Gazetecilerin yazıları nedeniyle tutuklanmasını istemiyoruz

  • 0
  • 813
Yazı Boyutu:

TCK’nın basın ve iletişim özgürlüğüyle ilgili “sakıncalı hükümleri” tartışmak için Basın Konseyi’nde toplanan basın meslek örgütleri “Gazetecilere Özgürlük Platformu” ve “Eylem Komisyonu” oluşturulması kararı alındı.  Toplantı kararlarını açıklayan TGF Genel Başkanı Atilla Sertel, “Basın meslek örgütleri olarak düşüncelerinden, söylemlerinden ve yazılarından ötürü hiç bir gazetecinin tutuklanmasını istemiyoruz” dedi

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde (TGC) bir araya gelerek  “Gazeteciler adil yargılansın” diyen basın meslek örgütleri bu kez Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) basın ve iletişim özgürlüğüyle ilgili “sakıncalı hükümleri” tartışmak için Basın Konseyi’nin ev sahipliğinde İstanbul'da toplandı. 14 basın örgütünün katıldığı toplantıda “Gazetecilere Özgürlük Platformu” ve “Eylem Komisyonu” oluşturulması kararı alındı.  Yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından alınan kararları açıklayan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, “Basın meslek örgütleri olarak düşüncelerinden, söylemlerinden ve yazılarından ötürü hiç bir gazetecinin tutuklanmasını istemiyoruz” dedi.

İlk kez bu kadar geniş katılımlı bir toplantıda basın meslek örgütlerinin bir araya geldiğinin altını çizen Sertel, toplantıda, “Gazetecilere Özgürlük Platformu” oluşturulmasının karar altına alındığını, bunun yanı sıra bir eylem komisyonu kurulduğunu ve toplantıya katılan meslek örgütlerinin bu eylem komisyonunun içinde yer alacağını söyledi.

Sertel, gazetecilere özgürlük platformunun dönem başkanlığını Eylül-Ekim ayları arasında TGC Başkanı Orhan Erinç, Kasım-Aralık aylarında Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, 2011 yılından itibaren Ocak-Şubat aylarında TGF Genel Başkanı Atilla Sertel, Mart-Nisan aylarında TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, Mayıs-Haziran aylarında Basın Enstitüsü Derneği Başkanı Ferai Tınç, Temmuz-Ağustos aylarında da ÇGD Başkanı Ahmet Abakay'ın yapacağını belirtti.

İMZA KAMPANYASINA DESTEK
Bu eylem komisyonunun başkanlar düzeyinde düzenli olarak toplanarak, gazetecilerin özgürlük kampanyasını örgütlü bir şekilde yürüteceğini belirten Sertel, bunun yanı sıra Türkiye'de basın özgürlüğü açısından sorunların kalıcı bir şekilde çözümü için de hukukçular Fikret İlkiz, Turgut Kazan, Oktay Huduti, Ercan İpekçi ve dönem başkanından oluşan 5 kişilik hukukçular komisyonunun da bu sorunların tamamen ortadan kaldırılması yolunda hukuki mücadelenin önderleri olacağını kaydetti. “Basın meslek örgütleri olarak düşüncelerinden, söylemlerinden ve yazılarından ötürü hiç bir gazetecinin tutuklanmasını istemiyoruz” diyen Sertel, bunun için TGS ve G-9 Platformu’nun başlattığı “Gazetecilere Özgürlük”  imza kampanyasına destek verdiklerini vurguladı.  Sertel, kampanyanın sonunda tutuklu gazetecinin kalmaması yolunda toplanan imzaların Cumhurbaşkanı, Başbakan, Adalet Bakanı ve diğer yetkili organlara ulaştırılacağını söyledi.

Basın meslek örgütleri olarak  gazetecilerin özgürlüğü konusunda bütün iyi niyetleriyle çağrıda bulunduklarını ifade eden Sertel,  “Diyoruz ki; tutuklu gazeteciler derhal serbest bırakılsın, özgürlüklerine kavuşturulsun ve eğer yargılama sürecekse tutuksuz olarak sürsün. Biz gazeteci arkadaşlarımızın her anlamda yanlarında olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Bu toplantıya katılmayan diğer meslek örgütlerini de bu platform içinde yer almaya çağırıyoruz” diye konuştu.

