Emir Sultan ayağa kalktı

  • 0
  • 768
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi,kentin önemli tarihi yapılarından olan Emir Sultan Türbesi’ndeki restorasyon vedüzenleme çalışmalarıyla bölgenin çehresini değiştirdi. Aşhane, hamam ve dergaholarak kullanılan 3 farklı yapı kalıntısı aslına uygun olarak restore edildi.Türbenin bu yıl içinde yeniden ziyarete açılması planlanıyor.  

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ileyaptığı protokol kapsamında, kentin önemli tarihieserlerinden Emir Sultan Türbesi ve çevre yapılarında uyguladığı restorasyonçalışmalarında sona yaklaştı. Tarihi türbedeki projenin 2013 yılı içindetamamlanıp Emir Sultan’ın ziyaretçilere açılması planlanıyor.İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve İzmir1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylanan projelerçerçevesinde, yaklaşık 1400 metrekare alana sahip Emir SultanTürbesi’nde çalışmalar  titizlikle devam ediyor.Namazgah Mahallesi’nde bulunan, İzmir’i alırken şehit düşenve halk arasında “Emir Sultan” adıyla bilinen Aydınoğulları Beyliğikomutanlarından Seydi Mükeremeddin’in naaşının yer aldığı türbenin bahçesinde,Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın dedesi Uşakizade Sadık Bey ve eşiMakbule Hanım ile Aydın Valisi Ahmet Esat Paşa, Kestanepazarı Camii kurucusuMısırlı Hüseyin Nuri Efendi ve İzmir Kadısı Şükrüzade Abdülkadir Paşa gibi devrininönde gelen isimlerinin naaşları da yer alıyor. 

Orijinal hali korunuyor
Büyükşehir Belediyesi çalışmalara başladığı zaman, EmirSultan Türbesi’nin bulunduğu alanda, aşhane, hamam ve dergah olarak kullanılmış3 farklı yapı kalıntısı vardı. Restorasyon kapsamında bu 3 yapı da aslına uygunolarak restore edildi. Dergah, sosyal amaçlı olarak hizmet verecek. 2 kurnadanoluşan hamam yapısı aslına sadık kalınarak restore ediliyor. Aşhane yapısı,araştırmalarda çıkan yeni veriler doğrultusunda yeniden ayağa kaldırılıyor.Türbe binasında restorasyon çalışmaları sürüyor. Proje gereği alana ilaveolarak güvenlik binası yapılırken, önümüzdeki süreçte Hazireye (mezarlıkbölgesi) ait mezar taşlarının tasnif edilerek yerinde korunacağı ve bu alandakiçevre düzenleme çalışmalarının da süratle tamamlanacağı bildirildi. 

Çalışmaların tarihçesi

Emir Sultan Türbesi’ndekirestorasyon çalışmalarına 2011 yılında başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi,alanın özelliğinden dolayı yapılan çalışmalarda ortaya çıkarılan bulgular doğrultusunda,en ufak bir detayı bile değerlendirip İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat VarlıklarıKoruma Kurulu’nun onayına sunarak projelerde revizyon yaptı. Yeni onaysürecinin ardından 2012 Ağustos ayında tekrar başlayan Emir Sultan’dakiçalışmaların bu yıl içinde tamamlanması ve mekanın ziyaretçilere açılmasıhedefleniyor.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü sahibini buldu

Ücretsiz oyunlarla buluşuyorlar

Fakir Baykurt'a rekor başvuru

100. Yılın Öyküsü, Şiiri” ödülleri sahiplerini buldu

Küresel Geri Dönüşüme Vefa Sergisi

Koşulsuz sevginin adıdır İsmail Sivri

Arşiv