Gelinliklerin sandıklarda gizlenen tarihi ortaya çıkıyor

  • 0
  • 885
Gelinliklerin sandıklarda gizlenen tarihi ortaya çıkıyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Beyazın en saf halinin tarihi, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarım Bölümü öğretim üyelerinin elinde hayat buluyor. 1920’li yıllardan itibarenTürkiye’deki moda akımlarını belirlemek, gelinlik sektörüyle ön plana çıkan İzmir’de bu alanda tarihçe geliştirmek amacıyla çalışmalar, İngiltere Oxford Üniversitesi’nde gerçekleştirilen 6. Moda Haftası kapsamında da anlatıldı. Çalışmalarına devam eden İEÜ Moda ve Tekstil Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır, Öğretim Görevlileri Özge Dikkaya Göknur ve Seda Kuleli, Türk gelinlik tarihine destek olmak isteyenlerin evlerindeki geçmiş yıllara ait gelinliklere talip olduklarını da kaydetti.

İEÜ Moda ve Tekstil Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır, İzmir’de gelinlik sektörünün büyük önem taşımasına karşın bu işin tarihçesiyle ilgili yeterli araştırma yapılmadığını gördüklerini belirterek, “Türkiye’de bazı şehirlerimizde gelinlikle ilgili çeşitli sergiler ve müzeler açılmış olmasına rağmen İzmir’de bu alanda eksikliği gördük. Yaklaşık bir buçuk yıldır öncelik yakın çevremizde olmak üzere gelinlikleri ve özellikle gelin fotoğraflarını toplamaya başladık. Bu proje kapsamında şu ana kadar 15 gelinliğe ulaştık. Ulaştığımız fotoğraf sayısı 1920’lerden 1970’lerin sonuna kadar olan süreçte 150 fotoğraf oldu” dedi.

‘Moda Akımları Yakından İzlendi’

İEÜ Moda ve Tekstil Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Öğretim Görevlileri Özge Dikkaya Göknur da elde ettikleri gelinlikler üzerinde yaptıkları çalışmada, moda akımlarının yakından izlendiğinin ortaya çıktığını söyledi. Göknur, “Moda ve modaların geçişleri, malzemelerin bulunabilmesi, eşdeğerlerinin karşılaştırılmasına yönelik araştırmalar yaptık. 1940’larda dünya genelinde danteller modaysa ülkemizde özellikle İzmir ve bölgesinde de benzer modaların kullanıldığını gördük. 1950’liler ve 60’larda nakışlar ön plana çıkarken, 1960’lar – 1970’lerde daha çok sentetik kumaşların kullanıldığını gözlemledik. Merkezi Avrupa modasıyla eş değerlikte giden bir benzerlik yaşandığını gördük” diye konuştu.

‘Sandıklarda Bekleyen Gelinlikler Yeniden Doğacak’

İEÜ Moda ve Tekstil Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Seda Kulelide çalışmanın sonucunda hazırladıkları  “Beyaz ve Büyüleyici” başlıklı akademik bildiriyi İngiltere’de Oxford Üniversitesi’nde gerçekleştirilen 6. Moda Konferansı’nda sunduklarını ve büyük ilgi gördüklerini bildirdi. Kuleli, araştırmayı sürdürdüklerini ve daha fazla eski dönem gelinliklere ulaşmalarının önemine değindi. Kuleli, gelinlik veya fotoğraflarını paylaşmak isteyenlerin İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’ne ulaşabileceklerini ifade etti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Michelin Yıldızlı Şef Ferdinando Bernardi ile Unutulmaz Bir Özel Tadım Deneyimi Scappi’de!

Mor ve Ötesi Alaçatı’yı mest etti

Edis ile zirve

Kırşan, İEÜ Medical Point’te babalık serüvenini anlattı!

Derya Uluğ ile bayram coşkusu

Rukiye Bektaş gözünü zirveye dikti

Arşiv