaçak oranı olan Ege bölgesinde kullanılan elektriğe indirim yapmak gibi bir düşünceniz bulunmakta mıdır?" sorusunu da Bakan Yıldız'a yönelterek bu konuda da bilgi istedi.
 
CHP'li Vekil önergesinde şu değerlendirmelerde bulundu: "Evlerde kullanılan elektrik faturalarına, elektrik kullanım bedelinin yanı sıra vergi, fon ve çeşitli kesintiler adı altında pek çok kalem eklenmektedir. Sıra dağıtım bedeli, sayaç okumaya ilişkin perakende satış hizmet bedeli, perakende hizmet satış bedeli, kayıp kaçak bedeli ve iletim sistemleri bedellerinin yanı sıra Enerji Fonu kesintisi, TRT payı, Elektrik Tüketim Vergisi ve KDV gibi bu masraflar elektrik faturalarını yükseltmektedir. Öte yandan, kayıp kaçak oranlarına bakıldığında ise Ege bölgesi en az kayıp kaçak oranı olan bölgemizdir. Türkiye ortalamasının yüzde 16,8 olduğu düşünülerse Ege bölgesi illerimizden Muğla’da yüzde 3,4, Kütahya’da yüzde 5,4, İzmir’de ise yüzde 6,2 oranındaki kayıp kaçağın oldukça düşük olduğu görülmektedir." 
 
Milletvekili Türeli'nin Bakan Yıldız'a soruları:
1.     Elektrik faturalarına yansıtılan bu kesintilerin tüketicilerin üzerine çok fazla yük bindirdiğini düşünüyor musunuz?
 
2.     Anılan kesintilerin, vergilerin ve fonların bazılarının oranlarının azaltılması veya sıfırlanması için Bakanlığınızca yürütülen herhangi bir çalışma var mıdır? Bakanlığınızca yürütülen herhangi bir çalışma varsa ne zaman kamuoyunun gündemine gelecektir? Eğer yoksa böyle bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz?
 
3.     En az kayıp kaçak oranı olan Ege bölgesinde kullanılan elektriğe indirim yapmak gibi bir düşünceniz bulunmakta mıdır?

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

Arşiv