Hangimiz öfkeli

  • 0
  • 935
Yazı Boyutu:

Karşıyaka Belediyesi anne babalara ve öğretmenlere “Hangimiz Öfkeliyiz?” seminerleri düzenledi. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinliklerde öğretmen ve velilere öfke kontrolü ile alınabilecek önlemler anlatıldı.
 
İsmail Cem Kültür Merkezi’nde Psikolog Deniz Kurt ile Sosyal Hizmet Uzmanı Nihal Öktem anne- babalara, Karşıyaka Belediye Binası’nda ise iki ayrı toplantıda ise İzmir genelindeki anaokulu öğretmenlerine yönelik seminerlerde  Pedagok Ayşen Özenç ile Psikolog Oya Şengezer bilgiler verdi.  “Şiddet bulaşıcıdır, anne babaların birbirlerine yönelik davranışları çocuklara da yansır. Öncelikle kendi hareketlerinizi kontrol altına alın“ diyerek anne babaları uyaran uzmanlar alınması gereken önlemleri sıraladı.
 
Çocukların aşırı öfkelenmelerinin önüne geçilmesi için yapılması gerekenleri de anlatan konuşmacılar  “Çocuğunuzun gözlerinin içine bakarak konuşun. Söyledikleriniz daha etkili olur. Ona yapmaması gerekenleri saymak yerine yapabileceği davranışları anlatın. Çocuğunuz öfkeli ise siz de öfkelenmeyin, sakin sakin konuşun. Doğru nefes almasını sağlayın. Uzun uzun nefes alarak kısa sürede sakinleşebilir. Ayrıca öfkelenmeye neden olan ortamı değiştirerek ilgiyi başka bir şeyler üzerine toplamasını sağlayın. Çocukla inatlaşmayın. İki kardeş bir oyuncak için kavga ediyorsa anne bir çocuğu, baba bir çocuğu kontrol etsin. Oyuncak dönüşümlü olarak kullandırılsın, birine ayrıcalık tanınmasın. Öfke anları sürekli ise sakin ortamda daha çok iletişim sağlansın. Eğer her seferinde bir konuda öfke patlaması yaşanıyorsa çözümü biraz erteleyerek bulmaya çalışın. Sakinleştikten sonra orta yol daha kolay bulunabilir” dedi.
 
Öfkenin karşı tarafa aktarılmasının da, içine atılmasının da yanlış olduğunu belirten uzmanlar, “Öfke anında karşımızdaki insanı kırabiliriz. Konuştuklarımıza, davranışlarımıza hakim olamayabiliriz. İçimize atarsak ta kendimize zarar verir, ülser veya migren hastası olabiliriz. Oysa bunun yerine empati yaparak öfkemizi azaltabiliriz. Ayrıca yer değiştirme, kendi kendini telkin, gevşeme hareketleri gibi davranışlarla sakinleşebiliriz. Büyüklerin davranışları çocuklara fazlasıyla yansır. Öfkeli çocuklar istemiyorsak kendi öfkemizi kontrol etmeliyiz“ diye de ekledi.   

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İlk 500’deki yerini korudu

YÖKAK’tan kurumsal akreditasyon

Uluslararası yükselişe devam

İYTE'ye Yılın Liderlik ve Yönetim Ekibi Ödülü

13 yıl sonra yeniden

Orhun Değişim Programı: Azerbaycan Deneyimi

Arşiv