Farkındalık için Pembe Bileklik

İzmir Kent Konseyi ve MEMEKANDER işbirliğinde Pembe bileklik kampanyası başlatıldı.

  • 1
  • 1.962
Farkındalık için Pembe Bileklik
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Kent Konseyi ve MEMEKANDER işbirliğinde Pembe bileklik kampanyası başlatıldı. Kampanyanın startı İzmir Kent Konseyi Başkanı Nazik Işık, İzmir Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Abdülsamed Baskak, MEMEKANDER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu ile birlikte sivil toplum kuruluşu temsilcisi kadınlar verdi.

Kampanya kapsamında basın açıklamasını Meme Kanseri İle Savaşım Derneği (MEMEKANDER) Başkanı Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu yaptı. Meme kanserinin neredeyse bir kadın hastalığı olduğuna dikkat çeken Haydaroğlu, “Koltuk altı lenf bezlerine sıçrama yapması halinde, yayılmayı önlemek için koltuk altı lenf bezlerinin çıkartılması gerekir. Bu türde bir ameliyattan sonra koldaki lenfatik sistem bozulmakta olup, taraf kolda lenfödem gelişmesi olasılığı bulunmaktadır. Lenfödem tedavisi oldukça güç, hastanın yaşam kalitesini düşüren bir durumdur. Lenf ödem oluşmaması için; lenf bezi alınan koldan tansiyon ölçülmemesi, o kola iğne yapılmaması, serum takılmaması gerekir. Ayrıca o kolla ağır yük kaldırılmamalı, halı, kilim silkeleme gibi işlemler yapılmamalı, böcek ısırıklarından, kesik ve yanıklardan sakınılmalıdır. Pembe bileklik, takan kişiye lenfödem riski taşıdığını, uyması gereken kurallar, dikkat etmesi gereken davranışlar olduğunu hatırlatır”dedi.

Hasta ne kadar dikkatli olursa olsun, istenmeyen bir trafik kazası yahut bayılma gibi nedenlerle tıbben bilinçsiz durumda kalabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Haydaroğlu, “Böyle bir hastaya tıbbi müdahale sırasında sağlık görevlileri farkında olmadan bu koldan damar yolu açabilir, tansiyon ölçebilir ya da sıcak-soğuk kompres uygulayabilir. Bu müdahaleler lenfödem gelişmesi açısından ciddi risk faktörleridir. Pembe bileklik, sağlık personeline bilgi veren, uyaran özel bir simgedir. Sağlık personeli ve başkaları pembe bileklik takan kişinin koltuk altında lenf bezi olmadığını anlar, bilir. “Pembe Bileklik” meme kanserinde lenfödem farkındalığı için uluslararası kabul görmüş bir simgedir”şeklinde konuştu.

Bileklikler evde kullanılan deterjanlara, sabunlara, güneşe, denize dayanıklı ve meme kanserinin rengi olan pembe renkli elastik, silikon bir malzemeden üretilmiştir. Banyo yaparken, eller yıkanırken bilekliği çıkarmak gerekmez.

Meme Kanseri İle Savaşım Derneği (MEMEKANDER)’in 2019 yılında gerçekleştirdiği “PEMBE BİLEKLİK” projesi kapsamında İzmir Kent Konseyi ve İzmir Kent Konseyi Engelli Meclisi ile pembe bileklerin ücretsiz dağıtımı yapılmaktadır. 1-8 Nisan 2021 tarihleri arasındaki Kanser Haftasından başlayarak, pembe bilekliklerimizi meme kanserli koltuk altı lenf bezleri çıkarılmış hastalara, bu hastalara verilmek üzere hastanelerin cerrahi servislerine, meme cerrahlarına ve radyoterapi ünitelerine ücretsiz dağıtmaya başlıyoruz. İhtiyaç duyan kişiler meme cerrahisi olan hastanelere, MEMEKANDER’e ve İzmir Kent Konseyi’ne başvurabilirler.

Yorumlar (1)
  • Ülger Ak

    Ülger Ak

    İlginiz için çok teşekkür ediyorum bu harika bir çalışma benimde sol kol lenflerim alındı bu bilekliği nasıl edinebilirim

    10 Nisan 2024 01:25
YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çocuklarımız milletimizin umut çiçekleri

EGİAD’dan 23 Nisan Mesajı

Karşıyaka’yı 23 Nisan coşkusu saracak!

23 Nisan’da Belediye Başkanı Kaan Bağçivan oldu

Eskinazi'den 23 Nisan mesajı

Seferihisar’da 23 Nisan coşkusu

Arşiv