Hareket et, sağlıklı kal

Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü son sınıf öğrencileri, kampüs içinde uzun ders ve çalışma zamanları sonrasında beden sağlığını korumak için uzman fizyoterapist, osteopat danışmanlığında “Kampüs İçi Hareket İstasyonları” tasarladı.

  • 0
  • 2.706
Hareket et, sağlıklı kal
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü son sınıf öğrencileri, kampüs içinde uzun ders ve çalışma zamanları sonrasında beden sağlığını korumak için uzman fizyoterapist, osteopat danışmanlığında “Kampüs İçi Hareket İstasyonları” tasarladı. Kampüsün farklı noktalarına konumlandırılacak hareket istasyonları ile çalışan ve öğrencilerin sağlıklarını korumak için doğru egzersizleri yapmaları hedeflendi.

Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri, Öğretim Görevlisi Sevi Merter, Öğretim Elemanı Ece Güçer ve Araştırma Görevlisi Atabey Güneç yürütücülüğündeki tasarım stüdyosu dersinde, öğrenci ve çalışanların beden Sağlığını korumak için “Kampüs İçi Hareket İstasyonları” tasarladı. Ders yürütücülerinin yanı sıra Fizyosanat’tan Uzman Fizyoterapist ve Osteopat Asude Akın da öğrencilere doğru tasarım yapabilmeleri adına hem bilgilendirme hem de ilerleyen süreçte danışmanlık yaptı. Akın, Yaşar Üniversitesi Kampüsü özelinde çalışılmaya başlayan bu projenin, aynı zamanda, bir halk sağlığı projesi olarak da geliştirilebileceğini belirtti. Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı ve Yaşar Üniversitesi Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÜTAM) Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Tolga Benli de öğrencilerin ders kapsamında tasarladıkları ürünlerin prototiplerini, YÜTAM’da üretme fırsatı bulduklarını dile getirdi.

Proje yürütücüsü akademisyenler, “Uzun çalışma saatlerinden veya hareketsizlikten kaynaklanan vücut ağrılarının giderilmesini sağlayarak beden sağlığının korunması amacıyla tasarlanan kampüs içi hareket istasyonları ile omurga mobilitesi, esneme, düzeltici bel, omuz, baş hareketleri, karın ve kalça kaslarının, kürek kemikleri kaslarının ve boyun kaslarının çalıştırılması gibi ihtiyaçların karşılanması hedeflendi. Öğrenciler, anketler, gözlemler ve röportajlar yapıp sorunları tespit ederek tüm süreç boyunca uzman danışmanlığında her yaşta yapılabilecek bir tasarım için çalıştı” dedi.

Ders kapsamında gerçekleştirilen projelerden bazıları şöyle:
Bahar Körpetütüncü (OMSA)
Tüm gün bilgisayar kullanmak, masa başında çalışmak, yanlış pozisyonlarda oturmak, günlük aktivitelerin veya hareketlerin azalmasına, postur bozukluklarına ve kronik ağrılara neden olmaktadır. Çalışma sırasında küçük molalar vermek ve omurga destekleyici egzersizler yapmak doğru duruş ve omurga sağlığı için oldukça önemlidir. Yaşar Üniversitesi Kampüsü’nekonumlandırılacak OMSA Egzersiz Noktası, omurga sağlığını korumak ve doğru postüre sahip olmak için uzanma ve eğilme egzersizleri yapılmasını hedefler.

Derya Karalom (The Slide)
En çok ihtiyaç duyulan hareket etme ihtiyaçlarını belirleyerek ortaya çıkan tasarımda, molalar esnasında en fazla yapılan hareketler arasında esnemek ve kısa yürüyüşler olmasından hareketle esnemeyi ve vücudun bölümlerini birlikte hareket ettirmeyi sağlayan, her yaşa uygun bir ürün yapılması amaçlandı. Uzun saatlerini masa başında ya da ayakta geçiren Yaşar Üniversitesi’nden bireylerin esnemelerine yardımcı olacak bir kampüs içi hareket istasyonu tasarlandı.

Yarkın Muslu (Blast)
Rüzgâr sörfündeki dengede kalmadan esinlenerek bir sağlıklı duruş aleti tasarlandı. Kampüs içinde anket yapıp en çok ağrı şikayetinin vücudun hangi bölgelerinde olduğu belirlenerek, ilk sıralarda yer alan boyun, bel, omuz gibi bölgedeki ağrıların azaltılmasına yardımcı olmak amacıyla rüzgâr sörfüne benzeyen bir denge aleti tasarımı ortaya çıktı. Doğru duruş sayesinde; dengeli çalışan kasların eklemlere dengeli yük dağıtmasını sağlaması ve eklemlerin yıpranmasının önlenmesi, solunum ve dolaşımın normale dönmesi amaçlandı.

tku Serinoğlu (CORE)
Kampüs içerisindeki açık alanlarda konumlandırılacak Core, yere sabitlenir bir denge tahtası olarak tasarlandı. Bireylerin çalışma ya da ders molalarında bir arada bulundukları ortamlarda hem sosyalleşip hem de denge egzersizi sayesinde çok çeşitli kas gruplarını çalıştırmalarına olanak sağlar. Denge egzersizi, vücuttaki postüral ve derin kasları çalıştırdığı gibi aynı zamanda konsantrasyonun arttırılmasına da destek olur.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv