Etnoğrafya Müzesi’nde Uluslararası sanat şöleni

  • 0
  • 1.503
Etnoğrafya Müzesi’nde Uluslararası sanat şöleni
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

UNESCO ve Dede Gorgut Uluslararası Vakfı “QIZIL ÜREK”(Altın Kalp) Büyük Türk Dünyası Ödülü sahibi Tahtakuşlar Etnografya Müzesiuluslararası sanat şölenine ev sahipliği yaptı. Geleneksel 22. nci UluslararasıKarma Sergisi’ne Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, İran, Ukrayna,Kazakistan’dan 38 sanatçı katıldı.

 

 

Edremit ilçesine bağlı Tahtakuşlar Mahallesi’nde AlibeyKudar tarafından kurulan Özel Tahtakuşlar Etnografya Müzesi Türkiye, Azerbaycanve 5 ülkeden 38 sanatçının katıldığı geleneksel 22. nci Uluslararası KarmaSergisi’ne ev sahipliği yaptı Ressam ve Heykeltıraş 'Selim Turan Galerisi’ndeaçılan sergi tam bir görsel gösteri sundu.

Sergi açılışında konuşan Müzesi kurucusu Emekli KöyEnstitüsü Öğretmeni Ali Bey Kudar, 1991 yılında Özel Tahtakuşlar EtnografyaMüzesini açtıklarını, 1992'de ise Ressam ve Heykeltıraş 'Selim Turan Galerisi'ile zenginleştirdiklerini söyledi.

Kudar, Selim Turan Galerisi'nin her sene ulusal veuluslararası birçok sergiye ev sahipliği yaptığını bu güne kadar 700 sanatçıyıağırladığını belirterek, Ressam ve Heykeltıraş Selim Turan’ınAzerbaycan,  Fransa ve Türkiye’deki yaşamını anlattı.

Azerbaycan’dan Orhan Mammadov, Malik Ağayev, Natavan,Ağayeva,Dilare Askerova, Cavit Quliyev, Leyla Quliyeva, Cesar Mammadov, AyanAziz, Aybeniz Mammadova

Ukrayna’dan  AzhaleStepura, İran’dan Shahrokh Ekhtiyaiti, Kazakistan’dan Cemile Yeşimgli,Türkiye’den Rafig Azizov, Emil Aziz, Ümmühan Ersaygılı, Gülfizar Ersaygılı,Sinem Bute, Didem Bute Bahçecik, Tuğçe Bahçecik, ile Balıkesir’den RessamFikret Afacan, Orhan Ramazan, Ahmet Öz, Mualla Can ve fotoğrafçı Nigar Afacankatıldı.
9 Eylül Üniversitesi Resim bölümü mezunu olan ve Altınoluk Halk Eğitim MerkezindeResim öğretmenliği yapan ve 2. şiir kitabınıda çıkartan torun Esma Kudar,mezuniyetinden itibaren Tahtakuşlar köyünde Küratörlüğünü devraldığı karmasergide,
''Sembolizmin Sayitiği 9'' adını verdiği kişisel resim sergisi, büyük beğenitopladı.

Karma Sergi’ye katılan sanatçılara 3'üncü Ordu KomutanıEmekli Orgeneral Orhan Yöney ‘Teşekkür Belgesi’ verirken, Ali Bey Kudar’ın oğluSelim Kudar ve arkadaşlarının Sema Gösterisi büyük ilgi görürken torun EsmaKudar’ın “Sembolizmin Sayitiği ‘9’” adlı sergi gezildi. Törene İzmir ArkeolojiMüze Müdürü Faden Suzan Kutsioğlu, Ali Bey Kudar’ın elini öptüğü Savaştepe KöyEnstitüsünden öğretmeni Sema Çağan, sanatçılar ve sanatseverler katıldı. Açılışetkinliğinde misafirlere keşkek ve ayran ikramı yapıldı.

 

UNESCO ÖDÜLLÜ İLK ÖZEL MÜZE

“Orta Asya'dan Anadolu’ya gelen Türklerin yani Yörük veTürkmen boylarının medeniyetleri ile ilgili yaşam ve kültürel eserlerin” yanısıra düzenli olarak resim ve el sanatları sergilerinin düzenlendiği ÖzelTahtakuşlar Etnografya Müzesi her geçen gün adını duyuruyor. Müzenin kurucusuEmekli Köy Enstitüsü Öğretmeni Ali Bey Kudar’ın emeklerinin karşılığı; 1994yılında müzeye verilen ilk ödül, “UNESCO Destek Ödülü” oldu.

UNESCO’nun ödülünün ardından, Balıkesirliler BirliğiDerneği, Rotary Kulübü Edremit Şubesi, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği(TÜRSAB) tarafından da verilen ödüller yanı sıra son olarak Azerbaycan DedeGorgut Uluslararası Vakfı “QIZIL ÜREK” (Altın Kalp) Büyük Türk Dünyası Ödülü’nüde alan Tahtakuşlar Etnografya Müzesi dünyadaki önemli ödüllerin sahibi oldu.

Dünyanın en büyük deniz kaplumbağasını (360 kg 197 cm) dabünyesinde bulunduran Tahtakuşlar Etnografya Müzesi, Edremit'e 17 Km, Akçay'a 5Km, Balıkesir - Çanakkale E-24 Karayoluna 2 Km uzaklıkta TahtakuşlarMahallesinde tam gün açık ve gezilebilir. 

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Genç Sanatçılar sahnede

İzmir Aşkına Adana yolcusu

Köy Enstitüleri Fikir Ve Kültür Günleri başlıyor

Adasu yeteneği ile fark yaratıyor

İzmir Kitap Fuarı baharın coşkusuyla Kültürpark’ta

Son başvuru tarihi 23 Nisan!

Arşiv