Geleceğin Piyasası Enerji

  • 0
  • 1.166
Geleceğin Piyasası Enerji
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Birçok kaynak bakımından çeşitliliğe ve zenginliğe sahip ülkemizin enerji verimliliği konusundaki farkındalığını arttırmaya yönelik olarak geçtiğimiz aylarda “Enerji Check-up “ projesini uygulamaya koyan EGİAD,  bu kez de “Yenilenebilir Enerji”  konusunu ve bu arada bütün dünyada giderek geniş uygulama alanı bulan Güneş Enerjisine dayalı çözümleri değerlendirdi.

Almanya’nın alanında en önemli kuruluşlarından Deutsche Ecogrubu yöneticileri Tobias Leschinsky, Paul Freunscht ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Hakan Şener Akata’nın sunumlarıyla gerçekleşen toplantıda, başta fotovoltaik sistemler olmak üzere güneş enerjisine dayalı yeni teknolojik çözümler, projeler ve devletin verdiği teşvikler paylaşıldı.

GELECEĞİN PİYASASI

Birçok ülkede bulunmayan jeotermal enerjinin dünya potansiyelinin %8’ilik bölümünün Türkiye’de bulunduğuna dikkat çekilen toplantının açılış konuşmasını yapan EGİAD Başkanı Seda Kaya, geleceğin piyasasının enerjiden geçmekte olduğunu hatırlatarak, “Türkiye, ayrıca coğrafi konumu nedeniyle büyük oranda güneş enerjisi de almakta. Türkiye, hidrolik enerji potansiyeli açısından da dünyanın sayılı ülkelerinden olup, rüzgar enerjisi potansiyeli yaklaşık 160 TWh- terawatt hour olarak tahmin edilmekte. Bu enerji kaynaklarının maliyetleri oldukça az. Yenilenebilir olduklarından dolayı tükenmezler ve konvansiyonel yakıtların aksine çevre ve insan sağlığıiçin önemli bir tehdit oluşturmazlar. Biz de bu çalışmada; Türkiye’nin sahip olduğu yenilenebilir enerji kaynaklarını inceleyerek, mevcut durum ve sahip olunan potansiyeli daha verimli olarak kullanabilme imkanlarını araştırmak istedik. Türkiye’nin bu alandaki rekabet gücünü yükselteceğine ve bu yöndeki projeleri destekleyerek kendi önünü daha da açacağına inanıyoruz. Örneğin,TÜBİTAK, beklentileri karşılayan projelerden küçük ölçeklilere 500 bin, orta ölçeklilere 1 milyon, büyük ölçeklilere de 2.5 milyon liraya kadar destek verebilmekte. Türkiye'deki enerji profili gözden geçirildiğinde Yenilenebilir Enerji kaynaklarının yeri ve önemi açıkça görülmektedir. Özellikle, güneş ve rüzgar enerjisinin kullanımı, Türkiye’nin enerji bütçesine ciddi katkılar sağlayacaktır. Yenilenebilir enerji kaynaklarından doğru ve sağlıklı birbiçimde yararlanılması için gereken strateji, plan ve politikaların önemi giderek artmakta ve önemli boyutlara ulaşmaktadır” dedi.

AÇIĞI KAPATIR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Uzman Yardımcısı Hakan Şener Akataise Türkiye’nin enerji politakalarında dışa çok büyük bir enerji bağımlılığının olduğunu vurguladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın enerji güvenliği bakımından bağımlılığının ve sera gazı salımının azaltılmasının hedeflenmekte olduğunu söyleyen Akata, “Bunun için de sürdürülebilir enerji çok önemli bir noktada. Bu enerji tedariğinin elimizde olması ile İran veya Irak’tan gaz tedariğinde yaşanan herhangi bir dalgalanmada yaşanabilecek gaz açığını Türkiye bu sayede kapatır ve daha az hasarla bu tür sorunlar atlatılabilir” ifadelerini kullandı.

 

SATMAYACAKSAN LİSANS GEREKMİYOR

Türkiye’nin 2023 hedeflerine de değinen Akata, dağıtım yapılmak amacıyla yapılan güneş enerji sistemlerinin lisanslı olarak çalıştırıldığı ama sadece kullanım amacıyla yapılan ve kullanılan sistemlerinise lisanssız olarak kullanılabileceğine değinerek, “Güneş enerjisinde lisanssızlar dahil olmak üzere 5 Gigawatt bir hedef görünmekte. Ama şu anda ulaşılacak en kolay hedef jeotermal hedeftir. Çünkü MTA’daki lisanslara bakıldığı takdirde 747 Megawattlık başvurular alınmış durumda. Buna göre 2-3sene içersinde 600 Megawatı çok rahat geçeriz” dedi. Alman Deutche Eco Group'un yöneticileri Tobias Leschinsky ve Paul Freunscht’ de Almanya'da güneş enerjisi kullanımına yönelik teknik ve finansal konulara değinerek projelerin uygulanmasında dikkat edilmesi gereken konuları katılımcılara anlattı.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çiçek Festivali 25. Kez Kapılarını Açtı

Cumhuriyet tarihinin en önemli kırılma noktalarından biridir

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu düzenlemesi

Şarkılı mesaj

Küçük başkan Ali Dönmez

Çocuk başkanlardan anlamlı mesaj

Arşiv