"esimi duyan var mı?" tarih olacak

  • 0
  • 1.291
Yazı Boyutu:

Teknolojik gelişmeleri yakından takip eden İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, yeni aldığı “harekete ve ısıya duyarlı bio-radar” cihazı ile enkaz altında sesini duyuramayacak durumda olan depremzedelere kalp atışlarını dinleyerek ulaşacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, jeolojik yapısı nedeniyle birinci derecede deprem kuşağında bulunan İzmir’de olası afetlere karşı yaptığı hazırlık çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. İtfaiye Daire Başkanlığı, büyük risk grubunda yer alan kentte, deprem sonrasında kayıpları en aza indirmek için “bio-radar” cihazı alarak tatbikat çalışmalarına başladı. İhtiyaç durumunda, enkaz ya da göçük altındaki canlıları harekete ve ısıya duyarlı bio-radar cihazıyla kolayca tespit etmek mümkün olacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Fuat Barandır, teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek, arama kurtarma faaliyetlerini sürekli daha ileri seviyeye taşıdıklarını belirtti. Deprem gibi afetlerde, zamanın verimli kullanılmasının önemine dikkat çeken Barandır, “Bio-radar cihazı ile zaman kaybını en aza indireceğiz. 59 bin Euro değerindeki bio-radar, taşınabilir bir bilgisayar ve ona kablo ile bağlı özel bir antenden oluşuyor. Cihaz, 1 metre kalınlığındaki bir duvarın arkasında duran canlıyı tespit edebiliyor. Normal kalınlıktaki duvarın arkasından ise 5 metre uzaklıktaki alanı tarayabiliyor ve canlıyı bulduğunda 12 metre uzaklığındaki bilgisayara sinyal gönderiyor” dedi.

‘Sesimi duyan var mı?’ demeyeceğiz
17 Ağustos 1999’da Gölcük’te meydana gelen ve binlerce insanın ölümüyle sonuçlanan depremin etkilerini hatırlatan Barandır sözlerini şöyle sürdürdü:  “Bu üzücü olaydan sonra uzun süre hepimizin kulağında ‘Sesimi duyan var mı?’ sözleri yankılandı. Bundan sonra, istenmeyen durumlarla karşılaştığımızda, enkaz altında yatan ve kurtarma ekiplerine sesini duyurma imkanı bulunmayan kişilerin kalp atışını göğsün inip çıkma hareketinden dahi algılayan bio-radar cihazıyla hızla tespit edebileceğiz. Depremzedeye çok yakın olunması durumunda, kalp atışı bilgisayara sesli olarak bile ulaşabiliyor. Ama umarız, bu cihazı kullanmaya hiçbir zaman ihtiyaç olmaz. ”

İzmir İtfaiyesi’ne bağlı Arama Kurtarma Sağlık (AKS) Şube Müdürlüğü’ne bağlı personelin bio-radar cihazı eğitimini tamamladıklarını da belirten Barandır, “Ayrıca açılan bir deliğin içinden, ucunda 360 derece dönebilen kamera bulunan ‘search cam’ cihazıyla görüntü, ‘akustik dinleme cihazı’ ile ses dinleyerek ve özel eğitimli köpeklerimizle yaptığımız arama ve kurtarma tatbikatlarımız da sürüyor” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

10 yılda 20 kat büyüyecek

TÜBİTAK Başkanından öğrencilere müjde

Intel ve BAU’dan iş birliği

Zirvede ‘Lucia’ sürprizi

Yapay zekâ hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Arşiv