Eleştirmenlere büyük görev düşüyor

  • 0
  • 967
Yazı Boyutu:

Karabağlar Belediyesi’nin düzenlediği Reşat Nuri Güntekin Edebiyat Günleri’ne konuk olan yazar Doğan Hızlan, çocuklara ve gençlere sadece klasiklerin tavsiye edilmesinin yanlış olduğunu savundu. Hızlan, “Bugünün izdüşümünü, yankısını taşıyan günümüz edebiyatı da mutlaka okunmalı, okutulmalı” dedi.
 
Karabağlar Belediyesi Çalışuku Kongre ve Sergi Salonu’nda düzenlenen “Reşat Nuri’den Günümüze Klasik Edebiyat Okuru” konulu panele katılan Yazar Doğan Hızlan, klasiklerin belirlenmesi konusunda çeşitli tartışmalar, görüş farkları olduğuna dikkati çekti. Devletin klasikleri belirlemesinde ise kendi ideolojisinin gölgesinin düştüğünü vurgulayan Hızlan, “Bu nedenle klasiklerin tespitinde eleştirmenlere büyük görev düşüyor. Eleştirmeler, klasik olabilecekleri genç kuşaklara hatırlatma görevini üstlenmeli. Genç kuşaklara sadece klasiklerin tavsiye edilmesi de yanlış. Gençler, bugünün edebiyatını da yakından takip etmeli, bugünün izdüşümünü yankılarını, edebiyatta bulmalı, görmeli” dedi.
 
Yazar Altay Ömer Erdoğan’ın yönettiği panelde konuşan Yazar Semih Gümüş ise liselerde edebiyatın divan edebiyatından verilmesini eleştirdi. Edebiyatın günümüzden geçmişe doğru anlatılması ve okutulması gerektiğini vurgulayan Gümüş, “Gençler ne istiyorsa onu okumalı. Günümüz edebiyatı ile başlamaları, içinde bulundukları hayatı daha iyi anlamaları, yazarla iletişim kurmaları açısından da önemli. Bu klasiklere ilgiyi de beraberinde getirecektir. Klasikler ise edebiyatın büyüsü, gücüdür. Mutlaka onlarla da tanışmamalılar” diye konuştu.
 
Reşat Nuri Edebiyat Günleri’nin ikinci gününde düzenlenen “Edebiyatta Kadın İtirazı” konulu panele ise Prof. Dr. Dilek Direnç, Gönül Kıvılcım, Jaklin Çelik katıldı. Doç. Dr. Şerife Yalçınkaya’nın yönettiği panelde, edebiyatta kadının direnişi, başkaldırısı tartışıldı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sessizce, TAD'da

İzmir 3. Uluslararası Çoksesli Korolar Festivali’ne hazırlanıyor

Loreena McKennitt geliyor

“İki Yaka Livaneli Şarkıları” depremzede öğrenciler için

Valslerden Semailere

İTK'da İngilizce Müzikaller

Arşiv