KİMLER KATILDI?
Toplantıya Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Ercan İpekçi, Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Atilla Sertel, Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, Basın Konseyi Genel Sekreteri Oktay Huduti, Basın Enstitüsü Derneği Başkanı Ferai Tınç ve Genel Sekreteri Yurdanur Atadan, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı Ahmet Abakay, Ekonomi Muhabirleri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Kaya, Gazete Sahipleri Derneği Genel Sekreteri Rüştü Bozkurt, Haber-Sen Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Demir, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Ali Ekber Yıldırım, Kültür Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği Başkanı Ali Tarık Hatipoğlu, Türkiye Spor Yazarları Derneği Asbaşkanı İlyas Namoğlu, Medya Etik Konseyi Başkanı Halit Esendir ile Profesyonel Haber Kameramanları Derneği temsilcisi, Basın Konseyi Yüksek Kurulu üyesi olması sıfatıyla avukat Turgut Kazan ve TGC Hukuk Danışmanı Fikret İlkiz katıldı.

AÇILIŞ KONUŞMASINI EKŞİ YAPTI
On dört basın örgütünün katıldığı toplantının açılışında konuşan Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, TGC ev sahipliğinde 18 Ağustos’ta ilk toplantının yapıldığını ve o toplantıda Silivri'de bulunan meslektaşlarının durumunu ön plana alan bir işbirliği anlayışında mutabık kaldıklarını söyledi.

Bunun üzerine 20 Ağustos'ta Silivri'ye giderek meslektaşlarına verdikleri desteği dile getirdiklerini ifade eden Ekşi, o toplantıda alınan kararın gereği olarak bir araya geldiklerini ifade etti.  Basın ve ifade özgürlüğünü temel alan sorunların işbirliğiyle masaya yatırılması gerektiğine işaret eden Ekşi, birçok gazeteci hakkında dava açıldığını anımsattı.  Ekşi, 2005 yılında çıkartılan TCK'nın belirli hükümlerindeki sakıncaların basın meslek örgütlerince dile getirilmesine rağmen siyasi iktidar tarafından dikkate alınmadığını ifade etti. Oktay Ekşi, toplantıda TCK'nın “sakıncalı hükümlerinin” yanı sıra mevzuatta başka ele alınmayan eksikler varsa bunların da ele alınıp, demokratik bir toplumun, demokratik hukuk devleti kurallarına uygun hale nasıl getirilebileceğini tartışacaklarını belirtti.  Daha geniş kapsamlı tartışmanın birinci adımı olarak burada olduklarını vurgulayan Ekşi, bu konuda daha önce TGC, TGS ve Basın Konseyi tarafından hazırlanmış raporlar bulunduğunu ve bunların çalışmanın temelini oluşturacağını söyledi.

47 GAZETECİ TUTUKLU YARGILANIYOR
18 Ağustos 2010 tarihinde; TGC’nin Cağaloğlu’ndaki binasında yapılan toplantıda gazetecilerin adil yargılanmasını isteyen ve tutukluluk süresinin cezalandırmaya dönüşmesine tepki gösteren basın meslek örgütleri tutuklu gazeteciler için AİHM standartlarına uygun bir uygulama talep eden deklarasyon yayınlamıştı.   Toplantıya katılan örgütlerin temsilcileri 20 Ağustos 2010 tarihinde Silivri‘de Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan’ın da yargılandığı duruşmayı izlemiş ve gazeteciler için adil yargılanma standartlarına uygun bir uygulama beklediklerini bir kez daha belirtmişlerdi.

Türkiye’de şu anda cezaevlerinde 47 gazeteci ve basın çalışanı tutuklu yargılanıyor. Tutuklu yargılamalar dışında halen gazetecilerle ilgili 700’den fazla ceza ve tazminat davası mahkemelerde görülüyor. TCK’da basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan 27 hüküm bulunuyor. Bunların arasında özellikle “hakaret” başlıklı 125’inci, “gizliliğin ihlali” başlıklı 285’inci ve “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” başlıklı 288’inci maddeler, gazeteciler hakkında mahkumiyet kararları verilmesinde ön sırayı alıyor. Terörle Mücadele Kanunu’nda ise özellikle 6 ve 7’nci maddeleri gazeteciler aleyhine yoğun olarak kullanılıyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv