Gaziantep Mutfağı’nın İzmir’deki Tek örneği: 27

  • 0
  • 2.030
Yazı Boyutu:

Maden Mühendisi Metin Tokatlıoğlu’nun iddiasına göreGaziantep Mutfağı’nın İzmir’deki tek örneği: 27,  Atakent’te6472Sokak’ta geçen yıl şubat ayından bu yana günden güne büyüyen müşteri profiliyledikkat çekiyor.
10 yıl MTA’da görev yapmasının ardından kendi mekanıı açmak için yola çıktığınısöyleyen Tokatlıoğlu, “Gaziantepli olarak mutfağını çok iyi bilirim.  Damak Tadıma da çok düşkünüm. Aradığım lezzetibulamayınca dedim ki: ‘iş başa düştü. Hadi Bakalım kolları sıva. Para benimiçin öyle birinci planda değil. Yiyene ‘Bu, Budur’ dedirtmek gerekiyordu. Bunu,açılış kokteyli bile yapmadan 1,5 yıldan bu yana hizmet verirken gördüm” diyor.
 

27’nin en çok iddialı olduğu Yuvalama’nın düvülmüş pirincinyağsız etle çiğ köfte yapılıp bir kaşığa 40 adet sığacak şekilde küçük parçalarabölünerek avuç içinde yuvalanmasıyla yapılan ve dünya mutağına sunulan birspesial olduğunu söyleyen Tokatlıoğlu, “Ramazan bayramlarının ilk günündeGaziantep’te yaşayan bütün Gaziantep halkı yuvalama yer. Kendi evlerindepişiremeyenler  se bayramlaşmak içingittikleri evde mutlaka yer” derken yarım lahmacun, fındık lahmacun veya pirinçpilavı ile birlikte sunumu yapılan Yuvalamayı 2 yaşındaki torunun da 80yaşındaki dede’nin de çok severek yediği bir yemek olduğunu hatırlatıyor...

27,  Gaziantep’inplakası. Sıcak yoğurdu en çok kullanan mutfaklarda başı çekiyor. Sıfır sinir,sıfır kas patlıcan, yoğurt ve sarımsak oranlarının çok çok önemli olduğu AliNazik’i yemek için çatalı ağzına götürenin “Üff” demesi gerekiyor veTokatlıoğlu’na göre ve diyor da…

Türkiye’de bilinen adı Analı Kızlı, Gaziantep’teki adı ise: Ekşiliufak köfte yine 27’nin popüler ürünlerinden.
27’nin diğer bir farkı ise Lahmacunda. Lahmacun tüm Türkiye mutfaklarındanfarklı. Soğanın yer almadığı lahmacun sebze ve et ten oluşuyor. Bir gün sonrabile yenmesi halinde bile donma olmaması nedeniyle son derece lezzetli.

Mutfağıngenç ustası Sezgin Merdin’in hünerli ellerinden çıkan yemeğin en can alıcıgörsellerinden biri olan Saray Kebabı ortalama 4 veya 5 kişiye görehazırlanıyor. İçerdiği malzemenin yanısırı sunumuyla da gözalan Saray Kebabıpatlıcan kebabı, acılı- acısız kıyma kebabı, kuzu şiş, tavuk şiş ile lahmacun,közlenmiş biber, domates, sumaklanmış soğanıyla, maydonozuyla renkleniyor.Tabii ki 27 lezzetleri bunlarla bitmiyor. Gavurdağı Salatası’nın yanısıra   Yağsız et, soğan, ceviz ve antep fıstığındanoluşan İçli köftesiyle de fark yaratıyor. 27’nin baklava ve şöbyet ise Gaziantep’in Türkiye çapında ünlü birfirmadan (KOÇAK) Gaziantep’ten geliyor. 27’nin yaratıcısı ve sahibi MetinTokatlıoğlu’nin dediğine biz de katılıyoruz: Ailelerini şımartın,arkadaşlarınızı, sevgililerini şımartın.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Izmir’de Antakya esintisi

Ramazan sofralarının güzeli Swissôtel Büyük Efes’te...

Hatay lezzetleri Swiss'de

Denizkent Kafe’de glutensiz menü

Urla Mantısı (Kulaklı Mantı)

Fuarın da En Gözde’si

Arşiv