Gülbey’in bestesi Bulgasristan’da prömiyer yaptı

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Özge Gülbey tarafından bestelenen “Ahir Zaman-Eschatalogia” adlı eserin dünya prömiyeri İstanbul Flüt Topluluğu tarafından Bulgaristan Stara Zagora Opera Orkestrası eşliğinde gerçekleşti.

  • 0
  • 308
Gülbey’in bestesi Bulgasristan’da prömiyer yaptı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Özge Gülbey tarafından bestelenen “Ahir Zaman-Eschatalogia” adlı eserin dünya prömiyeri İstanbul Flüt Topluluğu tarafından Bulgaristan Stara Zagora Opera Orkestrası eşliğinde gerçekleşti.

Eser, Flüt Topluluğunun Senfonik Orkestra eşliğinde yer aldığı ilk eser olma özelliği taşıyor. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Teori-Kompozisyon Bölümü mezunu olan Prof. Dr. Gülbey’in kendi bestesi olan pek çok eseri bulunuyor.

Dünya prömiyeri gerçekleştirilen eseri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Özge Gülbey, “ ‘Ahir Zaman’ farklı kültürlerde sonların ve yeniden doğuşların dönemi olarak tanımlanır. Eser, bu kavramı müzikal bir dille anlatmayı amaçlamaktadır. Kötülüğün ve yaşama dair olumsuzlukların baskın olduğu kıyametten önceki dönemi tasvir eden ‘Ahir Zaman-Eschatologia’ başlıklı eser, insanlığın hayat yolculuğundaki güzellikleri ve iyilikleri de içermektedir; aynı zamanda hayatın son dönemine dair karamsarlıkları ve giderek kaybolan insani duygulara duyulan özlemi derinlemesine ele almaktadır. Eserin müzikal yapısı dinleyicilere bu zıtlıkları deneyimleme fırsatı sunarken, varoluşsal sorgulamalar ve ruhsal derinlikler üzerine düşündürmektedir. Özgün melodiler ve zengin armonilerle örülü bir yapıda Flüt Topluluğu, eserin duygusal derinliğini ve canlılığını vurgularken, senfonik orkestra ise güçlü bir arka plan sunarak, müzikal anlatımın etkisini artırmaktadır. Ahir Zaman, sadece bir sona değil, aynı zamanda yeni başlangıçlara dair bir yolculuktur. Bu eserle, dinleyicilerin içsel bir deneyim yaşamasını umuyorum. Eserimin ilham kaynağı, insanın varoluşsal arayışı ve ruhsal evrimidir” dedi.


Eseri icra eden İstanbul Flüt Topluluğu; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi öğretim elemanları; Prof. Ayla Uludere, Prof. Dr. Ece Karşal ve Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Uşen tarafından 2015 yılında kuruldu. Topluluk, flüt ailesinin tüm mensuplarını barındıran en özgün grup olma özelliğini taşıyor. Çok sayıda yurt içi ve yurt dışı festivallerde Türkiye’yi başarılı bir şekilde temsil etmiş olan İstanbul Flüt Topluluğu, Türk bestecilerin eserlerini ulusal ve uluslararası platformda tanıtma misyonu taşıyor. Topluluk, aynı zamanda stüdyo kayıtlarıyla bu eserleri belgelendirmeye yönelik çalışmalar yürütüyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ankara'da İzmir Aşkına Müzikali

Turan, Baran 1000 kişilik izleyici korosundan muhteşem gece

Kadın Efeler Yolo'da

Etnografya Müzesi’nden dolu dolu Aralık programı

Filiz Pelit’den Tarihin İzinde- Bilge Kadınlar ve Denge

Sosyal Uyum Gösterisi Karabağlar'da