Engelsiz tiyatro başlıyor

Görme özürlü kişileri tiyatro ile buluşturmak ve engelli bireylerin kültür ve sanat etkinliklerine erişimine dikkat çekmek amacı ile gerçekleştirilen Mikrofonda Tiyatro Projesi kapsamında; COVID-19 ile zor şartlar altında ayakta kalma mücadelesi veren sanatçılar görme engelliler için mikrofon başına geçti.

  • 0
  • 1.035
Engelsiz tiyatro başlıyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Görme özürlü kişileri tiyatro ile buluşturmak ve engelli bireylerin kültür ve sanat etkinliklerine erişimine dikkat çekmek amacı ile gerçekleştirilen Mikrofonda Tiyatro Projesi kapsamında; COVID-19 ile zor şartlar altında ayakta kalma mücadelesi veren sanatçılar görme engelliler için mikrofon başına geçti. 

Geleceği Paylaş Sivil İnisiyatifi ve Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güçbirliği işbirliğinde, koordinatörlüğü sivil toplum gönüllüsü Liz Sarda tarafından yürütülen, Yönetmen Rüçhan Gürel’in sahnelediği ve Emel Bala tarafından proje için özel olarak kaleme alınan "Eski Sevda Yeni Aşk" adlı radyo oyunu 28 Mart 2021 tarihinde dijital platformlar ve radyo kanalları üzerinden tiyatroseverler ile buluşacak.

Mübadele yıllarından günümüze seslenen, geri dönüşlerle anlatılan bir aşk hikayesi ile hüzünleri, mutlulukları ve yeniden kurulan hayatları anlatan oyun Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı yararına radyo tiyatrosu olarak kurgulandı.  
Proje kapsamında; görme özürlü pek çok kişinin tiyatro ile buluşmasını hedeflediklerini belirten Proje Koordinatörü ve Geleceği Paylaş Sivil İnisiyatifi Sözcüsü Liz SARDA ‘Mikrofonda Tiyatro projesi; bir başka açıdan da oldukça önemli, COVID-19 döneminde zor şartlar altında ayakta kalma savaşı veren tiyatro ve müzik sanatçıları yaşadıkları güçlüklere rağmen bu radyo tiyatrosunda görme engelliler için mikrofon karşısına geçti. Projemiz Bornova Belediyesi, Çiğli Belediyesi, Han Tiyatrosu, Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı, Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Şubesi Temsilciliği, Kare Film ve Sam Reklam destekleri ve Roteks A.Ş., Karabağlar Çalıkuşu Rotary ve Cem Ofset’in büyük katkılarıyla gerçekleştirildi. 
Türk Tiyatrosuna yeni bir eser kazandıran bu proje ile aynı zamanda dijital mecralar aracılığı ile gençleri radyo tiyatrosu ile tanıştıracaklarını belirten SARDA, ‘pandemi ile birlikte tüm dünya zor günler geçiriyor Özellikle engelliler ve bu şartlar altında çalışamayanlar için ise maalesef herşey çok daha kötü. Bu dönemde pek çok sanatçı ne yazık ki işsiz kaldı ve intihar etti. Normal şartlarda bile, kısıtlı hayat yaşayan engelli bireyler ise bu zorunlu izolasyon ile daha çok eve kapandı. Ülke nüfusumuzun yaklaşık %12’si engelli bireylerden oluşuyor. Bu bireylerin en büyük sorunu ise her alana erişilebilirlik. Eğitim, sağlık gibi temel haklara ulaşmakta zorluk çeken engelli bireyler, kültür ve sanat gibi hayatın vaz geçilmez parçası olan alanlara ulaşmakta da zorluk çekiyor. Biz de projemiz kapsamında pandemiden en çok etkilenen iki grup için umut verecek bir şey yapmak istedik. Hem amatör, hem profesyonel oyunculardan oluşan kadromuzda Ceren Gürel, Engin Neşeli, Doç. Dr. Engin Deniz Eriş, Lara Mukiyen, Onur Peynircioğlu, Pınar Peynircioğlu ve ben (Liz Sarda) rol aldım. Anlatıcılığını Rüçhan Gürel’in yaptığı oyunumuzda müzikleri Cem İdiz, efektleri ve ses kaydı Turgay Tufan yaptı. Eski Sevda Yeni Aşk Oyununda yer alan Gülbahar şarkısı ise Elif İdiz tarafından seslendirildi. 28 Mart 2021 tarihinde online gerçekleştireceğimiz açılışımıza herkesi bekleriz.’

ESKİ SEVDA YENİ AŞK OYUN ÖZETİ
Eski Sevda Yeni Aşk, bir mübadele dönemi aşk hikayesini konu alan bir oyundur. Oyun Şirince’de geçmektedir. Roza, babasını kaybettikten sonra babasının geçmişinin peşine düşerek Şirince’ye gelir ve bir pansiyona yerleşir. Bu pansiyonu, Alzheimer olan annesine bakmak için resim eğitimini yarıda bırakan Erdem adlı  bir genç işletmektedir. Kız babasının izlerini ararken Alzheimer olan yaşlı kadın onları geçmişe götürür ve kız aradığı babasını ve onun bitmeyen aşkını böylece bulur. Yaşlı Kadın babasının  gençlik aşkıdır, delikanlı ve kız bu olayları birlikte çözmeye çalışırlarken birbirlerine aşık olurlar. Oyun geçmişteki kırgın aşkın küllerinden doğan yeni aşkın umuduyla son bulur.
Yapım            Han Tiyatrosu
Proje Koordinatörü Liz Sarda
 
Yazan                                                Emel Bala
Yöneten                                 Rüçhan Gürel
Müzik                                                Cem İdiz
Efekt ve Ses Kayıt                Turgay Tufan
 
Oyuncular
Anlatıcı                      Rüçhan Gürel
Roza                           Ceren Gürel
Erdem                                   Engin Neşeli
Yaşlı Kadın               Liz Sarda
Andre                                    Doç.Dr. Engin Deniz Eriş 
Gülbahar                   Lara Mukiyen
Meyhaneci                 Doç.Dr. Engin Deniz Eriş
Panayoti                    Onur Peynircioğlu
Talia                           Pınar Peynircioğlu 
“Gülbahar Şarkısı” Seslendiren  Elif İdiz
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü sahibini buldu

Ücretsiz oyunlarla buluşuyorlar

Fakir Baykurt'a rekor başvuru

100. Yılın Öyküsü, Şiiri” ödülleri sahiplerini buldu

Küresel Geri Dönüşüme Vefa Sergisi

Koşulsuz sevginin adıdır İsmail Sivri

Arşiv