Felç riskine karşı önleminizi alın

Tansiyon yüksekliği, sigara, şeker hastalığı ve obezite gibi faktörlerin inmeye (felç) neden olabileceğini kaydeden Özel Tınaztepe Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Koordinatörü Prof. Dr. İsa Durmaz, yapılacak basit tetkiklerle felç riskinin azaltılabileceğini söyledi.

  • 0
  • 651
Felç riskine karşı önleminizi alın
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Tansiyon yüksekliği, sigara, şeker hastalığı ve obezite gibi faktörlerin inmeye (felç) neden olabileceğini kaydeden Özel Tınaztepe Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Koordinatörü Prof. Dr. İsa Durmaz, yapılacak basit tetkiklerle felç riskinin azaltılabileceğini söyledi. Prof. Dr. Durmaz, özellikle 60 yaşın üstündeki risk faktörü taşıyan kişilerin dikkatli olmalarını önerdi.

İnmenin (felç), kalp hastalıkları ve kanserden sonra üçüncü sıradaki ölüm nedeni olduğunu belirten Özel Tınaztepe Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Koordinatörü Prof. Dr. İsa Durmaz, "Bu hastalığın nedeni yüzde 85 beyin damarlarındaki tıkanıklıktır. Diğer sebepler ise beyin kanaması, tümör ve diğer faktörlerdir. Amerika'da yılda 500 bin kişi felç geçirmekte, bunların da 150 bini kaybedilmektedir. Damar darlığına veya damar tıkanıklığına bağlı felçlerin yaklaşık yüzde 25'i şah damarındaki darlığa bağlıdır. Şah damarı tamamen tıkandıktan ve felç oluştuktan sonra yapabileceklerimiz sınırlıdır. Bu nedenle darlık aşamasında tanı ve tedavi, hastayı felç olmaktan kurtaracaktır" dedi.

Tansiyon yüksekliği, sigara kullanımı, şeker hastalığı, kan yağlarının yüksekliği, aşırı alkol tüketimi, obezite ve hareketsiz yaşam gibi faktörlerin inmeye yol açabileceğini söyleyen Prof. Dr. Durmaz, hastalığın tanı yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi:

"TANI VE TEDAVİSİ KOLAY"
"Baş ağrısı, darlık olan damarın karşı tarafındaki kol ve bacakta güçsüzlük, ani baş dönmesi, bayılma hissi, tek taraflı görme bozukluğu ve görme kaybı, geçici felç sık rastlanan bulgulardır. Zamanında hekime başvurulmazsa felç ile sonuçlanabilir. Tanı yöntemleri son derece kolaydır. Boyunda yapılacak basit bir renkli dopler tetkiki çoğunlukla tanı koymakta yeterlidir. Emin olunamayan hastalarda MR anjiyo, BT anjiyo, klasik anjiyo diğer tanı yöntemleridir.   Tedavi, darlığın derecesi ve hastanın durumuna göre düzenlenir. Darlık yüzde 70'in altında ise ve hastanın yakınması yoksa genellikle tıbbi tedavi önerilir. Semptomatik ve yüzde 70'in üzerindeki darlıklarda tercih edilen tedavi cerrahidir. Eğer hastanın genel durumu ameliyata uygun değilse stent uygulanılarak tedavi sağlanır. Her iki yöntemde de olumsuz sorunlar son derece azdır."

Prof. Dr. Durmaz, inmeye zemin hazırlayacak risk faktörlerine sahip, özellikle 50- 60 yaşın üstündeki kişilerin mutlaka önlem alması gerektiğini vurguladı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv