Güney Amerika’ya eğitim kancası

  • 0
  • 842
Yazı Boyutu:

Yurtdışına 100 bin öğrenci göndermeye hazırlanan Brezilya’ya Gediz Üniversitesi çıkarma yaptı. Rektör Prof. Dr. Çevik, bu ülke gençlerinin üniversite öğrenimi için gideceği ülkelere Türkiye’nin de eklenmesi amacıyla önemli temaslarda bulundu. Ayrıca Arjantin, Şili ve Paraguay’a da gidildi
 
Gediz Üniversitesi, öğrenci aldığı ülkelerin sayısını 52’den 100’e çıkarmak için seferber oldu. Bu amaçla dünyanın dört bir yanında tanıtım çalışmaları yapılıyor, ülkelerin yöneticileri ve sivil toplum örgütleri temsilcileriyle görüşülüyor, liseler ziyaret ediliyor. Üniversitelerle de işbirliği anlaşmalarına imza atılıyor. Bu yılın ana hedefinde Güney Amerika bulunuyor. Rektör Prof. Dr. Seyfullah Çevik, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Özekes ve Uluslararası İlişkiler Ofisi Direktörü Mustafa Namlı, 2 haftalık Güney Amerika turuna çıktı. İlk durak Brezilya oldu. “Sınırsız Eğitim Projesi” kapsamında yurtdışına 100 bin devlet burslu öğrenci göndermeyi planlayan Brezilya’nın tercih edeceği ülkeler arasına Türkiye’nin de girmesi için orada görev yapan diplomatlarımızla birlikte önemli temaslarda bulunuldu. Brezilya Eğitim Bakanlığı Sınırsız Eğitim Projesi Uluslararası Aksiyonlar Koordinatörü Cassiano D’Almeida ile görüşüldü. Türkiye’nin eğitim kalitesi anlatıldı, üniversiteler hakkında bilgiler verildi. Brezilya basının da ilgi gösterdiği ziyarette, D’Almeida’dan üniversite öğrenimi için Türkiye’ye de öğrenci gönderilmesi sözü alındı. Brezilya Üniversiteler Birliği’yle de bu yönde ön mutabakata varıldı.
 
Kültür köprüsü kuruldu
Gediz Üniversitesi heyeti, başkent Brasilia, Rio de Janeiro, Sao Paulo, Florianopolis, Belo Horizante şehirlerindeki bazı liseler ile üniversitelere de konuk oldu. Rektör Prof. Dr. Çevik, Brezilyalı öğrencilere seslendi, onları Türkiye’ye davet etti. Brezilya’nın ardından Arjantin, Şili ve Paraguay’a gidildi. Bu ülkelerde de benzer temaslar kuruldu, Türkiye ile binlerce kilometre uzaklıktaki Güney Amerika arasında eğitim köprüsünün temelleri atıldı. Arjantin’in önde gelen siyasetçilerinden Buenos Aires Eyaleti’nin başkenti La Plata’nın belediye başkanı Dr. Pablo Bruera ile bir araya gelindi, 2 ülke ilişkileri masaya yatırıldı. Türkiye’ye büyük sempati duyan Dr. Bruera, öğrenci temini başta olmak üzere her konuda Türkiye gönüllüsü olarak çalışacağını ifade etti.
 
Geleceğe yatırım bu
Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik, bu coğrafyanın ülkemiz açısından fırsatlarla dolu olduğuna işaret etti. Aradaki mesafe nedeniyle şimdiye kadar yeterli tanıtım ve diyalog zemininin kurulamadığına dikkat çeken Prof. Dr. Çevik şunları söyledi: “Özellikle ekonomisi giderek büyüyen 200 milyon nüfuslu Brezilya’yla her alanda işbirliğini daha da geliştirmemiz gerekiyor. Gerçekleştirdiğimiz ziyaretin ilk meyvelerini bu yıl alacağız. Bu ülke artık bize de öğrenci göndermeye başlayacak, ilişkilerimiz futbolun da dışına taşacak, her geçen yıl ilerleyecek. Arjantin, Şili ve Paraguay da dünyaya açılmaya çalışıyor, Türkiye’nin son dönemde yükselen yıldızı oralarda da takip ediliyor. Bu ülkelerden de öğrencilerin geleceğini düşünüyorum. Gediz Üniversitesi olarak dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Güney Amerika’da da ülkemizi ve İzmirimizi tanıtmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu ziyaretimize büyük katkıda bulunan Brezilya’nın İstanbul Başkonsolosu Luiz Henrique Pereira Da Fonseca ve İzmir Fahri Konsolosu Tamer Bozoklar’a teşekkür ediyoruz.”

Pembe dizilerde Türk rüzgarı var
Gediz Üniversitesi’nin 15 gün süren Güney Amerika temasları, Brezilya, Arjantin ve Şili medyasının da ilgisini çekti. Rektör Prof. Dr. Seyfullah Çevik ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Özekes’le röportajlar yapıldı, Türkiye’ye ilişkin merak edilenler yöneltildi. En çok ise Kapadokya soruldu. Prof. Dr. Çevik, Brezilya’daki pembe dizilerde Türkiye rüzgarının estiğini dile getirdi, “Brezilya’nın Globo Televizyonu, ‘Salve Jorge’ (Selam Aziz Jorge) isminde bir dizi yayımlıyor. Kapadokya’yı birebir canlandırdıkları stüdyoda çektikleri yapımda, Türk isimli karakterler yer alıyor. Komşu ülkelerde de takip edilen bu dizi sayesinde ülkemize yoğun bir ilgi var, hatta dizi turizmi başlamış, Kapadokya merkezli Türkiye turları düzenleniyormuş” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İlk 500’deki yerini korudu

YÖKAK’tan kurumsal akreditasyon

Uluslararası yükselişe devam

İYTE'ye Yılın Liderlik ve Yönetim Ekibi Ödülü

13 yıl sonra yeniden

Orhun Değişim Programı: Azerbaycan Deneyimi

Arşiv