Fizyoterapistler, Dünya Fizyoterapistler Günü’nde Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Buluştu

  • 0
  • 723
Fizyoterapistler, Dünya Fizyoterapistler Günü’nde Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Buluştu
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dokuz Eylül Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu’nun, 08 Eylül Dünya Fizyoterapistler Günü dolayısıyla düzenlediği “Ağrı Yönetiminde Fizyoterapi” konulu panel, DESEM (Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi) Bordo Salon’da gerçekleştirildi.

 
Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Şifa Üniversitesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nden öğretim üyeleri ve öğrencilerin yer aldığı panelin ev sahipliğini Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sema Savcı Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Köse ile birlikte yaptı. Panelin açılışında konuşan Prof. Dr. Halil Köse, “Sizler, dünyanın en zor ve en ulvi meslek gruplarından  biri olan sağlık alanı çalışanları olarak hoşgörülü olmak mecburiyetindesiniz. Aynı zamanda hastalarınızla yakın ilişki halinde olmanız ve alanınızda fark yaratmanız, Sizden beklentilerimiz arasında yer alıyor. Muhakkak ki, sizlerin de sorunlarınız var. Sağlık çalışanlarına yönelik olumsuz davranışların düzelmesi, algıların değişmesi umuduyla, 8 Eylül Dünya Fizyoterapistler Gününüzü kutluyorum” dedi.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sema Savcı ise Fizyoterapi eğitiminde farklı öğretim strateji ve yöntemler kullanılarak interaktif ve öğrenci merkezli öğrenme veya probleme dayalı öğretim yöntemleri ile öğrencilere sorumluluk bilinci vermeye çalıştıklarını belirterek, “Öğrenciler gözlem, dokunma, hareket performans, analiz ve uygulamalarını öncelikle sınıf ve laboratuvar ortamında çalışmaktadır. Meslek gelişimin dünya genelinde belirlenen ilkeleri doğrultusunda Amerika’da başlatılan yeni uygulamayla fizyoterapi eğitimi 4 yıl olup üzerine 3 yıllık uzmanlık eğitimi ile 2020 yılında her bir fizyoterapistin DPT (Doctorate Physical Therapy) unvanı ile mezun olması hedeflenmiştir. Ancak altyapı oluşturulmadan, yeni eğitim programlarından açılması önemli bir mesleki problemdir. Bunun yanında mesleki uygulama derslerini verecek yeterli sayıda meslek kökenli öğretim üye ve görevlileri olmadığı için klinik pratik eksikliği önemli bir sorun olmaktadır. Bu sorunlar mevcut iken geçtiğimiz günlerde ‘Lisans tamamlamada uzaktan eğitim’ hakkı doğmuştur. Takdir edersiniz ki bizim gibi pratik uygulama dersleri ağırlıklı olan ve hastaya dokunmayı içeren bir sağlık alanında bu durum ciddi bir sorun oluşturacaktır. Türkiye Fizyoterapistler Derneği olarak bu konuyu Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına ileteceğiz. Umarım sorunların olmadığı 8 Eylüller’de bir arada oluruz” diye konuştu.

Panel, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Algoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Erkin’in “Ağrı Modelleri ve Mekanizmaları” konulu sunumuyla devam etti.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv