Erasmus öğrencilerinden halk oyunu gösterisi

  • 0
  • 757
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi’ndeErasmus öğrencilerine Türkçe dil eğitimi verildi. Türk Sanat Müziği,  Halk Müziği ve Halk Oyunları öğretildi.

Erasmus eğitim programı kapsamındaTürkiye’ye gelen yabancı uyruklu 10 öğrenciye Ege Üniversitesi Türk DünyasıAraştırmaları Enstitüsü yoğunlaştırılmış dil kursu verdi. Ege ÜniversitesiDevlet Türk Musikisi Konservatuarı ise  öğrencilere,Türk Sanat Müziği,  Halk Müziği ve HalkOyunları öğretti. Öğrenciler kurs sonunda harmandalı ve zeybek oyununuoynarken, öğrendikleri Türkçe şarkıları söyledi.

ProjeKoordinatörü Yard. Doç. Dr. İbrahim Şahin projeyle ilgili bilgi verirken yaz döneminde36 öğrencinin geldiği kursa kış döneminde ise 10 öğrencinin başvurduğunu, öğrencilerinkursu tamamlayıp daha sonra eğitim görecekleri şehirlere gideceklerinibelirtti. Yrd. Doç. Dr. Şahin “Kurs bu yıl Ege bölgesinde sadece Ege Üniversitesi’ndedüzenleniyor. Erasmus öğrencileri için hazırlanan yoğunlaştırılmış dilkursumuzda öğrencilerimiz kendi fakültelerine gitmeden önce Türkiye’nin kültürünütanımak amacıyla ücretsiz olan bu kursa katılıyorlar. Kurs 3 ile 6 haftaarasında değişebiliyor. Biz 4 haftalık toplam 80 saatlik bir kurs düzenledik. Kursuniçerisinde 60 saatlik dil eğitiminin yanı sıra 10 saat Türk Halk Dansları, 5saat Türk Sanat ve Halk Müziği Öğretimi ve 5 saatte Türkiye’nin tarihi vecoğrafyasını anlattığımız derslerimiz var. Ayrıca öğrencilere Efes, Çeşme,Meryem Ana, Şirince  gibi yerlere gezilerdüzenledik. Polonya ve Çek Cumhuriyeti başta olmak üzere İtalya, Fransa,İngiltere ve daha birçok ülkeden çok fazla öğrenci geliyor. Fakat maalesef AvrupaBirliği artık projeyi desteklemeyeceği için bu yıl son kez düzenleniyor’’ dedi.


Türk Dünyası AraştırmalarıEnstitüsü Sosyal Ekonomik ve Siyasal İlişkiler Anabilim DalıAraştırma Görevlisi  Seçil  Öraz  kurstakidil eğitimiyle ilgili olarak amaçlarının öğrencilere günlük hayatta kullanabilecekleri derecede Türkçe öğretmekolduğunu ifade etti. Öraz, “Projenin gerektirdiklerini yaptığımızı vearkadaşlarımızı iyi ağırladığımızı düşünüyoruz. Öğrendikleri Türkçeyi ne kadarkullandıklarını sorduğumuz zaman ise günlük işlerini halletmek için onlarafaydalı olduğunu söylüyorlar’’ diye konuştu.

Öğrencileredans ve Halk Oyunları eğitimi veren Yrd. Doç. Dr. Fusün Aşkar Türk danslarınınöğrencilere ilginç geldiğini belirterek, zeybeği çok sevdiklerini, onlara  harmandalı ve zeybek oyunlarını öğrettiklerini söyledi.

Yabancıuyruklu öğrencilere müzik eğitimi veren 4. Sınıf öğrencisi Oğuzhan Turan ise “Onlarasöylerken zorlanmayacakları birkaç halk ve sanat müziği eserleriniçevirileriyle birlikte veriyorum. Ne söylediklerini anlamalarını istiyorum. Söylemeleriiçin ‘Üsküdar’a Gider İken, Samanyolu ve Zeytinyağlı Yiyemem Aman’ şarkılarınıseçtik. Çok az bir zaman çalışmamıza rağmen bence hepsi çok başarılı oldular’’dedi.           

Öğrenciler gösterilerinin ardındaneğitmenlerine hatıra olarak toplu çekilmiş fotoğraflarını hediye ederken, akademisyenlerde yabancı uyruklu öğrencilere katılım belgelerini teslim etti.(Pelin Doğan-KerimeKiraz- İZMİR(Ege Ajans)
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

“Doğu Türkistan’da Asimilasyon ve Soykırım” anlatıldı

Mutfakta Başarı Tesadüf Değil

Doğa Dedektifleri İş Başında

Dubai’den başarıyla döndüler

Ebelik mesleğinin köklü geçmişi “ETAD” ile geleceğe taşınacak

“sağlık ordusu” kuruluyor

2022-09-24-1664012764330-banner.jpg