Erkekler kontrolden kaçıyor

  • 0
  • 1.005
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi(EÜ) Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi(EUKAM)‘ın düzenlediği “Kanser Kayıtçılığında 20. Yıl” konulu kongrede kanser hastalarına ilişkin tutulan kayıtlardan ortaya çıkan dikkat çekici sonuçlara da yer verildi. EUKAM tarafından hazırlanan bir poster çalışmasına göre İzmir’de kadınlar erkeklere göre kanser konusunda daha bilinçli.
      
Hazırlanan poster çalışmada İzmir’deki kanser dağılımı konusunda dikkat çeken sonuçlar açıklandı. EÜ Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından hazırlanan ve 81 bin 260 olgunun değerlendirildiği çalışmada erkeklerin kadınlara göre daha geç hastaneye başvurdukları ve hastalıklarının daha geç evrelerde ortaya çıktığı belirlendi. Çalışma ayrıca kırsal kesimden gelen erkeklerin kanserin daha ileri evrelerinde hastaneye başvurduğunu ortaya koyuyor. Bu sonuçları yorumlayan EUKAM Müdürü Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu “Bu sonuçlar kadınların köy ya da kent fark etmiyor, her yerde bedeni ile ilgili ve kanser konusunda daha bilinçli olduğunu ortaya koyuyor. Ama erkekler bedenleri ile ilgili değiller, vurdumduymazlar ve kontrollerden kaçıyorlar. Bu nedenle erkeklerde kanser konusunda farkındalık çalışmaları yapmak gerekiyor” dedi.
Moderatörlüğünü Dr. Hadi Özer’in yaptığı oturumda konuşan Prof. Dr. Haydaroğlu “Kanser kayıtçılığında 20. Yılımızı kutladığımız bu günde, merkezin içinde yer alan ve katkı sağlayan tüm personelimizi kutlarım. Günümüze kadar 81bin 260 kanser hastası kaydı yaptık. Bu rakam Türkiye’de kayıt altına alınmış en yüksek hasta sayısıdır ” dedi. Toplumsal kanser eğitimi ve sosyal kültürel faaliyetlere de dikkati çeken Prof. Dr. Haydaroğlu, kanserle mücadele eğitimine yönelik seminer ve söyleşiler düzenlediklerini dile getirdi. Yurt dışında kanser kayıtlanmasının Türkiye’den çok önce başladığını ifade eden Prof. Dr. Haydaroğlu, günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte ülkemizde de bu yönde atılımların fazlalaşmasıyla kayıtlanma oranının olması gerektiği düzeye ulaşacağını söyledi.
       Prof. Dr. Haydaroğlu, “Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi, toplumun kanseri daha yakından tanıması ve erken teşhisinde önemli oranda zaman kazanmak amacıyla, halka ve hastalara yönelik toplantılar, sempozyumlar, bilgilendirme seminerleri düzenliyor. Bu çalışmaları ve eksiklikleri konu alan ayrıntılı kitaplar yayınlıyor” diyerek kongreye ilgi gösteren tüm katılımcılara teşekkürlerini iletti.
         Dr. Hadi Özer, EÜ Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin öncülerinden olan Halk Sağlığı Uzmanı Selçuk Şahin’e özverili çalışmalarından dolayı minnet ve teşekkürlerini sunduİZMİR(Ege Ajans/Mehmet Tayyar – Erdem Kul)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

Arşiv