‘Gece Sirenleri’ Folkart Gallery’de

Türk edebiyatının usta ve önde gelen ismi Selim İleri’nin fırtınalı düzyazı serüveni, Türk resminin usta ressamı Ali Kotan’ın fırçasıyla, tablolara dönüştü. Ali Kotan’ın tablolarını ise usta yazar Selim İleri de, özel kısa metinlerle yorumladı.

  • 0
  • 464
‘Gece Sirenleri’ Folkart Gallery’de
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Folkart Gallery, 14. sergisi olan ‘Gece Sirenleri’ iki farklı sanat dalının birbiriyle etkileşimine ev sahipliği yapacak. Türk edebiyatının usta ve önde gelen ismi Selim İleri’nin fırtınalı düzyazı serüveni, Türk resminin usta ressamı Ali Kotan’ın fırçasıyla, tablolara dönüştü. Ali Kotan’ın tablolarını ise usta yazar Selim İleri de, özel kısa metinlerle yorumladı.

İki büyük sanatçının birbirlerinin eserlerinden ilham alarak Folkart Gallery için, üç yıl önce hazırlamaya başladığı sergi, 18 Ekim tarihinde İzmirliler ile buluşacak. Sergi, ‘iyi ve güzelden yana imge ve harflerin tanıklığından’ oluşuyor. Tamamen bir Folkart Gallery prodüksiyonu olarak, Proje Direktörü Fahri Özdemir tarafından çalışmaları yaklaşık 3 yıl önce başlatılan “Gece Sirenleri” adlı ücretsiz ziyaret edilebilecek sergi 19 Ocak 2020 tarihine kadar pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü ziyaret edilebilecek.

SELİM İLERİ?
1949’da İstanbul’da doğdu. 19 yaşında Cumartesi Yalnızlığı isimli ilk öykü kitabı yayımlandı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki Öğrenimini 1972’de yarım bıraktı. 1976’da Dostlukların Son Günüy’le Sait Faik Hikaye Armağanını, 1977’de Her Gece Bodrum’la Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’nü aldı. Romanları ve öyküleriyle edebiyat çevresinde geniş yankılar uyandırdı. Yaşarken ve Ölürken (1981) Milliyet Sanat dergisince yılın romanı seçildi. Kırık Bir Aşk Hikâyesi adlı senaryosu Sinema Yazarları’nca 1982-83 mevsiminin en iyi senaryosu ödülüne layık görüldü. Mavi Kanatlarınla Yalnız Benim Olsaydın (1991) Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülü’nü aldı. Allahaısmarladık Cumhuriyet adlı oyunu 1997’de hem Afife Jale hem de Avni Dilligil Ödüllerini aldı. İleri’ye 1999 yılında, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti “televizyon” alanında Kül-tür-Sanat Ödülü verdi. Radyo çalışmaları dolayısıyla aynı yıl Dialog Medya Ödülü’nü aldı. 2001’de Bu Yaz Ayrılığın İlk Yazı Olacak yayımlandı ve 2002 Orhan Kemal Roman Armağanı’yla ödüllendirildi. Selim İleri ayrıca, 2003 yılında Uzak, Hep Uzak adlı deneme kitabıyla Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü, 2005 yılında İstanbul’un Sandık Odası adlı kitabıyla da TYB’nin Hatıra-Gezi alanındaki ödülünü, 2012’de ise Aydın Doğan ödülünü aldı. Aynı yıl Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldü. 2018 Tüyap Onur Yazarı seçildi.

ALİ KOTAN?
1959’da Ankara’da doğdu. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim İş Bölümü’nü bitirdi. Bağımsız çizgisini koruyarak grupların dışında kaldı. Ali Kotan’ın insanın tükenmezliği ve dayanışma gücü çerçevesinde anlam kazanan resimlerinde, gövdesel formların anlatımcı bir ifadeyle insan ve ortak insanlık enerjisini dışa vurduğu gözlemlenir. Kotan, toplumsal dinamizmin etki alanlarını özgün bakışıyla ele alır. Boyaya müdahale etmeyen, özgürlükçü yöntemiyle devinimi aşkınlaştıran sanatçının gerçekçiliğin reddine yönelmeyen bir sorgulamayı daima önemsediği anlaşılır. Şimdiye kadar 52 kişisel sergi açan sanatçı, önemli bir bölümü yurt dışında olmak üzere 150’yı aşkın etkinliğe katıldı. Ali Kotan, 1986-1988 arasında 7 ulusal ödüle layık görüldü. 2017 Ankara Sanat Kurumu Övgüye Değer Sanatçı, 2018 Ankara Sanat Kurumu Yılın Sanatçısı ödülleri Ali Kotan’a verildi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Genç Sanatçılar sahnede

İzmir Aşkına Adana yolcusu

Köy Enstitüleri Fikir Ve Kültür Günleri başlıyor

Adasu yeteneği ile fark yaratıyor

İzmir Kitap Fuarı baharın coşkusuyla Kültürpark’ta

Son başvuru tarihi 23 Nisan!

Arşiv