Güneşin sıcağı ayrı ışınları ayrı çarpıyor

İzmir Kent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necdet Yetim, güneşin hem sıcağıyla, hem de ışınlarıyla çarptığını ve ölüme varan ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi.

  • 0
  • 2.419
Güneşin sıcağı ayrı ışınları ayrı çarpıyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Kent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necdet Yetim, güneşin hem sıcağıyla, hem de ışınlarıyla çarptığını ve ölüme varan ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi. Yetim, “Aşırı sıcak olmayan bir günde bile güneş altında olup ışınlarına maruz kalmak tehlikeli. Ultraviyole ışınlarının beyne zararı var. Aman dikkat” dedi.

Bu yaz aylarını pandemi gölgesinde, “maske- mesafe- hijyen” önlem ve uyarılarıyla geçirirken, Uzm. Dr. Yetim güneşin ısı ve ışınlarının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Sıcağın aşırı terlemeye, aşırı terlemenin sıvı ve tuz kaybına, bu kaybın da kan basıncının düşmesine neden olduğunu belirten Uzm. Dr. Yetim, şöyle konuştu;

GÜNEŞ IŞINLARI FENA ÇARPAR
“Büyük tansiyonun 70 mmHg’nın altına düşmesi beynin oksijenlenmesinin azalmasına ve akabinde bayılmaya yol açar. Bu sıcak çarpmasının sonucudur. Sıcak kronik hastalıkları olanları, çocukları ve yaşlıları daha da fazla çarpar. Eğer güneşin ışınlarına direkt maruz kalınırsa sıcak çarpmasına bir de ışınlar eklenir. Güneş çarpması dediğimiz bu durum ultraviyole ışınlarının beyne direkt etkisiyle gelişir. Bu ışınlar beyindeki termoregülasyon (beden ısısı ayarlama merkezi) merkezini etkiler ve bozar. Sıcak karşısında ter ve buharlaşmayı artırarak beden ısısını düşüren bu merkez bozulunca da vücut soğutulamaz. Beden ısısının artması, kan basıncının düşmesi birleşince senkop dediğimiz bayılma meydana gelir. Bayılan kişinin derisi kuru, ateşi yüksekse bu güneş çarpmasının belirtisidir. Sıcak çarpmasıyla bayılma görülürken, sıcağıyla ve ışınıyla güneş çarpmasında tablo daha ağırlaşır, bayılmanın kısa sürede düzelmemesi halinde koma ve ölüm görülebilir.” 

ÇOCUKLAR VE YAŞLILAR DİKKAT
Öte yandan sıcak ve güneş çarpmasına karşın uzmanların her fırsatta önemli uyarılarda bulunduğunu kaydeden Uzm. Dr. Yetim, “Özellikle kalp- damar, tansiyon gibi kronik hastalıkları olanlar, çocuklar ve yaşlılar sıcak ve güneş çarpmasında risk grubunu oluşturlar. En başta bu kişiler çok dikkatli olmalı. Sıcağa, özellikle 11.00-15.00 saatleri arasında güneşe maruz kalınmamalı, pamuklu hafif terletmeyen giysiler giyip yağlı, kızartma, hamur işi gibi yiyeceklerden uzak durulmalı. Su, soda, ayran, meyve suyu gibi sıvılar bolca tüketilip, sık sık ılık duş yapılmalı. Aşırı sıcak olmayan bir günde bile güneş altında olup ışınlarına maruz kalmak tehlikeli. Ultraviyole ışınlarının beyne zararı var. Aman dikkat” diyerek, uyarılarda bulundu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Bu uyarıya kulak verin

On Binde Bir Görülen Hastalık başarıyla tedavi edildi

MR Eşliğinde Biyopsi İşlemi

Ferhat, artık özgür yaşayabilecek!

Göz İçi Lenslerindeki Son Gelişmeler

DEÜ'DEN Kadınlar Gününe özel sağlık yatırımı

Arşiv