Güneş çarptı kurtuldu

  • 0
  • 574
Güneş çarptı kurtuldu
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Güneş çarpması şikayetiyle doktora giden ve beyninde iki büyük anevrizma saptanan Erol Bilir, Özel Tınaztepe Hastanesi'nde açık cerrahi yapılmadan beyin kanaması riskinden kurtuldu. İşlemi gerçekleştiren Dr. Çağın Şentürk, "Her anevrizma kanamaya yol açmayabiliyor, ama bazı tür anevrizmalar beyin kanamasına ve sonunda da sakatlık ya da ölüme sebep olabiliyor" dedi.

İzmir’de yaşayan 53 yaşındaki Erol Bilir’e büyük ikramiye çıktı ama piyangodan değil. İş için gittiği Denizli’de sıcakta fazla kalınca baş ağrıları yaşayan Erol Bilir, güneş çarpması şikayetiyle doktora gitti. Kontrollerde Erol Bilir’in baş ağrısının güneş çarpması değil, beynindeki iki büyük anevrizmadan kaynaklandığı ortaya çıktı. Müdahale edilmese beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetme riski olan Bilir, “Kendimi çok şanslı hissediyorum” dedi.
Emekli olduktan sonra kendi işini kuran 53 yaşındaki Erol Bilir, beynindeki anevrizmadan haberi olmadan yaşayan binlerce kişiden sadece biriydi. Denizli’ye iş seyahatine giden evli ve bir çock babası Erol Bilir, güneşte fazla kalınca baş ağrısı ve baş dönmesi şikayetleri yaşamaya başladı. Ağrı geçmeyince de soluğu doktorda aldı. Vertigo şikayeti de olan Erol Bilir’in çekilen beyin MR’ı ve tomografisinde aslında baş ağrısına neden olanın sıcak çarpması değil, beyninin her iki tarafında da olan anevrizma olduğu ortaya çıktı. Girişimsel nöroradyoloji tekniği ile kasığından kateter ile girilerek beynindeki anevrizmaya müdahale edilen Bilir, bir gün sonra ayağa kalktı. Kendini çok şanslı hissettiğini söyleyen Bilir, “ilk gittiğim doktorum sonuçları eline alınca, ‘sana büyük ikramiye çıktı’ dedi. Ben de ‘para bekliyordum’ diye şaka yaptım ama bence bu büyük ikramiyeden bile değerli. Belki öğrenmesek ve müdahale edilmese beyin kanaması geçirecektim. Toplumda benim gibi milyonlarca insan var. Hiç birinin beynindeki patlamaya hazır bombadan haberi bile yok” diye konuştu.

100 KİŞİDEN 5’İNDE GÖRÜLÜYOR
ABD'de Kaliforniya Üniversitesi'nde Doçent doktor olarak çalışırken Türkiye'ye dönüp İzmir'e yerleşen ve Erol Bilir’in operasyonunu gerçekleştiren Özel Tınaztepe Hastanesi’nden Girişimsel Nöroradyoloji Uzmanı Dr. Çağın Şentürk, beyin anevrizmalarının toplumda her 100 kişiden 5’inde görüldüğünü belirterek, “Bu rakam hiç de az değil. Her anevrizma kanamaya yol açmayabiliyor, ama bazı tür anevrizmalar beyin kanamasına ve sonunda da sakatlık ya da ölüme sebep olabiliyor. Erol Bilir’in şansı tamamen tesadüfen farkına varılmış olması. Sıcak çarpması hayatının şansı oldu” şeklinde konuştu.

BİR GÜNDE TABURCU OLDU
Bu tür anevrizmalarda tedavi için iki yöntem olduğunu söyleyen Dr. Şentürk, “İlk yöntem açık cerrahi. İkincisi ise girişimsel nöroradyoloji ile yapılan kapalı yöntem. Kapalı yöntemde hastanın taburcu edilmesi sadece bir gün sürüyor. Kasıktaki atar damardan kateter ile giriş yapılıyor. Anevrizma içerisine girilip, küçük metal sarmallarla anevrizmayı dolduruyoruz. Ancak her anevrizma bu şekilde doldurulamayabiliyor. Anevrizmaların çok büyük olması durumunda içindeki damarların da inme ya da felce neden olabileceğinden korunması gerekiyor. Bu durumda Erol Bey'in vakasında olduğu gibi damarların içine stent yerleştirip daha sonra anevrizmaya müdahale ediyoruz" dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv