GENÇ MUCİTLER ULUSLARASI TURNUVALARDA ÜLKEMİZİ TEMSİL EDECEK

  • 0
  • 952
GENÇ MUCİTLER ULUSLARASI TURNUVALARDA ÜLKEMİZİ TEMSİL EDECEK
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

9-16 yaş arası genç mucitler için düzenlenen 11. Sezon Bilim Kahramanları Buluşuyor/ FIRST®LEGO®League  turnuvalarının son ayağı olan Ulusal Turnuva 21-22 Mart tarihlerinde Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleşti. İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir yerel turnuvalarının derece alan takımları, Ulusal Turnuva heyecanı için bir araya geldi. Genç mucitler, “senin dünyan, senin sınıfın” temasıyla eğitime yenilikçi çözümler sundu.

Turnuvanın şampiyonu Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’nden “Intersection Coniuro”  takımı oldu. Turnuva şampiyonu Intersection Coniuro ve İkincilik ödülüne layık görülen TEV İnanç Türkeş Anadolu Lisesi IMC takımları 22-25 Nisan 2015 tarihlerinde ABD'de yapılacak olan FLL World Festival'e katılmaya hak kazandı. Turnuvada derece alan diğer 4 takım da ülkemizi Güney Afrika’da Open African Championship, Amerika’da North American Open, ve Avusturalya’da Asia Pacific Open turnuvalarında temsil edecek.

11. Sezon Bilim Kahramanları Buluşuyor/FLL Ulusal Turnuvası 21-22 Mart Tarihlerinde İzmir Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde düzenlendi. İki gün boyunca devam eden turnuvada, yerel turnuvalarda derece alan Bilim Kahramanları takımları, “senin dünyan, senin sınıfın” teması kapsamında eğitime getirdikleri yenilikçi çözümleri sundular. Bu sene 35 ilden 200 takımın katıldığı turnuvada takımlar, hayallerini kurdukları, kendilerine ya da başkalarına yardımcı olabilmek için seçtikleri konunun öğrenim sürecini geliştirip yaratıcılıklarını gösterdiler. Ayrıca kendi yaptıkları robotlarla bu öğrenim sürecini pekiştirmek için verilen görevleri de tamamlamaya çalıştılar. Rakip takımlara yardım ederek de puan kazanabildikleri turnuvada, yapılan görevlerden dersler çıkarabilmek mümkün. Turnuva’da jüri oturumlarının ve robot karşılaşmalarının yanı sıra takımlar müzik ve danstaki yeteneklerini de sergilediler. Turnuvanın birinci günü serbest sahnede beraber olmanın tadını çıkardılar.
Geçtiğimiz 10 sezonda, Open European Championship şampiyonluğu dâhil olmak üzere 18 uluslararası ödül alan Türk takımları, küresel turnuvalarda da oldukça iddialı.  Geçtiğimiz sezon,  Bilim Kahramanları Buluşuyor/FLL 10.Sezon Türkiye Turnuvası’nda katılarak dereceye giren Gaziantep Özel Sanko Okulları’ndan Sanço takımı, İspanya’da yapılan Open European Championship turnuvasında Girişimcilik 3üncülük ödülünü aldı.  Mardin Midyat ilçesi, Sivrice Köyü Ortaokulu takımı Sivrice Dream Yükselen Yıldız 1ncilik ödülünü, FLL International Open - Canada turnuvasında İzmir Rota Koleji’nden Rotatech Stars, Şampiyonluk ödülünü kazandılar.

Ayrıca geçen 4 sezonda, 9-16 yaş arası genç mucitlerin takımları patent başvurularında bulundu. Bilim Kahramanları Derneği’nin amacı; patent alabilecek takımlarının sayısının artması. Bu gençler arasından bilim insanı, mucit ve mühendisler çıkabilir.

Turnuvanın şampiyonu Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’nden “Intersection Coniuro” takımı oldu.                       Turnuvada derece alan 6 takım, uluslararası turnuvalarda ülkemizi temsil edecek. FIRST®LEGO®League, dünyanın en büyük çocuk bilim etkinliği olma özelliğini taşıyor.

