Grip aşısını ihmal etmeyin

  • 0
  • 2.281
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi(EGESEM) tarafından organize edilen “Grip ve Nezle de ne yemeli ne içmeli” adlı panelde konuşan EÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan İnci, soğuk kış günleriyle birlikte korkulan hastalıkların başında gelen grip ve bu hastalıktan korunma yollarını anlattı.

Prof. Dr. Ramazan İnci öncelikle grip hastalığına neden olan etmenin mutasyona uğramış virüsler olduğunu ifade ederek çoğu zaman zararlı bakteriler ve alerjik durumların griple karıştırıldığını söyledi. Kültürümüzden dolayı sıkça karşılaştığımız toklaşma, öpüşme gibi nedenlerin hastalığın yayılmasını hızlandırdığını söyleyen Prof. Dr. İnci, grip hastalığına karşı aşı olmayı tavsiye ederek, grip virüslerinin vücuda girerek değişime uğradığını bu nedenle tedavisinin her geçen yıl zorlaştığını belirtti.

Prof. Dr İnci grip hastalığının sebeplerinden bahsettikten sonra, grip döneminde ne yemeli, ne içmeli, nelerden kaçınılmalı gibi konularda bilgiler verdi. Prof. Dr. Ramazan İnci “Öncelikle kış aylarında kalabalık ortamlardan kaçınılmalı. Hastalığın tedavisinde antibiyotiklerden ve tablet vitaminlerden uzak durmalıyız. Zira bu tür ilaçlar virüsleri yok etmez. Grip tedavisinde kesinlikle doktorlarımıza danışarak antiviral haplar kullanılabilir” dedi.

NE YİYELİM NE İÇELİM
Hastalığın tedavisinde uygulanması gereken yöntemler ve ihtiyaç duyulan temel besinlerden söz eden Prof Dr İnci “Buhar, gribin aşılmasında son derece önemlidir. Solunum yollarının açılaması ve sinüslerin havalanmasını sağlar. Yatmadan alınacak ılık bir duş buhar etkisi yaratacağından hastalıktan kurtulmada iyi bir yöntemdir. Burun spreyi,özellikle çocuklarda sık kullanımı sağlıklı değildir. Burun spreyi yerine ılık bir bardak suya bir tatlı kaşığı dörtte biri kadar tuz ve ev sodası koyarak hazırlanmış karışım daha etkili olabilir. Sebze ve Meyveler, ıspanak, brokoli, lahana, mantar ve turunçgiller vitamin-C ve vitamin-D açısından zengindir. Gripten korunmada, gulutatyon(hücre yenileyici) ve selenium bakımından zengin olan mantar belirli aralıkla tüketilebilir. İstiridye, az öğütülmüş buğday çinko bakımından zengin olduğundan tüketilmesini tercih ediyoruz. Sarımsak ve soğan tüketilmesi bir çok hastalık için önemlidir” dedi.

Prof. Dr İnci, aktarlarda, televizyonlarda vb alanlarda mucize, her derde deva sloganlarıyla satılan ya da bir dost tavsiyesiyle önerilen, tıbbı açıdan hiçbir faydası olmayan maddelerden kaçınılması gerektiğini söyledi.İZMİR(Ege Ajans/ İlhan Tezer/Ali KOS /Mehmet DURAN)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Kaliteye uluslararası tescil

Aşkta tercih zeki erkek

Islak mayo, mantara davetiye çıkarıyor!

Akıllı Lens Ameliyatına Uzman Hekime Danışın

‘Geçmez’ denilen hastalığa kişiye özgü tedaviyle çözüm

4 Kilo 750 Gram Ağırlığındaki Dalak