Güldestan, 22 Mayıs’ta yeniden sahnede…

  • 0
  • 807
Yazı Boyutu:

İzmir Devlet Opera ve Balesi, geçen sezon “İzmirPrömiyeri”ni gerçekleştirdiği GÜLDESTAN adlı dans prodüksiyonunu 22, 24 ve 26Mayıs’ta Elhamra Sahnesi’nde İzmirli sanatseverlerin beğenisine sunuyor.

Güldestan, ünlü Türk koreograf Beyhan Murphy’nin kurgu vekoreografisiyle sahneleniyor. Mercan Dede’nin müziği eşliğinde sunulan eserde“gülün insandaki yansıması” anlatılmakta. Güldestan’ın dekor tasarımı IşınMumcu’ya, kostüm tasarımı İsmail Dede’ye ait. İzmir sahnelemesini ArkınZirek’in üstlendiği eserin ışık realizasyonunu Beyhan Murphy ve Müfit Özbekyaptı. Eserin içeriğinde kullanılan Evliya Çelebi ve Orhan Pamuk metinlerini sinemave tiyatro oyuncusu Halit Ergenç seslendiriyor. Gösteride yer alan çadırayansıtılan Ara Güler fotoğrafları da oyuna destek öge olarak kullanılıyor. İZDOBbale sanatçıları; Aslı Çilek Kaynarsu, Banu Dağcıoğlu, Yasemin Altınel, AslıAyhan, Selin Tuncer, Gökçe Telkıvıran, Esra Pire, Asena Ökte, Neslihan Kılıç,Gülfem İncecik, Hülya Atav, Deniz Güçer, Burcu Erkan, Müge Açıkgöz, DolunDoyran, Emre Kaynarsu, Sertan Yetkinoğlu, Çağın Hazar Özideş, Timur Varlıklı,Tolga İyiuyarlar, Cihan Genek, Barış Türksever, Egemen Kement, Doruk Demirdirekve Bora Acar Zöngür’ün rol aldığı Güldestan’a, sahne üstünde Batı ve Türkmüziği sazlarından kurulu altı kişilik orkestra da eşlik etmekte.

Güldestan, destanları çizgisel bir kurgu ile anlatmakta. Herdestan kendine özgü bir metinle sunulmaktadır. Eserde modern ve klasik, köydüğününden kentteki kafeye yaşantı aykırılıkları, modern insanın içselyolculukları, semazenlerin günümüz insanındaki düşsel etkileri, Osmanlı’dangünümüz İstanbul’una, gülün gönüldeki yeri ve yansıması dans diliyleanlatılmaktadır. Toprak, kadın ve erkek figürlerinin, göçebe toplumdan günümüzehicivsel bir anlatımla işlendiği Güldestan, bir anlamda doğallıkla yapaylığıgül odaklı bir öyküyle sorgulamaktadır.    

Güldestan, 24 Haziran 2004 tarihinde gerçekleştirilen “DünyaPrömiyeri” ile İstanbullu dansseverlerle buluşmuş; ardından, AspendosUluslararası Opera ve Bale Festivali’nde, Bodrum Uluslararası BaleFestivali’nde sunulmuş; Almanya’da, Hollanda’da, Fransa’da, Çin’de,Makedonya’da ve Kıbrıs’ta sahnelenmiştir.

Güldestan, Elhamra Sahnesi’ndeki temsillerin ardından 1 Haziran 2014tarihinde Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi’nde dansseverlerin beğenisinesunulacak.  

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Piyano Öğrencileri Dinletisi

Avrupa Film Günleri başladı

Paris Yalnızlığı İzmirli sanatseverlerle buluştu

Cumhuriyet Kültürünün 100 Yılı

Çekirdekten Ormana

Yeni Türkü fırtınası

Arşiv