Gripten korunmanın en kolay yolu sağlıklı beslenme ve hijyen

  • 0
  • 1.391
Gripten korunmanın en kolay yolu sağlıklı beslenme ve hijyen
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AnabilimDalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esat Veli Karakoç, doğru besinleri tüketerek bağışıklıksistemini güçlendirmenin gribe yakalanmamanın başlıca önlemi olduğunu söyledi.

 

Mevsim değişikliği ve havaların soğuması ile birlikteözellikle okula başlayan çocuklar için grip, kaçınılması en zor hastalıklardanbiri haline geldi. İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AnabilimDalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esat Veli Karakoç, gripten korunmanın başlıcayolunun vücut direncinin düşmesini engellemek olduğunu söyledi. Bağışıklıksistemini güçlendirmek için A ve C vitaminlerinin alınmasının çok önemliolduğunu belirten Karakoç, kuşburnu çayı ile nar, yoğurt ve bol bol sarımsaktüketilmesini önerdi. Karakoç, vücut direncinin daha da düşmemesi için gripolunması halinde de vitamin alımının sürdürülmesi gerektiği bilgisini paylaştı.

 

Okul çağındaki çocuklar için hijyene dikkat

Dengeli beslenme, yeterli miktarda su içme, düzenli sporyapma, stresten uzak durma, sigara içmeme ve düzenli uykunun vücut direncinikuvvetlendirdiğini hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Karakoç, alınması gereken hijyenönlemlerini şöyle aktardı:

“Kalabalık ortamlarla karşılaşmak durumundaysak solunummaskeleri kullanılabilir. Özellikle bu ortamlarda bulunduktan sonra, ellersıklıkla sabun ve su ya da alkol içerikli kimyasallar ile yıkanmalı ve ortamınsık aralıklarla havalandırılmalıdır. Ellerin yıkanamadığı durumlarda, ağıza,buruna ve gözlere elle dokunmaktan kaçınılmalı. Eğer öksürme gerekiyorsa ağızbir bez ya da kâğıt ile kapatılmalı ve kullanılan kâğıt ya da bez hemen çöpeatılmalıdır.”

Okul çağındaki çocukların beslenme ve uyku düzenine budönemde her zamankinden fazla dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Karakoç,“Çocuğa ellerini sık sık yıkamasını öğütlemeli, okuldan gelince mutlakaellerini, yüzünü sabunlu suyla yıkamalıyız” dedi.

 

Nar, yoğurt ve sarımsak

Beslenme yolu ile bağışıklık sisteminingüçlendirilebileceğini hatırlatan Karakoç, “Bunun için A ve C vitaminlerininbolca bulunduğu ıspanak, yeşilbiber, havuç, brokoli, kabak, karnabahar,mandalina, portakal, maydanoz, domates, roka, tere gibi meyve ve sebzeleri bolbol tüketmeliyiz. Bunun yanında güçlü antioksidan olan nar, yoğurt vebağışıklık sistemimizi güçlü tutan sarımsak gripten korunmamıza yardımedebilir” dedi.

 

Şifa bitki çaylarında

Ayrıca bitki çaylarının da gripten korunmaya yardımcıolduğunu belirten Karakoç, “Özellikle C vitamini yönünden zengin olan kuşburnuçayını tercih etmeliyiz. Zencefil, okaliptüs, nane ve limon çayları gribe iyigelen bitki çayları arasında ilk sıralarda gösterilmektedir” dedi.

 

Risk grupları grip aşısı yaptırabilir

Yrd. Doç. Dr. Karakoç, Sağlık Bakanlığının tarafından 65 yaşve üzerindeki kişiler, yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler, astım dahilolmak üzere kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, şekerhastaları, kronik böbrek yetmezliği olanlar, kan hastalığı olanlar, bağışıklıksistemi baskılanmış olanlar, 6 ay - 18 yaş arasında olup uzun süreli aspirinkullananlar, sağlık çalışanları, toplu alanlarda çalışanlar ve yaşayanlarınrisk grubu olarak belirlendiğini ve grip aşısı yaptırmanın faydalı olabileceğinisözlerine ekledi.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir Şehir Hastanesi'nde Elektrokonvülsif Tedavi (EKT)

Çağımızın hastalığı: Karaciğer yağlanması

Diyabetik Retinopati Hastalığında Erken Tanı Önemli

Yeni Teknolojiler Hayat Kurtarıyor

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Arşiv