Ödül alan takımlar ve katılmaya hak kazandıkları uluslarası turnuvalar aşağıdadır;

22-25 Nisan 2015 ABD'de yapılacak olan FLL World Festival’ine Şampiyonluk Ödülü’nü kazanan Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi ‘nden “Intersection Coniuro” (İstanbul) ve İkincilik Ödülü’nü kazanan TEV İnanç Türkeş Anadolu Lisesi’nden “IMC” (Kocaeli) takımı katılacak. Ayrıca Robot Performans 1ncilik Ödülü de yine Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’nden “Intersection Coniuro” takımının oldu.

5-7 Mayıs tarihlerinde Güney Afrika’da yapılacak Open African Championship’e Proje Jurisi Ödülü’ne layık görülen Ege Çağdaş Eğitim Vakfı ARSEM’den “3 Revolution” takımı katılacak.

15-17 Mayıs tarihlerinde California’a yapılacak LEGOLAND North America Open’a Özdeğerler Jurisi Ödülü’nü alan Darüşşafaka Eğitim Kurumları “Panic at Daçka” (İstanbul) takımı ile, Robot Tasarım Jurisi Ödülü ödülünü alan Takev Fen ve Anadolu Lisesi’nden “Robotica” (İzmir) katılacak.

10-12 Temmuz tarihlerinde Avustralya’da düzenlenecek Asia Pacific Open’a gidecek olan takım ise Robot Performans 2ncilik Ödülü’ne layık görülen Bahçeşehir Koleji “The Wall” oldu.

Bilim Kahramanları Derneği 11. Sezon Bilim Kahramanları Buluşuyor/FLL Ulusal Turnuvası ile birlikte,  2004 yılından bu yana yapılan, bu yıl dünyada 14 ülkede 4500 takımın katıldığı,  6-9 yaş arası çocukların bilim ve mühendislik alanlarında ilgilerini çekmek amacıyla gerçekleştirilen Junior FIRST® LEGO® League etkinliğinin ilkini düzenledi. 18 takımdan 90 çocuğun katıldığı etkinlik 22. Mart 2015 tarihinde İzmir Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleşti.

Jr. FLL çocukların merakını ve dünyalarını geliştirmelerine yardımcı olmayı destekleyen uygulamalı bir programdır.  Jr. FLL’ye katılan takımlar her sezon değişen ve dünyayı ilgilendiren bir tema ile ilgili araştırma yapar ve “Anlat Bana” posteri ile birlikte bir LEGO modeli sunarlar. Programın amacı 6-9 yaş arası çocukların bilim ve mühendislik alanlarında ilgilerini çekmektir.




Bilim Kahramanları Buluşuyor/FIRST® LEGO® League Bilgi Notu (Mart 2015)
Dünya genelinde 80 ülkeden 265.000’den fazla çocuğun dâhil olduğu FIRST®LEGO®League turnuvaları ülkemizde Bilim Kahramanları Buluşuyor ismiyle yapılıyor. Başarılı mühendis, mucit, girişimci Dean Kamen’in 1998 yılında teknoloji ve bilim alanında topluma yararlı liderler yetiştirmek üzere ABD’de 500 çocuğun katılımıyla düzenlenmeye başladığı FIRST LEGO League (FLL), Türkiye’de “Bilim Kahramanları Buluşuyor” adıyla bu sene 11. yaşını kutluyor.
Çocukların popstar ve futbolcu olma hayaliyle büyüdüğü ve büyütüldüğü (ama istatiksel olarak bu seviyelere gelme şanslarının çok küçük olduğu) dünyamızda, bu deneyim çocuklara “bilim insanı, mühendis olabilirsiniz” diyerek farklı bir yol açıyor. Eğer bilimsel olmayı “denemek, yanılmak ve cesaretle, yılmadan tekrar denemek” diye tanımlarsak, Bilim Kahramanları iddia ediyor: “her çocuk mucit doğar.”
9-16 yaş arası çocuklardan oluşan, 4 - 10 kişilik takımların katıldığı bir program olan Bilim Kahramanları Buluşuyor ülkemizde Bilim Kahramanları Derneği tarafından organize ediliyor.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Yaşar Üniversitesi 23 yaşında

57. Alay temsili sancağını 1 milyonun üzerinde kişi ziyaret etti

Alper’e araştırma ödülü

Karşıyaka’da sporla iç içe nesiller yetişiyor

Arşiv