‘Göçe’ bilimsel mercek tutulacak

  • 0
  • 833
Yazı Boyutu:

Gediz Üniversitesi’nde göç uzmanı 2’si İtalyan 11 akademisyen Göç Araştırmaları Grubu kurdu. İç ve dış tüm nüfus hareketleri incelenecek, göçten en çok etkilenen kentlerden İzmir ise özel araştırma sahası olacak. Uluslararası Af Örgütü işbirliğiyle ilk etkinlik yapıldı, Suriyeli göçmenler krizi ele alındı...
 
Gediz Üniversitesi, ülkemizin başlıca sorunlarından göçe bilimsel mercek tutacak. Bu amaçla Göç Araştırmaları Grubu oluşturuldu. Yurtiçinde ve yurtdışında göçle ilgili çalışmaları bulunan, bazıları uluslararası kuruluşlarda görev almış 2’si İtalyan 11 akademisyen gönüllü olarak yer aldı. Göç uzmanı Gedizli bilim heyeti, iç ve dış kaynaklı nüfus hareketlerini tüm yönleriyle inceleyecek, toplumsal ve bireysel düzeydeki etkilerini ortaya koyacak.
Yıllardır iç göç alan İzmir ise özel olarak araştırılacak. Diğer büyükşehirlerde olduğu gibi İzmir’de de çarpık yapılaşma, toplumsal uyumsuzluk, şiddet, kültür çatışması gibi göç kaynaklı sonuçlar ele alınacak, bunların tamamen ortadan kaldırılması ya da hafifletilmesi için yapılması gerekenler tespit edilecek.
 
Umutlar suya düşmesin
İzmir sahillerinde çoğu zaman acı ve gözyaşıyla biten, Afrika ve Orta Doğu ülkelerinden Avrupa’ya umut yolculuğu da masaya yatırılacak. Ümit tacirleri tarafından kandırılıp hayalleri ve cansız bedenleri Ege Denizi’nin soğuk sularına düşen kaçakların yaşam öyküleri irdelenecek, canını zor kurtaran sığınmacılarla görüşülecek.
Gediz Üniversitesi Göç Araştırmaları Grubu, sınırların ötesine de uzanacak, çalışmak için Almanya, Belçika, Hollanda gibi ülkelerin yolunu tutan gurbetçiler ve onların 2’nci, 3’üncü kuşak temsilcilerinin durumları araştırılacak. Hala Avrupa’da bulunanlar ile geri dönenlerin karşılaştığı uyum sorunu analiz edilecek. Bu çalışmalar, göç gerçeğinin daha iyi anlaşılmasını sağlayacak, alınması gereken önlemlere öncülük edecek.
Kolları sıvayan Gedizli akademisyenler ilk etkinliği Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) ve Mültecilerle Dayanışma Derneği (Mülteci-Der) işbirliğiyle gerçekleştirdi. Yeditepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nuray Ekşi, UAF Türkiye Şubesi Mülteci Hakları Koordinatörü Volkan Görendağ ve Mülteci-Der Başkanı Av. Taner Kılıç’ın da katılımıyla Suriyeli göçmenler krizi konuşuldu.
 
İzmir’de ilk olacak
Gediz üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik, Göç Araştırmaları Grubu’nun tamamen gönüllü bir hareket olduğunu, bundan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Prof. Dr. Çevik, İzmir’in ilk, ülkemizin de sayılı göç araştırmaları merkezlerinden birini kurmak için de harekete geçtiklerini dile getirdi, şöyle konuştu: “Dün olduğu gibi bugün de ülkemizin ağır bedeller ödemesine yol açan göç gerçeğinin bilimsel olarak incelenmesi büyük önem taşıyor. Araştırmalar ışığında ortaya çıkacak sonuçlar, merkezi ve yerel yönetimlere rehberlik edecek, göçe ilişkin sınırlı kaynaklar arasında yerini alacak...”
 
Hepsinin çalışma sahası aynı: Göç
Gediz Üniversitesi Göç Araştırmaları Grubu şu isimlerden oluşuyor: Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Ester Gallo, Yrd. Doç. Dr. Zeynep Şahin Mencütek, Yrd. Doç. Dr. Gaye Güngör, Öğr. Gör. Ela Gökalp Aras, Ar. Gör. İsmail Muhsin Altıntop, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Emanuele Massetti, Öğr. Gör. Betül Balbay, Psikoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Zübeyit Gün, Ekonomi Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Nursel Aydıner Avşar, Yrd. Doç. Dr. M. Burak Önemli ve Hukuk Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Gülsün Ayhan Aygörmez

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahnede şarkı, parkurlarda oyun

Kalitesini bir kez daha tescilledi

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Yaşar Üniversitesi 23 yaşında

57. Alay temsili sancağını 1 milyonun üzerinde kişi ziyaret etti

Arşiv