En kapsamlı Çallı, Folkart'da

lFolkart Gallery, 2021-2022 sezonunu Türk Resminin en önemli sanatçısı İbrahim Çallı ile açıyor. Bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı İbrahim Çallı sergisi olarak tarihe geçecek olan sergi, ressamın 80 eserinden oluşuyor. Sergi 23 Kasım’da Folkart Gallery’de sanatseverler ile buluşacak. Serginin hazırlık süreci beş yıllık yoğun bir emeği içeriyor.

  • 0
  • 608
En kapsamlı Çallı, Folkart'da
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

lFolkart Gallery, 2021-2022 sezonunu Türk Resminin en önemli sanatçısı İbrahim Çallı ile açıyor. Bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı İbrahim Çallı sergisi olarak tarihe geçecek olan sergi, ressamın 80 eserinden oluşuyor. Sergi 23 Kasım’da Folkart Gallery’de sanatseverler ile buluşacak. Serginin hazırlık süreci beş yıllık yoğun bir emeği içeriyor.
 
Folkart Gallery’nin gururu
Sergi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Ticaret Odası, Yapı Kredi Bankası, Türkiye İş Bankası, Ziraat Bankası başta olmak üzere; birçok kurum ve özel koleksiyonerin elindeki eserlerden derlenerek hazırlandı. Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Türkiye’nin en kapsamlı İbrahim Çallı Sergisi’nin, Folkart Gallery’nin gurur simgesi olacağını belirtti.
 
BAŞYAPIT: ATATÜRK PORTRESİ
Folkart Gallery, 2021-2022 sezonuna çok iddialı bir sergi ile merhaba diyecek. Türkiye’de bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı İbrahim Çallı Sergisi, Folkart Gallery’de 23 Kasım’da İzmir ve Türkiyeli sanatseverler ile buluşacak.
Türk resminin en önemli sanatçısı olan İbrahim Çallı’nın tam 80 eserini barındıran sergi, “Türk Resminin Bohem ve Asi Fırçası: İbrahim Çallı” adını taşıyor.

Sergi beş yıllık yoğun bir hazırlık süreci sonrasında sanatseverler ile buluşuyor.
Proje Direktörlüğünü Fahri Özdemir’in üstlendiği sergi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Ticaret Odası, Yapı Kredi Bankası, Türkiye İş Bankası, Ziraat Bankası başta olmak üzere; birçok kurum ve özel koleksiyonerin elindeki eserlerden derlenerek hazırlandı.

Sergide İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Müzesi’nde bulunan ve Çallı’nın baş yapıtlarından biri olarak kabul edilen “MUSTAFA KEMAL ATATÜRK” portresi de yer alıyor. Sergide ayrıca İbrahim Çallı’nın peyzajları ve natürmortları bulunuyor. Çallı’nın en iyi eserleri olarak nitelendirilen Mevleviler serisi de, serginin en dikkat çeken yönü.
 
SERGİ 17 NİSAN’A KADAR AÇIK
Kültür ve sanata ciddi katkılarıyla, İzmir’den Türkiye’ye yeni bir pencere açan Folkart’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, “Türk Resminin Bohem ve Asi Fırçası: İbrahim Çallı” adlı serginin, Folkart Gallery’nin en önemli gurur simgelerinden biri olacağını vurguladı. Kültür ve sanata omuz vermeye, önümüzdeki dönemde de devam edeceklerini belirten Mesut Sancak; başta proje direktörü olmak üzere, sergiye büyük emek verenlere, ellerindeki eserleri emanet edenlere teşekkür etti.
Sergi ile birlikte Türkçe ve İngilizce olarak 400 sayfalık kapsamlı bir albüm de hazırlandı. Albümde, Doğan Hızlan, Prof. Dr. Zafer Toprak, İlona Baytar ve Evrim Altuğ’un da, İbrahim Çallı ile ilgili inceleme yazıları bulunuyor.
Sergi ile aynı ismi taşıyan albüm de, sergi gibi bugüne kadar hazırlanmış en kapsamlı İbrahim Çallı albümü olma özelliği taşıyor. Sergi, 17 Nisan 2022 tarihine kadar açık olacak.
Folkart yönetimi, bu yıl pandemi koşulları nedeniyle, halk sağlığını gözeterek, her sergi öncesinde gerçekleştirdiği açılış serenomisini yapmamayı tercih etti. Ayrıca serginin gezilmesi sırasında da, Covid-19 önlemlerine özen gösterilecek.    
 
İBRAHİM ÇALLI  (1882-1960)
Türk Empresyonist Ressam İbrahim Çallı 1882 yılında, o dönem İzmir’e bağlı bulunan Çal kasabasında doğdu. (Çal günümüzde Denizli iline bağlıdır). 1906’da Şeker Ahmet Paşa’nın desteğiyle Sanayi-i Nefise’ye giren İbrahim Çallı, 1910 yılında buradan mezun olduktan sonra Hikmet Onat ve Ruhi Arel’in de aralarında olduğu bir grupla Paris’e resim öğrenimine gönderildi. Ünlü ressam, Paris’te L’Ecole des Beaux Arts’da, Fernand Cormon Atölyesi’nde eğitim gördü. Çallı, I. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla yurda döndü. İbrahim Çallı, müdürlüğünü Halil Erdem’in yaptığı Sanayi-i Nefise’ye hoca olarak girdikten sonra Hikmet Onat, Nazmi Ziya, Feyhaman Duran, Avni Lifij, Namık İsmail ile birlikte okulda hocalık yapmaya başladı. Çallı, çok iyi bir ressam olmakla birlikte, bu süreçte iyi bir öğretmen olduğunu da kanıtladı. Elif Naci, Mahmut Cuda, Muhittin Sebati, Ali Avni Çelebi, Zeki Kocamemi, Bedri Rahmi Eyüpoğlu gibi isimler, Çallı’nın öğrencisi oldu. İbrahim Çallı, ışık ve gölgede, renk armonisinde, özellikle kıvrak fırça darbeleriyle çok güçlü bir tekniğe ve ustalığa sahipti. Sanatçının eserleri arasında; portreler, nüler, peyzajlar ve natürmortlar daha ağırlık kazandı. İbrahim Çallı, 22 Mayıs 1960 yılında mide kanamasından vefat etti.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü sahibini buldu

Ücretsiz oyunlarla buluşuyorlar

Fakir Baykurt'a rekor başvuru

100. Yılın Öyküsü, Şiiri” ödülleri sahiplerini buldu

Küresel Geri Dönüşüme Vefa Sergisi

Koşulsuz sevginin adıdır İsmail Sivri

Arşiv