Fransa’nın Onur Konukları

  • 0
  • 630
Yazı Boyutu:

2011 yılından itibaren, düzenli olarak her yıl Türkiye adına Fransa'nın Carpentras şehrinde  1 Haziran- 3 Ekim tarihleri  arasında "Les Papillons de Carpentras" (Carpentras’ın kelebekleri) kuruluşutarafından düzenlenen sokak festivaline katılan Türkiye’nin sanat elçisi RessamFigen Beğen ve yaşları 11 ile 80 arasında değişen dört öğrencisi festivale bukez onur konuğu olarak davet edildi.

 Festivale öğrencileri Anber Hacıraifoğlu,  Elena Capadona, Nükhet Güler ile şu anda Amerika’da bulunan 11 yaşındaki  Zeynep Zencirci  ile birlikte festivale katılacak olan Beğen,yılardır katıldığı festivale öğrencileriyle birlikte onur konuğu olarakgitmenin kendisi, atölyesi, İzmir  veTürkiye adına gurur verici olduğunu söyledi.

2012 yılında "Federation  Nationale de la Culture Française"tarafından "Avrupa Birliği Sanatçısı" seçilen Figen Beğen, festivalile ilgili şu bilgileri verdi: “Geçtiğimiz yıl 1 Haziran- 3 Ekim tarihleri arasında düzenlenen etkinliksırasında komisyona başvurarak atölyemdeki öğrencilerim ile ilgili girişimde bulunmuştum.  4 öğrencimin de kabul edildiği festivalöncesi Festival Komitesi’nin gönderdiği  200x 150 cm ebatlarındaki tuvallere  4 ay süre asılı kalacağı ve sonrasındabozulmadan kalabilmesi için  gerekli uygulamalarıyapıldı. Yeni boya teknikleri uygulandı  ve2014 yılı Ocak ayında önerilen Bağcılık ve Şarap konusu ile ilgili gerek dünya,gerekse ülkemiz  bağcılığı veşarapçılığıyla ilgili araştırmalar yaptık, dökümanlar topladık ve herkes kendi resim yapma karekterine uygun resimstilini belirleyerek önce birer metrelik küçük tuvaller üzerinde denemeleryaptı.  Ardından 2.5 ay hummalı birçalışmayla eserlerimizi tamamladık ve önce fotoğraflarını sonra eserlerinkendilerini gönderdik”


ÖNCE WEB SİTESİNDE OYLANIYOR
Eserlerin önceden gönderilen fotoğraflarının “Carpentras’ın Kelebekleri”  http://www.lespapillons.org  sayfasına sanatçı bilgileriyle birlikteyüklendiğini söyleyen Figen Beğen, “Site ziyaretçileri, yöre halkı, jüri vesanat eleştirmenleriyle Kültür Bakanlığı yetkilileri resimler ile ilgili oylamayapıyor. İlk ona giren ödül alıyor ama bu ödül maddi anlamda değil, sergilenme,resim malzemeleri ve bir sonraki festivale davet olarak gerçekleşiyor. 

Gönderileneserler  oradaki 20 atölye sanatçısı tarafındankarşılanarak sırt sırta getiriliyor, konu ve rengine göre, hangi meydana, hangiyola asılacağına karar veriliyor. Sponsor olan firmaların da desteğiyle 500 kişinin sokakta yemekleriyiyebilecekleri sofralar hazırlanıyor.  Yaka kokartları ve festival katılımcısıolduğunu gösteren tişörtlerle herkes tarafından tanınıyor ilgi görüyor.  
Bağışlanan resimlerin açık arttırmayla satılmasıyla yoksul öğrencilere bursoluyor.
 
 

Bu yıla özel olarak 5 ay açık havada, her türlü hava koşullarına dayanıklıolarak hazırlanan resimler  her iki gündebir itfaiye tarafından yıkanıp kurulanarak sergileniyor.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Piyano Öğrencileri Dinletisi

Avrupa Film Günleri başladı

Paris Yalnızlığı İzmirli sanatseverlerle buluştu

Cumhuriyet Kültürünün 100 Yılı

Çekirdekten Ormana

Yeni Türkü fırtınası

Arşiv