Glokom, farkındalık ister

Glokomun dünyada körlük nedenleri arasında en ön sırada olduğuna dikkat çeken Opr. Dr. Yüksel, “Ama tedavisi mümkün bir hastalıktır. Tedavinin başarısı için de hastanın hastalığını bilmesi ve doktorunun önerilerine uyması gerekir” dedi.

  • 0
  • 1.568
Glokom, farkındalık ister
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Opr. Dr. Tolga Yüksel, glokomun halk arasında “göz tansiyonu yüksekliği” olarak bilindiğini, göz tansiyonu yüksekliğinin glokom için bir risk faktörü olup tek nedeni olmadığını söyledi. Glokomun dünyada körlük nedenleri arasında en ön sırada olduğuna dikkat çeken Opr. Dr. Yüksel, “Ama tedavisi mümkün bir hastalıktır. Tedavinin başarısı için de hastanın hastalığını bilmesi ve doktorunun önerilerine uyması gerekir” dedi.

İzmir Kent Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Yüksel göz tansiyonu ile göz tansiyon hastalığının (glokom) birbirinden ayırt edilmesi gerektiğini bildirdi. Göz tansiyonu yüksekliğinin glokom olmadığının altını çizen Opr. Dr. Yüksel, “Glokom göz içi sıvısının yeteri kadar dışa çıkamaması sonucu göz içinde birikmesi, basıncın artışı ve görme siniri üzerinde harabiyetin başlaması demektir. Sinsi bir hastalıktır, yüzde 99 hiçbir belirti vermez.
Göz tansiyonu yüksekliği glokom için bir risk faktörüdür tıpkı ailesinde glokomlu akrabalarının olması gibi. Yani; sigara içenlerde kalp krizi geçirme riski içmeyenlere göre daha fazladır, ancak sigara, kalp krizine yol açar diyemeyiz, çünkü içmeyenler de kalp krizi geçirmektedir. Göz içi basıncının yüksek olması da o bireyin mutlaka glokom hastası olacağını göstermez” diye konuştu.
ERKEN TANI VE TEDAVİ ŞART
Kişinin glokomlu olup olmadığını anlamak için göz içi basıncını ölçtürmesinin yeterli olmayacağını da vurgulayan Opr. Dr. Yüksel, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Göz tansiyonunun yüksek olması glokom olma olasılığını yükseltir ama tek nedeni değildir. Basınç o göz için yüksekse, glokomun kötüleşmesini hızlandırır, bu açıdan göz içi basıncının belirlenmesi ve gerekiyorsa düşürülmesi glokom tedavisi açısından önem taşır. Göz doktorunuz glokom olup olmadığınızı anlamak için; göz tansiyonunuzu ölçmeli, rutin göz muayeneniz yapmalı, kornea kalınlığınızı ölçmeli, görme alanı, göz siniri ve retina damarlarını incelemesini yapmalıdır. Bu muayenelerden sonra glokomunuzun tipini belirlemek için ilave muayene teknikleri de kullanılmalıdır. Bilinmelidir ki glokom tedavi edilebilir ancak kayıplar geri getirilemez. Bu yüzden erken tanı konulması ve tedavisi önemlidir.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv